Camping

Bij de 3 linden

 

Camping Bij de 3 Linden  |  Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Anahí Clemens

Recreatief middelpunt van een overweldigende natuur.

Op de groenstrook, pal tegenover de entree van Minicamping Bij de 3 Linden in het dorpje Alverna bij Wijchen, word ik geïntrigeerd door een houten bord waarop staat: ’t Heischooltje 1948–1972. Aan de koffie vertelt Michiel, die samen met zwager Huub Arts Minicamping en Bed&breakfast Bij de 3 Linden beheert, over het schooltje dat hier tot 1972 stond om kinderen de lange tocht naar Wijchen te besparen.

Het buurtschap Heiveld, waar de camping toe behoort, ligt in het dorp Alverna. Van 1948 tot 1972 had dit buurtschap haar eigen schooltje. De herinneringsplaquette laat zien hoe het dit buurschap aan het hart ging dat het schooltje verdween.

Groenten- en fruithuisje

Voor we ons aanmelden bij de camping lopen we nog even het fruit- en groentehuisje binnen, waar bezoekers en passanten vers fruit, groenten en eieren uit de automaat kunnen trekken. Op het huisje met de fruitautomaat de tekst: ‘Zo leef je op het platteland.’ Die tekst opent mijn hart. In het verleden kwamen de producten die in het huisje worden aangeboden rechtstreeks van de landbouwgronden van de familie Arts. Het grootste deel van die landbouwgrond is verdwenen, de boerderij telt nog 7,5 hectare akkerbouw. Ook is de familie Arts gestopt met het houden van de ongeveer 45.000 kippen en 300 varkens. De stallen kregen andere functies, zoals een fietsenstalling voor de bezoekers.

Voormalig gemengd bedrijf

Michiel vertelt ons tijdens de rondwandeling dat de ouders van zwager Huub zestien jaar geleden de camping startten. Daarmee werd een intense transformatie ingezet en werd de boerderij als gemengd bedrijf, met varkens, kippen en akkerbouw, langzaam afgebouwd. In 2007 zijn de gebouwen aangepast en werd het een vakantieboerderij, met naast de minicamping, een bed en breakfast met negen kamers en groepsaccommodatie.

Ontmoetingsruimte

Michiel ontvangt ons in de ontmoetingsruimte, die ook wordt gebruikt als gezellige zit- en eetruimte voor de groepen die er verblijven. De groepen kunnen uit maximaal dertig personen bestaan en in dit fraaie, met veel hout gedecoreerde zaaltje gezellig samen eten, drinken en zich onderhouden.

Groepsaccommodatie

Groepen kunnen ook de aansluitende keukenruimte gebruiken om te kokkerellen. De keuken is volledig ingericht met o.a. een kooktoestel, een afwashoek en twee sanitairruimten. De ontmoetingsruimte is ook door de campinggasten vrij te gebruiken.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De drie linden waar de camping naar is vernoemd.

De eigenaren Huub (links) en Michiel (rechts).

De groenten- fruit- en eieren-automaat bij de entree.

 

Minicamping

Michiel en Huub namen de minicamping, met zijn 25 staanplaatsen, drie jaar geleden over. Acht keer per jaar, tijdens grote evenementen, zoals de Wandelvierdaagse Nijmegen, mogen ze uitbreiden tot 50 gasten. De 25 ruime staanplaatsen zijn voorzien van stroom en gratis wifi. Een groot deel van de staanplaatsen heeft kunstgrasmatten, om de ondergrond voor de voortent droog te houden. Drie van de 25 staanplaatsen hebben privé-sanitair. De twee grote sanitairruimten hebben elk twee douches en twee toiletten. Ook is er een aparte afstortplaats voor het chemisch toilet en een overdekte fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen. Voor de kinderen is er een speelweide met speeltoestellen, zoals een schommel en een glijbaan. 

Negen kamers

Rond de fraai in hout uitgevoerde ontmoetingsruimte bouwden Huub en Michiel negen kamers als bed & breakfast. De kamers, die regionale namen dragen als: Op ’t Ven of Op de Hei, hebben naast een tweepersoonsbed, een badkamer met inloopdouche, wastafel, toilet, een televisie en gratis wifi. Ook heeft de bed en breakfast een zogenaamde budgetkamer voor vier personen met een gedeelde badkamer. Ook de gasten van Thermen Berendock in Wijchen, die langer dan een dag blijven, maken voor hun overnachting gebruik van de bed en breakfast mogelijkheden van Bij de 3 Linden. 

Zelfvoorzienend in energie

Michiel: “Wat de energie betreft zijn wij volledig zelfvoorzienend, met zonnepanelen en een warmtepomp. Wij verwarmen niet alleen alle ruimten met zelf opgewekte energie, maar ook het warme water voor de douches en de warmwatervoorziening op de camping wordt verwarmd met eigen energie.”

 

Drie slanke linden

Aan het einde van ons bezoek neemt Michiel ons mee naar de drie hoge slanke linden die hun toppen boven de bosrijke omgeving verheffen. De drie linden waar de camping naar is genoemd vormen het pronkstuk van een omgeving die van een wonderlijke natuurlijke schoonheid is, met De Haterse- en de Overasseltse Vennen. Het aantal fietsers dat ons de laatste drie kilometer op weg naar de camping passeert laat zien hoe groot de belangstelling is om in dit gebied te recreëren.

 

 

Wandel- en fietsmogelijkheden

Het Vennenpad, de Overasseltse Vennen, het Groesbeekse Bos, maar ook het Pelgrimpad vormen enkele van de talrijke boeiende wandel- en fietsmogelijkheden. Zeer populair is ook de wandelroute Walk of Wisdom, een door de natuur geïnspireerde pelgrimsroute van ongeveer één week, met een totale lengte van 136 kilometer. De talrijke vennen en bossen maken deze omgeving tot een bijzondere wandel- en fietsomgeving. De campingbezoekers die we spreken bevestigen onze gevoelens met teksten als: “Dit is een prima camping in een bijzonder mooie omgeving. Vanuit de camping zijn er boeiende tochten te maken, zoals rond de Overasseltse- en Hatertse Vennen. Elk seizoen geven zij de omgeving een andere kleur. ‘s Zomers wuiven de pluimen van wollegras en veenpluis in de wind en prikkelt de dennengeur de neuzen van de bezoekers. Zoals ook de glooiende rivierduinen en de donkere vennen en heidevelden elk seizoen een andere schoonheid laten zien.”

De Vennenpad wandeling

De Vennenpad wandeling kronkelt door zowel de Overasseltse- en Hatertse vennen. De wandeling kent drie startpunten. Het bijzondere van deze vennen is dat ze niet worden gevoed door grondwater, maar grotendeels door mineraalarm regenwater. Tijdens deze dertien kilometer lange wandeling komt men ook voorbij het Wijchense ven. Een gebied dat niet alleen fraaie natuur kent, maar ook een rijke historie, die indrukwekkende verhalen heeft opgeleverd.

Grootse plannen

Een bijzonder verhaal horen we van Michiel. Terwijl we op punt van vertrek staan vertelt hij ons dat, wanneer de gemeente de gewenste vergunningen verleent, rond de drie oude linden een groene campinguitbreiding zal plaatsvinden die volledig aansluit bij de natuurlijke omgeving.

Camping Bij de 3 Linden
Geitweg 4
6603 LB Alverna / Wijchen
T 06-25298775
info@bijde3linden.nl
www.bijde3linden.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2023