Een feel-good mekka voor vijftigplussers

50Plus Camping Fisching  |  Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Marcel Krijgsman

Bernd Pfandl is eigenaar van 50Plus Camping Fisching in het Oostenrijkse Weiszkirchen in Zirbenland/Steiermark. Nu zullen de namen Weiszkirchen en Zirbenland Nederlanders niet zoveel zeggen. Dat verandert echter wanneer we weten dat dit dorp en deze streek deel uitmaken van de Steiermark. Een Oostenrijkse deelstaat die veel Nederlanders kennen, sinds Max Verstappen zijn Formule1-wagen regelmatig over het Red Bull Circuit jaagt. 

Bernd heet ons van harte welkom op de 50Plus Camping Fishing. Hij is ook promotor van Zirbenland en neemt uitgebreid de tijd om ons te laten kennismaken met zijn camping en met de regio. Maar eerst de camping van de familie Pfandt, die beschikt over het Green Key Gold- certificaat voor een duurzame camping.

Aansprekende presentatie

De in geel gekleurde woning en het hoofdgebouw van de camping zorgen voor een aansprekende entree. Achter de gebouwen ligt de camping met een omvang van 3 hectare, opgedeeld in tal van velden met in totaal 65 percelen. Het centrale voorste deel van de gebouwen, daarin zijn de sanitair units, het restaurant en een open ontmoetingsruimte in ondergebracht.

 

Ontmoetingsruimte

Daar ontmoeten we die avond tal van vakantiegasten die, onder het genot van een drankje, voetbal kijken. De sfeer is uitermate gastvrij, waarbij we geen enkel moment het gevoel hebben pas enkele uren eerder hier te zijn binnengestapt. De volgende ochtend beginnen we de dag met een uitgebreid ontbijt. Waar de zoon ons die avond voorzag van drank, zijn het deze ochtend Bernd en zijn vrouw die zorgen voor een luxe ontbijt, geserveerd op het buitenterras in de achtertuin. De rest van de ochtend nemen we uitgebreid de tijd om kennis te maken met de camping. Een centraal grindpad doorsnijdt de velden waarbij links en rechts de comfortplaatsen van 100 tot 130 m2 zijn aangelegd en voorzien zijn van elektriciteit, water en kabel-tv. Aan het einde van die kampeervelden ligt een natuurlijke zwemvijver. Natuurwater omgeven door een rijke beplanting met aan de voorkant een zitsteiger. Het geheel straalt een intieme sfeer uit. “Zo’n bijzonder natuurbad, ingebed tussen het groen, zagen we niet eerder”, is de enthousiaste reactie van de gasten bij het zien van de 220 m2 grote zwemvijver. Het campingdeel loopt over in een open grasveld. Twee Nederlandse stellen hebben er hun caravan en tent staan. In de voorafgaande week bezochten zij de Grand Prix van Oostenrijk. Nu genieten ze nog enkele dagen na van het spektakel. “We hebben bewust voor dit open veld gekozen, omdat we hier rustig alleen zitten. Vertel het niemand, want dan zijn wij onze plek kwijt”, grappen ze.

Aan het einde van die kampeervelden ligt een natuurlijke zwemvijver. Natuurwater omgeven door een rijke beplanting met aan de voorkant een zitsteiger. Het geheel straalt een intieme sfeer uit.

Ruime percelen met veel privacy.

Een stuk bloeiende natuur bij 50Plus Camping Fisching.

Gezellig keuvelen onder de bomen.

De bewegwijzering naar de receptie.

Vanaf de camping kun je tal van uitstapjes maken.

De ongerepte natuur

Achter het open veld een stukje ongerepte natuur vol bloemen, wilde planten en struiken in een zee van kleuren. Het veld maakt de afscheiding tussen camping en omliggende velden. “Op deze manier willen we een stuk grond teruggeven aan de natuur, dat we door de camping aan de natuur ontnemen,” zegt Bernd. Aan het einde wordt het veld van bloemen en planten doorsneden door een pad, dat leidt naar het midden waar een groen terrasje is gecreëerd. Met twee rode pompeuze stoelen en een tafeltje is het een heerlijke plek om je eigen rust- of leesplek te creëren. Ik heb een avond genoten om daar – weg van alles en iedereen – te genieten van de ondergaande zon. Het is een bijzondere belevenis in de verte silhouetten van de bergen te zien en verder alleen te zijn in het vlakke land met boven je het rode schijnsel van de opkomende maan.

 

Vijftig plus

Waarom een camping speciaal voor 50-plussers, is de vraag aan Bernd: “Toen we de camping overnamen van mijn ouders dachten we na hoe ons te kunnen onderscheiden. Zo ontstond het idee van een 50-plus camping, een doelgroep die andere wensen heeft dan jonge mensen en veel meer de rust, ruimte, ontmoeting en gezelligheid zoekt. Hier in het Steiermarkse Zirbenland mag elke gast zijn persoonlijke wensen hebben. Gezellig contacten leggen; wandelen of fietsen in de natuur. Maar dit is ook een plek voor mensen die enkel rust en ontspannig zoeken.”

 

Speciaal restaurant

De camping kent haar eigen speciaal restaurant genaamd: “Plaschkothek” Je kunt er tal van streekgerechten en drankjes genieten in een uitnodigende sfeer. Zo bedacht Bernd voor zijn gasten speciale drankjes, zoals de Zirbeninha, een cocktail gemaakt van steendennenschnaps, zirup, limoenen, ijs en rozenlimoensap.

 

Barbecue-avond

Zeer populair zijn de barbecue-avonden. Het vlees komt van een regionale slager. Op zo’n avond is ook vaak de regionale muzikant Hannes aanwezig die zorgt voor het verhogen van de sfeer. Er is een verzorgingsstation voor caravans en campers en een centrale afvalverwerking.

 

Vijf uitstekende appartementen

Een bijzonder verblijf bieden de vijf uiterst ruime en luxe vakantieappartementen. Ze hebben een vloeroppervlakte van liefst 110 m2 met een royale zitkamer, uitgebreide en complete keuken, badkamer en slaapkamer. “Bij de inrichting van onze appartementen hebben we vooral aandacht geschonken aan de gezonde werking van de alpenden, de Zirben”, vertelt Bernd: “Zo zijn de bedden gemaakt van Zirbenhout. De appartementen zijn ook voorzien van een XXL-douche en een badkuip.”

Iedere ochtend wordt in het restaurant een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd met verse lokale producten. Bij goed weer kan men ’s avonds dineren op het terras. Gasten kunnen gebruik maken van de fietsen die klaar staan om de omgeving te verkennen. Zirbenland heeft het eerste Oostenrijkse fietsknooppunten netwerk, genaamd: Nimm’s Radl Murtal, en ingericht volledig naar Nederlands voorbeeld! Naast fietsroutes starten ook Nordic walking- en wandelpaden direct bij de camping. Voor golfliefhebbers zijn er speciale arrangementen beschikbaar bij de Golf Club Murtal die in Spielberg beschikken over een professionele 18-holes baan. Camping Fisching laat zien dat in Zirbenland het avontuur en het genieten begint bij een goed verblijf. De familie Pfand creëerde een feelgood-mekka tussen bossen, velden en pittoreske dorpjes.

50 Plus camping Fishing
Fisching 9 | 8741 Fisching | Oostenrijk
www.camping50plus.com  |  info@camping50plus.at

Dit artikel verscheen in Caravannen! 4-2021