Camping
De Oldenhove

Camping De Oldenhove   |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Rob Kater

Tussen Lunteren en Ede komen we aan bij camping De Oldenhove. Deze camping bestaat al 50 jaar en was als een van de eerste lid van SVR. Maar het is vooral te danken aan eigenaren Ab en Hennie van de Haar dat de camping nu gemoedelijk en modern is. Gemoedelijk door de inrichting van de velden en de charme van de eigenaren, die ervoor zorgen dat iedereen een plek vindt waar je kunt aarden. Modern door een gloednieuw en groot pand dat doet vergeten welke ramp hier in augustus 2015 plaatsvond.

Komend vanuit het westen is de omgeving van Ede en Lunteren de landelijke strook waar je de Utrechtse Heuvelrug verlaat om de Veluwe binnen te rijden. Het is ook het gebied waar agrarische activiteiten plaatsvinden of hebben gevonden. Bij aankomst bij camping De Oldenhove hebben we de indruk dat hier sprake is van het laatste. Vooraan staat nog de voormalige boerderij en erachter staat een groot en modern pand waar vermoedelijk eerst een stal stond. We rijden tussen de twee panden door naar de parkeerplaats en lopen terug naar de ingang vooraan het moderne pand. Hier treffen we Ab en Hennie die ons al verwachten. We zijn dan in een ontvangstruimte met de sfeer van een restaurantje. Het is geen restaurant, benadrukt Hennie. Het is wel de ideale plek om koffie te drinken en van Ab en Hennie te horen hoe dit pand er is gekomen en hoe ze tot een doordachte indeling van de camping zijn gekomen. Dat begint met de opa van Ab die ‘weleens vakantiegangers in huis nam’.

Camping met meer charme

Ab: “Eigenlijk was mijn opa er vroeg bij met kamperen bij de boer. Hij was zelfs een van de eerste die lid werd van SVR. Hij begon met een vakantiehuisje in een oud kippenschuurtje. Kort daarna richtte hij drie kampeerplaatsjes in. Van drie werden het er vijf.” Toen Ab het van zijn moeder had overgenomen ging het aantal plaatsen naar vijftien. Lange tijd bleef het daarbij. De camping trok vaste gasten die weinig behoefte hadden aan persoonlijke aandacht. Hennie: “In 1994 kam ik erbij. Ik heb het een tijdje aangekeken en samen besloten we om het roer om te gooien door de camping meer charme te geven. We wilden kampeerders die de persoonlijke aandacht kunnen waarderen, maar die ook betere voorzieningen wilden. We konden de camping in 1998 uitbreiden naar tien plekken en een paar jaar later naar vijftien plekken.’’ Inmiddels telt de camping tachtig plekken. De plekken hebben allemaal 6 of 10 ampère elektra en een watertappunt. Op ieder veld is er een wifipunt, zodat iedere plek goed ontvangst heeft. E-bikes kunnen worden opgeladen in de stalling. In een van de twee toiletgebouwen is een sanitairruimte die ruim toegankelijk is voor rolstoelers. Het maakt de camping aantrekkelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Hennie: “We krijgen inderdaad regelmatig mensen met een aangepaste caravan die dit ontzettend waarderen.”

De camping is ruim opgezet met staplaatsen van minstens 100 vierkante meter.

Brand

Hennie en Ab waren zo in de loop der jaren bezig om de camping steeds verder te ontwikkelen. De oude koeienstal achter de boerderij werd onder meer gebruikt als stalling voor kampeermiddelen en fietsen. Tot die rampzalige nacht van 30 op 31 augustus 2015. Ab: “Het was noodweer en we hoorden een grote klap. Het bleek dat er een bolbliksem in de stal was geslagen. Een campinggast zag het gebeuren. Toen ik ging kijken wat er aan de hand was, stond een groot deel van de stal al in brand. Er was geen redden meer aan.” Na de rampzalige nacht en de nasleep van de brand, waarbij ze de zorgen voor hun eigen opstallen én de veiligheid van hun campinggasten hadden, ontstond al snel het plan om op de plek van de stal een nieuw pand te bouwen. Hierin realiseerden ze achterin enkele appartementen, een stalling voor fietsen en vooraan de receptie met gemeenschapsruimte.

 

Ieder veld

anders De uitbreiding naar 80 plekken hebben ze na 2015 gerealiseerd door nieuwe velden aan te leggen. Dat hebben ze op doordachte wijze aangepakt. Hennie: “Eén veld is omarmd door begroeiing, één veld is open en één veld is er tussenin. Het achterste veld is voor groepen. Doordat ieder veld anders is, is er voor iedere type kampeerder altijd wel een plek waar je kunt aarden. We merken dat mensen die van zichzelf wat onrustig of overgevoelig voor prikkels zijn, graag bij ons komen. Ze vinden hier de plek waar ze de rust voor zichzelf vinden. Ze zijn dan al op veel andere campings geweest, waar ze dat niet vonden. We beseffen dat en besteden extra veel aandacht aan de keuze van de plek. We lopen soms wel een uur met iemand over de camping, heen en weer tussen twee of drie plekken. Soms schuiven ze na een paar dagen toch nog een plek op. Omdat onze kampeerders een gevoel bij een plek zoeken, kunnen ze nog bij aankomst hun gereserveerde plek veranderen. Als daar de ruimte voor is, natuurlijk. En er zijn ook kampeerders die dat niet zo sterk hebben en gewoon op het open veld of juist beschut willen staan. Zo zorgen we ervoor dat iedereen echt een eigen plek heeft.”

De verhalen over de historie en cultuur zijn inspirerend en zorgen ervoor dat je te voet of fietsend het landschap met andere ogen kunt zien.

Hopelijk zijn er komend seizoen weer foodtrucks op vaste avonden.

Er zijn enkele speeltoestellen op de camping.

Bloemen plukken

Doordat de kampeerders de rust vinden, heerst er op de camping ook een gemoedelijke sfeer. De camping trekt voor een deel gezinnen met kinderen. Zij kunnen zich vermaken met de toestellen in de speeltuin, skelters of op het voetbalveldje. En met elkaar. Daar zorgt Hennie voor, door ze één keer in de week bij elkaar te brengen. “Door de gevarieerde begroeiing op de camping zijn er het hele seizoen veel bloemen. Die kunnen ze plukken om er boeketten van te maken. Soms doen we verstoppertje of kunstjes op de trampoline. Afsluitend gaan we liedjes zingen bij de campinggasten. Daarmee ‘verdienen’ ze een gratis ijsje. Zo zorgen we ervoor dat de nieuwe kinderen de camping en elkaar leren kennen.” Hennie probeert ook te stimuleren dat de volwassen kampeerders contact maken. Dat doet ze onder andere door op vaste avonden in de week foodtrucks te laten komen. “Afgelopen jaren waren dat op donderdag een pizzaboer met een eigen pizzaoven en op vrijdag of zaterdag een patatkraam. We hopen dat we dat komend seizoen weer kunnen organiseren.”

 

Historie en cultuur

Vermaak voor campinggasten is verder niet nodig. Met de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug als voor- en achtertuin komen de kampeerders vooral om te fietsen en te wandelen. In het gratis magazine Wegwies in Lunteren is te lezen dat de omgeving veel meer te bieden heeft dan natuur. De verhalen over de historie en cultuur zijn inspirerend en zorgen ervoor dat je te voet of fietsend het landschap met andere ogen kunt zien. Hennie: “Om een bestemming voor je route te hebben, hebben we een arrangement met pannenkoekenhuis De Langenberg waar je vijf euro korting krijgt op de rekening van minimaal 25 euro. Met de kinderen kun je ook naar het buitenbad van Lunteren. We merken dat mountainbiken erg populair is. Er is sinds kort ook een mountainbikeroute voor kinderen. Als je in de avond nog even een wandelingetje wilt maken, is er een leuk rondje om de wandelvijver of loop je in twintig minuten naar de ijsboer. En net nieuw is het Alpacabos in Ederveen.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De camping is ruim opgezet met staplaatsen van minstens 100 vierkante meter.

Voor het nieuwe pand is een ruim terras. 

Vanaf veel plekken is er uitzicht op weilanden met vee.

Camping De Oldehove
Goorsteeg 8
6718 TA Ede
Tel. 0318482956
www.deoldenhove.nl
contact@deoldenhove.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2022