Kamperen bij de boer op ‘keigoede’ camping

Boerencamping De Kei   |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Jan van Esch

We slaan op de Provincialeweg N203 tussen Uitgeest en Castricum af bij de melkveehouderij, bollenbedrijf én de Boerencamping van familie Res. Boer Arnold vertelt vanuit de tractor dat Carla er zo aankomt. Ondertussen bekijken wij de koeien in de afzetting voor de deur. Ze blijken drachtig en later horen we dat gasten mogen kijken als er een kalfje wordt geboren. Wil je als campinggast kijken of helpen in de melkput, dan ben je altijd welkom. Dat horen wij zodra campingeigenares Carla ons over De Kei rondleidt.

Wat we eigenlijk eerst even willen weten… waar komt de naam ‘De Kei’ vandaan? We zien namelijk bij aankomst op de camping nergens een kei. Carla lacht en vertelt: “Er ligt zeker wel een kei, vlak naast ons huis en het fietspad naar Castricum. Mijn man Willem kreeg de kei als grapje van een gast uit Hoogeveen. Voor de grap had hij er een bordje met ‘De Kei’ op laten maken en sindsdien heten we zo. Dat was in 1997 toen we 10 tot 15 kampeerplekken hadden. We begonnen hier in 1995 met de bouw van de stallen en onze twee huizen. Mijn man Willem en zijn broer Arnold hebben twee identieke huizen laten bouwen voor de bollenschuren en koeienstallen. Inmiddels heeft de camping zo’n 25 plaatsen en run ik de camping, terwijl de mannen zich met de bollen en de koeien bezighouden.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Dé kei… 

Voor jonge kinderen is er een leuk speeltuintje.

Parkeren op waterbed

Voor het sanitair gebouw staan bakken vol kleurrijke bloemen en binnen ziet alles er netjes uit. Direct naast het gebouw is de melkput, waar zo’n 75 melkkoeien in de ochtend en avond worden gemolken. “Iedereen is welkom om te kijken, of te helpen. Vooral kinderen genieten hiervan. Heb je een vraag over het boerenleven? Stel ‘m zeker, want Willem en Arnold vertellen graag. De meest gestelde vraag? Ik denk toch wel dat gasten willen weten hoeveel melk een koe per dag geeft. Het antwoord: 25 liter per dag. Ook kunnen we goed uitleggen waarom kalfjes bij hun moeder worden weggehaald nadat ze de eerste biest hebben gedronken. Informatie geven over het boerenleven en uitleggen waarom een boer bepaalde dingen doet, dat doen we met plezier.” Ondertussen duwt Carla de grote staldeur open om de overdekte fietsenstalling te tonen. “Je parkeert je fiets op het waterbed van de koe. Dat voelt de eerste keer een beetje wiebelig. Je kunt elektrische fietsen hier opladen. Jonge gasten zeggen wel eens als ze net op de camping zijn ‘het stinkt hier’ en dan zeg ik: snuif één keer goed op en je ruikt het niet meer. Dan zijn ze die geur al snel vergeten ook, zeker als ze de boer kunnen helpen.”

Waanzinnig uitzicht

De Kei bestaat uit twee groene velden voor caravans, campers en tenten. Er is altijd een plekje in de schaduw te vinden, omdat er veel bomen staan. De kampeerplaatsen aan de buitenste rij hebben waanzinnig uitzicht… op de weilanden met koeien. Alle 25 kampeerplaatsen zijn standaard voorzien van 6 ampère stroom. Het is op alle plaatsen mogelijk om (tegen meerprijs) 10 ampère te krijgen. En, voor velen niet onbelangrijk: er is Wifi op de camping.

Er is altijd een plekje in de schaduw te vinden,
omdat er veel bomen staan.

De buitenste rij kampeerplaatsen heeft uitzichtover de weilanden met grazende koeien.

“Het is hier net Saint Tropez”, aldus Irma uit Amsterdam.

Janny en Rob Hagen uit Spijker-nisse vertellen: “Wij trekken er op de elektrische fiets vaak op uit, naar IJmuiden bijvoorbeeld om grote schepen te kijken.”

Bart en Gerda ontvangen haar zus en zwager op de camping. “We gaan straks lekker een stukje fietsen.”

Een bijzonder exemplaar! De zwarte haan.

Spelen en genieten

Er valt zoveel te beleven, als je wilt, op de boerencamping. Maar wil je genieten van de rust, dan kan dat ook zeker. Luister naar de vogels en zie hoe de koeien rustig staan te grazen. Voor jonge kinderen is er op de camping een schommel, zandbak, trampoline én er zijn skelters. “Iedereen mag ook in de bollenschuur komen kijken. Kinderen wel onder begeleiding van een volwassene. In het voorjaar is het natuurlijk genieten van de bloemen, maar daarna worden de bollen gerooid en worden de bollen in de schuur gezeefd, gedroogd en gepeld. Campinggasten mogen helpen, als ze willen. Veel gasten kopen bollen om thuis in de tuin te zetten. We hebben diverse soorten tulpen, scilia’s, anemonen, alliums en keizerskronen.” Een mooie herinnering aan een fijne vakantie.

Inmiddels heeft de camping zo’n 25 plaatsen en run ik de camping,
terwijl de mannen zich met de bollen en de koeien bezighouden.”

Carla en Willem Res, de trotse eigenaren van Boerencamping De Kei.

 Wij trekken er op de elektrische fiets vaak op uit, naar IJmuiden bijvoorbeeld om grote schepen te kijken

Schitterende allium.

Zin om bollen te pellen?

Koop bollen om mee naar huis te nemen en zie in het voorjaar de fijne vakantieherinnering de grond uit komen.

  | Gasten aan het woord |

Oover Boerencamping De Kei en de omgeving van Castricum:

Bart en Gerda uit Ugchelen (bij Apeldoorn) hebben juist de zus en zwager van Gerda op visite. Bart vertelt vol plezier: “Zo’n tien jaar geleden hebben wij ook op boerencamping De Kei gestaan en we zeggen nog altijd: ‘het is een keigoede camping!’. Nu zijn we terug en we genieten weer met volle teugen. Toen kwamen onze kinderen en kleinkinderen en nu zijn ze weer een weekend geweest. Iedereen mag de boer helpen, van kippen en kalfjes voeren tot melken. Geweldig leuk voor kinderen. Zo combineren we het nuttige met het aangename. Boer Arnold geeft iedereen graag uitleg in de melkput. We maken ook graag uitstapjes in Noord-Holland en we genieten van het weidse landschap. Dan pakken we de fiets en trappen een mooie tocht, zoals de pontjesroute bij het Alkmaardermeer of door het schitterende duingebied naar het strand. De omgeving is heel afwisselend. Voor dagelijkse boodschappen kun je zelfs te voet via het (fiets)pad door de weilanden naar het winkelcentrum van Castricum. Handig en het is een gezellig dorp waar je ook nog op het terras kunt zitten in het dorpshart. Al genieten we ook gewoon van de rust op de camping. In de ochtend hoor je de koeien loeien, prachtig. Ik vind de zwarte haan hier op de camping enorm bijzonder. Ik ben vrijwilliger bij het Pluimdier Museum maar ik heb nog nooit een totaal zwarte haan gezien. We genieten van de natuur hier.”

Bart en Gerda

 

Irma Helsloot, met haar hond Kaya, uit Amsterdam zit op het achterste plekje op de camping. Van een afstand roept zij al: “Het is hier net Saint Tropez”. Zij kijkt vanaf de kampeerplaats tussen de bomen door op de weilanden. “Hoor die vogels nou fluiten. We genieten hier volop van de natuur. Kijk dan naar die koeien in de wei, dat is toch idyllisch. Eigenlijk moet je maar niet opschrijven hoe fantastisch het hier is, dan wordt het alleen maar drukker”, grapt zij. “Afgelopen week heb ik nog gezien hoe een kalfje werd geboren. Het is voor jong en oud heerlijk op deze camping.”

Irma helsloo

Janny en Rob Hagen uit Spijkernisse vertellen: “Dit is voor ons de tweede keer bij De Kei en het is heerlijk! We genieten van de rust en tegelijk van de bedrijvigheid van het boerenleven. Okay, je hoort dus af en toe tractoren af en aan rijden, koeien loeien en er zijn vliegen, maar dat maakt het voor ons een perfecte camping. Het is juist leuk dat je bij boeren Willem en Arnold kunt meekijken. Zij vertellen graag over de koeien en over de bollen. Ze nodigen je uit in de bollenschuur en laten zien hoe alles werkt. Die betrokkenheid vinden wij mooi. Het sanitair is schoon en netjes en Carla is heel vriendelijk en zij maakt zo nu en dan een gezellig praatje. Wij trekken er op de elektrische fiets vaak op uit, naar IJmuiden bijvoorbeeld om grote schepen te kijken. Fietsen door het Noordholland Duinreservaat (je moet wel een duinkaart kopen) is schitterend. We fietsen bijvoorbeeld naar Bergen of Egmond aan Zee en we bezoeken bij slechter weer de musea in Alkmaar, Volendam of Haarlem. Je kunt alle kanten op. Je moet zelf de slingers ophangen om het gezellig te maken. En dat doen wij.”

Janny en Rob Hagen

Boerencamping De Kei | Provincialeweg 1-3

1902 LA Castricum | www.boerencampingdekei.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2020