Kamperen in Kwadijk Genieten van rust en weidevogels

Boerencamping Weidevogelzicht   |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Jan van Esch

Genieten op de boerencamping. Rust en ruimte!

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Het terras van de hooiberghut.

Wij herkennen het Noord-Hollandse Kwadijk aan de watertoren. Herkenbaar van grote afstand en ook vanaf Boerencamping Weidevogelzicht goed zichtbaar. Via een doodlopende weg in het groene boerenland komen we aan bij de camping van Karin en Ad Beentjes. Het is geen draaiende melkveehouderij meer en het echtpaar geniet van die rust. Ze geven ons met plezier een rondleiding over de camping nabij Volendam en Edam.

De auto parkeren we in een stukje weiland tegenover de Boerencamping Weidevogelzicht. Auto’s horen niet thuis op de groene camping. Karin zit al buiten klaar met koffie en vertelt enthousiast over de boerderij, de camping en de weidevogelbescherming. “Zo’n vijftien jaar geleden zijn we naast ons melkveebedrijf de camping begonnen. Inmiddels zijn we geen melkveebedrijf meer en is de schuur leeg. Natuurlijk hebben we nog wel veel dieren rondlopen, zoals onze geit Sofie. We hebben poezen, een hond en kippen (ja, verse eitjes) en konijnen in het hok. Er is ook een paard en vooral paardenmeisjes vinden het bij ons op de camping dan extra leuk als ze het paard mogen poetsen.”

“Wij genieten van de vele vogelsoorten, zoals de putter,
kluut, kievit, tureluur, grutto, scholekster etc.”

Sofie en Ad

In de vakanties komen er meestal ook kinderen naar de camping en zij vermaken zich goed met bootjes in het water.

Schitterende groene kampeerplaatsen.

Steek het bruggetje over en wandel de camping op (vanaf de receptie).

In de natuur

Ad schuift ondertussen ook aan en tijdens de koffie vertelt hij meer over de vele vogels in de omgeving: “We hebben hier zoveel verschillende vogels! We vallen onder de weidevogelbescherming en ieder jaar komen vogelaars Meindert en Traard uit Friesland om de verschillende soorten te tellen. De nesten worden beschermd en met gps vastgelegd. Vooral pulletjes proberen we in de gaten te houden, maar je houdt het toch niet tegen als ze door kraaien of hermelijntjes worden opgegeten. Wij genieten van de vele vogelsoorten, zoals de putter, kluut, kievit, tureluur, grutto, scholekster etc. We zijn omringd door de natuur. Alle grond om de camping hoort bij ons bedrijf, zo’n 35 hectare.” Het kampeerterrein ligt in Zeevang, op veengrond. Daarom moet er rekening gehouden worden met deze zachte ondergrond bij een lang verblijf.

Weidevogelzicht heeft circa 15 plaatsen voor tenten en caravans, met aansluitingen op 6 ampère stroom. Alle gasten kunnen het hele jaar rond komen en zelf een mooie, groene plek op het grasveld uitzoeken. “Wil je bij het riet met uitzicht op watervogels en koeien of liever meer beschut achter de groene heg staan? Heerlijk in de zon, verder weg op een idyllisch plekje aan het eind van het veld of toch lekker dicht bij het sanitair? Weidevogelzicht heeft geen afgebakende plekken, dus gasten kunnen overal neerstrijken en genieten van de natuur. We hebben ook nog plek voor 5 campers op het verharde gedeelte. En er zijn twee huisjes en een hooiberghut”, legt Karin uit.

Schilderij van Monet

Ad blikt terug op de aankoop van de houten garage, zo’n 15 jaar geleden. “We hebben die garage opgehaald en hier op de camping als zomerhuisje geplaatst. Gasten – vooral uit de stad – genieten hier op het platteland van de rust en ruimte.” De hooiberghut heeft overigens een schitterend terras aan het water, met waterlelies. Als je over het bruggetje naar de camping loopt is het net of je in een schilderij van Monet staat.

 Karin vertelt dat de kantine is opgeknapt: “Gasten kunnen als het regent binnen zitten in de recreatieruimte. Er staat een biljart en er zijn spelletjes. Ook is er een koelkast en wasmachine. In de hoek staat een rek met folders met informatie over de regio en toeristische tips. Willen gasten naar Volendam dan kunnen ze aan mij een kortingskaart vragen voor de boot.” Boerencamping Weidevogelzicht is ook duurzaam bezig, er liggen zonnepanelen op het dak en in de huisjes wordt er op inductie gekookt. De toiletten in het nette sanitair blok worden doorgespoeld met grondwater.

Karin en Ad Beentjes zijn de trotse eigenaren van de gemoedelijke camping.

 

Toon en camping-buurvrouw Marya: “Het is zalig rustig op de camping en we genieten ook van de vele vogels in de omgeving.”

Yolanda en Wim: “Wij houden van kleinschalige campings en zo vonden wij Weidevogelzicht.”

“Ad en Karin zijn enorm gastvrij, ze brengen vaak de krant even langs en we maken een praatje”, vertellen Berlinda en Wim.

Veel te doen

Op de camping is het heerlijk rustig, maar in de omgeving valt veel te ontdekken zoals Volendam, Edam (kaasmarkt op woensdag) en Purmerend. Het kampeerterrein ligt in Zeevang, het gebied met sloten en vaarten met wuivende rietkragen, groene veenweidelandschappen met weidevogels, kleine landweggetjes door lintdorpen en langs stolpboerderijen. Dé aanrader om het boerenland te ontdekken is per fiets, wandelend of vanuit de kano. “Het waterrijke veenlandschap is mooi en doorkruis met een kano eens het Nationale Landschap Laagholland. Aan ons boerencampingterrein ligt een aanlegsteiger en een startplaats van waaruit met kano’s verder de polder ingetrokken kan worden. Wij verhuren kano’s en kajaks en ik tip gasten altijd om zeker een rondje te varen en bij Het Wapen van Middelie aan te meren. Neem je peddels mee, anders is je kano daarna weg”, vertelt Karin met een lach. Er heerst een gemoedelijke sfeer op de camping en Karin voorziet campinggasten graag van informatie. “Je kunt hier diverse fietsroutes doen, stel zelf je route samen met de knooppuntbewegwijzering. Kijk eens bij het Bezoekerscentrum de Breek of in de geboorteplaats van Dik Trom in Etersheim.”

Ondertussen zijn we weer terug bij de receptie, waar verse eieren worden verkocht. Karin besluit haar rondleiding: “Oh ja, we hebben draadloos internet, gratis beschikbaar. En, ook niet onbelangrijk: onze dochters helpen mee in het bedrijf. Nancy gaat de camping in de toekomst van ons overnemen en daar zijn we blij mee.”

“Aan ons boerencampingterrein ligt een aanlegsteiger en een startplaats van waaruit met kano’s verder de polder ingetrokken kan worden.”

Sofie en Ad

  | Gasten aan het woord |

Over Boerencamping Weidevogelzicht:

Yolanda en Wim Beijer uit Anna Paulowna: “Wij zijn gewoon via Google op deze boerencamping terecht gekomen. Wij houden van kleinschalige campings en zo vonden wij Weidevogelzicht. Eigenlijk reizen wij vaak op de bonnefooi door het land, maar we hebben nu vooraf geboekt bij Karin en Ad. Het is hier heerlijk rustig en groen. We gaan volop in de omgeving fietsen op onze e-bike, bijvoorbeeld naar Volendam. Tegenwoordig genieten wij er van om steeds iets anders te doen, maar voorheen stonden wij zo’n 15 jaar in een stacaravan op een vaste plek.”

Brabanders Toon en Nelleke en camping-buurvrouw Marya verblijven een week op de boerencamping: “We komen voor een groots vlieger festival in Camperduin, komende zondag. Wij zijn alle drie dol op 1-lijns vliegers. We maken zelf ook objecten. Als je tijdens een festival de vliegers in de lucht ziet is het net een schilderij in de lucht. Hier op de camping bereiden we ons voor en zetten alle vliegeronderdelen zo mogelijk in elkaar. Het is zalig rustig op de camping en we genieten ook van de vele vogels in de omgeving. In de ochtend lijkt het wel een fluitconcert.”

Wim en Berlinda uit Doesburg komen al 12 jaar op Weidevogelzicht: “In het voorseizoen komen we lekker ieder weekend naar de camping en daarna blijven we een paar weken. Onze caravan staat bij Ad en Karin in de loods en als wij op de camping aankomen, dan staat de caravan al op z’n plek. Ideaal! Je kunt in de omgeving van Kwadijk en Middelie zo mooi fietsen. Zeevang, zoals het heet, is schitterend. Maar we gaan ook wel naar de Zaanse Schans en Monnickendam. Er valt zoveel te doen in de omgeving. Je zit ook op maar een half uurtje met de auto van het strand. Heel centraal dus. Ad en Karin zijn enorm gastvrij, ze brengen vaak de krant even langs en we maken een praatje. Je kunt hier vanaf de camping ook vissen (er zitten voorns en karpers). Wij vinden het een voordeel dat onze hond mee mag naar de camping.”

Boerencamping Weidevogelzicht, | Kleenweg 1
1471 ED Kwadijk | www.weidevogelzicht.nl 

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2020