Boerderijcamping demmerik

 

Boerderijcamping Demmerik  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Peter Franken

In de weidsheid van het Groene Hart.

Boerderijcamping Demmerik ligt midden in de weidse polders van Vinkeveen. Eigenaren Jolanda en Gijs van Eck houden de camping naast hun boerenbedrijf bewust kleinschalig en basic, zodat het de uitvalbasis is voor recreatie in de omgeving. Tijdens ons bezoek merken we dat Jolanda en Gijs door hun gasten erop worden gewezen hoe mooi hun eigen woonomgeving eigenlijk is.

Op een mooie zomerse dag kan het rond de Vinkeveense Plassen nogal druk zijn. De zogeheten zandeilanden rondom de plassen trekken allerlei recreanten. Op de wegen rondom de plassen kan het krioelen van wandelaars, fietsers, zoetwaterkapiteins en duikers die zich ophopen bij een geopende brug. Maar wat een verrassend contrast met de rust hemelsbreed zo’n twee kilometer verderop. Het is via de polderweggetjes nog wel een kilometer of vier om bij Boerderijcamping Demmerik te komen, maar eigenlijk zitten we al na een paar honderd meter in de sfeer van weidse uitzichten over de kenmerkende polders van het Groene Hart. Het is de aankondiging van de rust op de camping waar we Jolanda van Eck ontmoeten. “Ja, die rust is voor veel gasten verrassend. De camping is niet ver van de plassen en de meeste mensen kennen Vinkeveen van de borden langs de A2 als ze van Amsterdam naar Utrecht rijden, maar ze zijn nooit in dit stukje polder geweest.”

 

Eerst twee hooiberghutten

Jolanda en Gijs weten eigenlijk niet beter dan dat het rond hun boerderij zo gemoedelijk is. Die boerderij is nog volop in bedrijf waar Gijs dagelijks fulltime mee bezig is. Tijdens ons bezoek spreken we dan ook Jolanda, want de camping is in 2007 mede op haar initiatief ontstaan. “Ik werkte in de zorg. Toen we kinderen kregen, wilde ik thuis zijn voor de opgroeiende kinderen. We zochten wel iets om dichtbij de boerderij erbij te gaan doen. Vanuit de provincie was er toen de mogelijkheid om hooiburghutten als accommodaties bij de boerderij te plaatsen als extra inkomstenbron. Die hebben we toen op het veld naast de boerderij gebouwd. Ik merkte dat ik het leuk vond om gasten te ontvangen en ze een prettige tijd te bezorgen. Van een collegaboer in de omgeving, die al een camping had, kregen we het advies om er een paar kampeerplaatsen naast te maken. We zijn gestart met zes plekken, het jaar erop werden het er negen en nog een jaar later hebben we er nog drie aangelegd.”

 

Helpende hand

Jolanda begon de camping terwijl ze zelf geen enkele ervaring had met kamperen. “We zijn er helemaal blanco in gestapt. Natuurlijk hebben we wel hier en daar informatie ingewonnen. Bij de opzet hebben we hulp gehad van Piet van de Geer en Marianne Hoekstra van camping Hazenveld in Kockengen. Het contact is er nog steeds; als een van de twee campings vol is, wijzen we kampeerders naar elkaar door. We hebben het ook getroffen met één van de eerste kampeerders. Toen wij even te druk met de boerderij of de kinderen waren, hebben Jan en Yvonne op de camping bijgesprongen. Het is nu zo dat we twee echtparen hebben die het leuk vinden om als gastheer en gastvrouw voor de nieuwe gasten klaar te staan. Ze zorgen ervoor dat de gasten op de juiste plek komen en maken ze wegwijs bij de voorzieningen. En bij kleine werkzaamheden bieden ze ons een helpende hand.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De plekken zijn 100 vierkante meter groot en hebben 10 ampère stroom.

De camping heeft een eigen entree, apart van de boerderij.

De polder heeft ook veel natuur te bieden.

De boerderij volop in bedrijf.

Kleinschalig houden

Om de beleving van het kamperen te ervaren, hebben ze zelf een keer met een caravan in Overijssel gekampeerd, maar Jolanda heeft het campingleven vooral zich eigen gemaakt door om te gaan met de campinggasten. “Onze campinggasten komen omdat het een kleinschalige camping is. Ze hebben niet veel meer nodig dan de basic voorzieningen. Gaandeweg hebben we een sfeer gemaakt die de gasten fijn vinden. Zo hebben we onze eigen doelgroep gecreëerd. Ik kan ervan genieten als ik gasten voor hun caravan zie relaxen, lezend in een boek of met elkaar een bordspelletje spelend. Of ze zoeken elkaar op om een keer samen te barbecueën. Daar hoef ik weinig meer aan toe te voegen. We hebben weleens overwogen om het aantal plaatsen uit te breiden. Dat zou betekenen dat je tegen andere caravans aankijkt en zo het vrije uitzicht niet meer hebt. Het verandert de sfeer van de camping te veel, dus dat hebben we uiteindelijk niet gedaan.”

 

Echte vakantievierders

Het kampeerveld ligt op een apart perceel dat door water is gescheiden van het boerenbedrijf. “Veel boerencampings zijn een camping met nog een deel boeren activiteit voor de beleving van het boeren leven. Hier is het een volledig draaiende boerderij waar een camping naast is. Gasten kunnen altijd een keertje op de boerderij kijken en het is soms mogelijk om te helpen bij het verzorgen van de dieren, maar we hebben geen programma met rondleidingen en activiteiten.” Het kampeerveld is ingericht als een moderne, comfortabele camping. De staanplaatsen zijn 100 vierkante meter groot en hebben 10 ampère stroom. Er is een centraal waterpunt en op iedere plek is goed bereik van wifi. De plekken liggen aan een gravelpad. “Voor campers hebben we vier verharde plekken, maar we hebben geen extra voorzieningen zoals een loosstation. Die vier plekken zijn gewoon op het kampeerveld. Als er geen campers zijn, kunnen er caravans staan. We hebben ook geen seizoenplekken. We willen er zijn voor de echte vakantievierder. Dat is een bepaald slag kampeerder.”

 

Vogelrijkste polder

Met de rust en de gemoedelijkheid is de camping de ideale uitvalsbasis voor de omgeving. “Wij wonen hier al zo lang, dat we de omgeving niet zo bijzonder vinden. Door de gasten zijn wij daar anders naar gaan kijken. Wij gaan bijvoorbeeld naar Limburg, omdat we het heuvellandschap bijzonder vinden. Onze gasten uit Limburg of Gelderland komen hier, omdat ze het zo mooi vlak en uitgestrekt vinden. Dit is ook een van de vogelrijkste polders van Nederland. Het is aan alle kanten omgeven door groene veenweiden met brede weteringen.” Jolanda merkt dat de gasten minder voor de waterrecreatie op de plassen komen en liever de minder voor de hand liggende plekken opzoeken. “Dat zijn de route langs de Vecht met de prachtige landhuizen, de fietsroute door de Meije en Kasteel de Haar in Haarzuilens en de kerk van Vinkeveen. Het is een grote kerk, waardoor het een baken is in het landschap. Als je na een dag toeren de kerk ziet, dan is dat thuiskomen. In Vinkeveen en op de camping.”

  | Gasten aan het woord |

Aan een tafeltje zitten vier campinggasten een potje Yatzee te spelen. Het zijn Erik en Peggy Heijmans uit Berlicum en Bert en Willemijn van Rooy uit Bladel. Ze hebben in het verleden vaker samen gekampeerd. Rik en Peggy met de vouwwagen, Bert en Willemijn in het begin nog met de tent. Nadat ze enkele jaren ieder hun eigen vakantie vierden, staan ze nu weer samen op boerderijcamping Demmerik. Erik: “We staan hier voor het eerst. We zochten een rustige camping voor senioren.” Peggy: “Deze camping is niet te vol, de wasgelegenheid is goed en er is aan kleine dingen gedacht.” Bert: “Dit is onze uitvalsbasis voor onze fietstochtjes. We doen niet aan museumbezoek. We gaan wel naar dorpjes voor de terrassen.” Als aanrader noemt Willemijn Loenen aan de Vecht. “Lekker dure huizen kijken.”

 

Voor Joop en Joke Kuijpers uit Lansmeer was het jarenlang gebruikelijk om in één ruk met de caravan naar campings in Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland of Italië te rijden. Dat deden ze vanaf 1986 met een kleine Kip caravan. Joop: “Dat was onze eerste caravan. We hebben wel zeven caravans gehad, die steeds iets groter waren.” Joke: “Sinds 2014 komen we op deze camping. We blijven vaak een maandje. De camping is lekker kleinschalig met maar twaalf plekken. Het is lekker dicht bij huis en toch in een heel ander landschap. We genieten van de rust, maar Joop vind het ook leuk om zo af en toe een handje te helpen op de boerderij. Daardoor voelen we ons hier thuis.” Joop: “Verder vermaken we ons hier goed, hoor. Ik vis graag in de wetering en we fietsen weleens langs de Vecht.”

 

boerderijcamping Demmerik
Demmeriksekade 25
3645 AZ Vinkeveen
Tel. 0297-264465 / 06-15584095
info@boerderijcampingdemmerik.nl
www.boerderijcampingdemmerik.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2023