Boerderijcamping

van ’t zandeind

Boerderijcamping Van ’t Zandeind  |  Tekst: Eva Hopstaken  |  Fotografie: Robin Visser

Onthaasten in Riel.

In het Brabantse land ligt de prachtige, kleinschalige Boerderijcamping Van ‘t Zandeind. Een plek waar rust, ruimte en vrijheid centraal staan.

Gasten en koeien

Met uitgestoken hand staat Jos al op ons te wachten. “Mijn zoon Joost, ik run samen met hem en zijn vrouw ons bedrijf, is voor werk naar de Randstad, dus jullie zullen het met mij moeten doen,” opent de vriendelijke Brabander glimlachend het gesprek. Jos’ leven draait om twee dingen; koeien en campinggasten. En laten die twee zeken nu naadloos in elkaar overlopen op boerderijcamping Van ’t Zandeind. “Deze boerderij is al sinds 1564 in de familie. Zelf kom ik uit een familie van melkveehouders, maar later zijn we overgestapt op vleeskoeien en dat doen we nog steeds. Ons bedrijf kent meerdere onderdelen, het veebedrijf is er daar een van. Mijn wijlen vrouw Hennie, werkte in de zorg – in de tijd dat het met het boerenbedrijf even wat minder ging – daar leerde ze uit eigen ervaring dat deze zorg voor bepaalde kinderen anders en beter kon. Zo startten we een zorgboerderij, die overigens losstaat van onze camping. Mijn schoondochter Annelie heeft daar nu de leiding over. Die zorgboerderij heeft er echter wel toe geleid dat we een camping startten. De beleving die we de bewoners van onze zorgboerderij bieden, wilden we ook graag aan de vakantieganger bieden. Het concept kamperen bij de boer werd werkelijkheid.” De gastvrijheid zoals wij die bij ons ontvangst ervaren, zo mogen gasten die dagelijks eveneens ervaren. Een dampende kop koffie bij aankomst, een praatje en uitleg over de camping en tips om de omgeving te verkennen, het zijn slechts enkele voorbeelden. “Wat kinderen altijd echt helemaal te gek vinden, is het feit dat ze de koeien mogen aaien of met de ezels mogen wandelen. Zelfs de stallen uitmesten, vinden de meesten een feest.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

 

Alom geprezen

Het vlees van Van ’t Zandeind daar rijden mensen graag voor om. Uit heel Brabant en omstreken komt men naar Riel voor het vlees van Jos’ koeien. Dat de koeien, drie rassen, te weten Wit blauwen, Lakenvelders en Hereford, met meer aandacht voor dier, natuur en milieu leven op en rond de boerderij, proef je aan het vlees. In het weekend staat de winkel van Jos op het terrein van Van ’t Zandeind niet alleen vol met campinggasten, maar ook heel veel andere liefhebbers van een goed stuk vlees. Niet alleen het vlees wordt alom geprezen ook de camping zelf sleept de ene goede beoordeling na de andere binnen. Wat is het geheim? “Ik denk dat ons privé sanitair sowieso een pluspunt is voor onze gasten. Daarnaast hebben we het terrein omheind, dat geeft een veilig gevoel en is er van alles te doen voor de kinderen. Ideaal toch?” Als we de kranige zeventiger naar mogelijke toekomstplannen vragen, laat hij weten deze niet echt te hebben. “We hebben een camping, een winkel, een terras en klein museum, de zorgboerderij en de koeien wat allemaal prima met elkaar samengaat. Als we zouden uitbreiden, is de gezellige kleinschalige sfeer die we onze campinggasten nu kunnen bieden weg. We houden voorlopig vast aan ons huidige concept, dat werkt voor iedereen het best.” 

  | Gasten aan het woord |

Rust

Familie van Es heeft het grootste gedeelte van de vakantie er alweer opzitten als we hen spreken. Het stel uit Hendrik Ido Ambacht heeft er een verblijf van 3 weken bijna opzitten. “We wilden graag in deze regio kamperen. Via internet vond ik boerderijcamping Van ’t Zandeind. Ik belde of ze een plekje vrij hadden in de periode die we voor ogen hadden en of we alvast een keertje mochten komen kijken. Dat was beiden geen enkel probleem. Na een gezellige rondleiding, stond ons besluit vast en legden we vakantie voor dit jaar vast.” Wat spreekt het stel het meeste aan? “De rust. Echt. Het is hier zo heerlijk. En de klik met eigenaar. Dat is ook heel belangrijk. Die klik was er direct en dat geeft dan meteen een gevoel van thuiskomen.” Het stel is er echter niet om de hele dag van de rust te genieten, ze trekken er bijna dagelijks met de fiets op uit. “Eens even denken. Waar zijn we ook alweer allemaal naar toe gereden de afgelopen weken? Naar Schijnvliegveld de Kiek, dat is hier vlakbij. Naar Landagoed de Hoeven in Alphen, dat is ook niet zo ver hier vandaan. Wij vonden Hilvarenbeek ook heel leuk. Met verschillende musea en het brouwerijmuseum in het bijzonder.”

Genoeg redenen om voor terug te komen

Voor de Saphir caravan treffen we de familie Garritsen uit de Achterhoek. Ze zijn voor de tweede maal te gast bij boerderijcamping Van ’t Zandeind. “Onze dochter woont hier vlakbij, vandaar dat we regelmatig naar Brabant afzakken. Dit is onze tweede bezoek aan deze camping en ik heb zo’n idee dat het zeker niet de laatste keer zal zijn. Het is hier zo leuk voor de kleinkinderen. Die komen als we hier staan maar wat graag even bij ons langs om te spelen of om met de koeien te knuffelen,” zegt mevrouw Garritsen. Behalve de familie bezoeken, trekt het kwieke stel er graag met de fiets op uit. Dit keer zijn we al naar België gefietst, dat is hier echt vlakbij, en naar de Drunense heide. Tijdens ons verblijf willen we ook nog een keer het Bels lijntje fietsen en een bezoek aan Oisterwijk brengen.” Op de vraag waarom ze voor boerderijcamping Van ’t Zandeind gekozen hebben, antwoorden ze; “We kunnen tal van redenen opnoemen, maar voor ons is de belangrijkste reden toch wel het privé sanitair. Zo fijn.”

Sympathiek

Voor hun Procamp minicaravan treffen we Klazina en André Dobber uit het Gelderse Apeldoorn. Ook zij delen de mening dat het privé sanitair bij het maken van een keuze de doorslaggevende factor was. “Nu we eenmaal hier zijn, blijkt er nog zoveel meer heel prettig te zijn aan deze camping,” legt mevrouw Dobber uit. “In de twee weken dat we hier staan, genieten we na een dag fietsen hier van de rust op de camping. Omdat het terrein afgesloten is, geeft dat een fijn en veilig gevoel. Tel daar de sympathieke eigenaren bij op en het goede vlees, dat we al meermaals als barbecue pakket aanschaften in de winkel van Jos, en je snapt waarom we overwegen om hier in het najaar opnieuw onze caravan neer te zetten.” Niet alleen de camping en de eigenaren kunnen bij het stel niet meer stuk, ook de omgeving is meer dan goedgekeurd. “Er zijn zoveel interessante plekken om naar toe te fietsen. We deden de afgelopen 14 dagen onder andere Tilburg, Chaam en Gilze aan. Ook trapten we naar het enclavedorp Baarle-Nassau. Tijdens de rit staken we zo’n 16 keer de Nederlands/Belgische grens over. Geweldig.”

Puur natuur Rundvlees.

Lakenvelder droge worst.

“De rust. Echt. Het is hier zo heerlijk.”

Boerderijcamping Van ‘t Zandeind
Zandeind 32A
5133 AC Riel
T 06-22737391
info@vanhetzandeind.nl www.vanhetzandeind.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2023