Landgoed Börkerheide is het mooiste geheim van Drenthe

Landgoed Börkerheide  |  Tekst: Bert van den Hoogen |  Fotografie: Rob Kater

Een camping op een landgoed, dát spreekt nog eens tot de verbeelding. In ieder geval wel bij René en Tineke Sips die begin 2019 landgoed Börkerheide bij Westerbork opliepen en meteen vol inspiratie zaten. De camping nieuw leven inblazen, een kunstgalerie en theetuin bij hun eigen woning, thematische festiviteiten, de bosven op het terrein opschonen, een cultureel festival op de hei en natuurlijk de kampeerders een mooie tijd bieden. Het bleef niet bij inspiratie, want een jaar later is er al een levendige camping alsof die er altijd is geweest. René:“Ik vind het leuk om een rondje over de camping te maken en gasten te spreken, maar ik wil ook ontwikkelen en allerlei concepten bedenken.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Nieuwe eigenaar René Sips zit nog vol plannen.

Landgoed Börkerheide is een mooi wandelgebied dat nog niet heel bekend is.

In het bosperceel zijn tal van open plekken om toch in de schaduw
je tafelset kwijt te kunnen.

Het dorp Westerbork is gewoon een ontzettend leuk, levendig en toeristisch dorp. Totaal anders dan de beladen associatie die we met het dorp hebben vanwege het nabijgelegen kamp. Als we door het centrum rijden, zitten de terrassen vol en houden we rekening met de vele fietsers. Die hebben waarschijnlijk net een route door het mooie natuurlandschap van bossen en heidevlakten gemaakt. Het is de omgeving waar wij naartoe gaan om bij een verwijsbord naar camping Börkerheide een bospad in te slaan. Als we de borden richting de parkeerplaats volgen, blijken we op een ‘rondweg’ over de camping te worden geleid. Het heeft iets van een mini-safari, want we hebben uitzicht over een natuurlijke waterpartij, zien caravans en tenten verspreid door het bos staan en komen ook nog langs safaritenten. Bij de parkeerplaats bellen we René Sips dat we zijn gearriveerd. “Ik kom er direct aan!”

 

Prachtig stuk natuur

Als René zijn fiets heeft weggezet, lopen we met hem een ronde over de camping en vertelt hij hoe hij het gebied ontdekte. “Toen wij voor het eerst het terrein opliepen, wisten we meteen: dit is voor ons. Hier kunnen we iets mee. We hadden 22 jaar lang een succesvolle camping in Petten, waar we weg moesten. We komen oorspronkelijk uit Drenthe en wilden terug. We zochten een plek om te wonen en waar Tineke een galerie kon beginnen. We kenden dit gebied niet. Mensen in de buurt zelf ook niet. Het is het mooiste geheim van Drenthe. Börkerheide ligt midden in een natuurgebied van 30 hectare waarvan 15 hectare landgoed in eigendom. Hiervan is 6 hectare met de bestemming recreatie. Dit is een prachtig stuk natuur zonder te veel bescherming, dus zagen wij allerlei mogelijkheden.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De meeste kampeerplaatsen zijn tussen bomen met aangename schaduw.

Wie wat meer contact met andere kampeerders wil, kiest
voor het open kampeerveld.

Vanuit de safaritenten is er een ware safari-uitzicht over de bosven.

Veldkeuken en kampvuurplaats

Er was al een camping, maar daar moesten René en Tineke wel nieuw leven in blazen. De bosven was overwoekerd, het toiletgebouw verwaarloosd en de kampeerplaatsen moesten vrij worden gemaakt. In het eerste jaar wilden ze niet alleen die basiszaken op orde hebben. Ze wilden ook nog de recreatieruimte opknappen, safaritenten plaatsen, boomhutten bouwen, een horecapunt in de vorm van een veldkeuken bij een kampvuurplaats… en dan ook nog de camping klaar maken voor de toekomst met goede wifi en een geautomatiseerd inchecksysteem. “We zijn het eerste jaar er vol in gegaan en hebben zoveel mogelijk zelf gedaan of in eigen beheer laten uitvoeren. Voor het verbeteren van kampeerplaatsen hebben we bijvoorbeeld een grondverzetbedrijf ingeschakeld.”

Zelf inchecken

Als we de rondweg weer terug zijn gelopen, komen we bij een schaftkeet waar de gasten worden geacht bij aankomst in te checken. “Ze treffen hier geen receptie aan. Ze kunnen helemaal zelf inchecken met de gegevens van de reservering. Vervolgens kunnen ze zelf hun toegewezen plek zoeken. Dat lijkt onpersoonlijk, maar dat is het niet. Het scheelt allereerst wachttijden. Ik ben ook niet het type om in een hokje die registratie te doen. Ik ben liever de hele dag op het terrein bezig. Ik krijg op mijn mobiel door als iemand is gearriveerd. Dan gun ik de mensen de tijd om zich te installeren en zich hun kampeerplek eigen te maken. In de loop van de dag kom ik bij ze langs om te horen of alles naar wens is. Dan heb ik ook wat meer tijd en aandacht voor ze. Iedere ochtend maak ik vervolgens een rondje om iedereen een fijne dag te wensen en de rest van de dag ben ik altijd aanspreekbaar.”

In de schaftkeet is een makkelijk te bedienen inchecksysteem.

De safaritenten zijn zeer comfortabel ingericht met onder andere
een eigen badkamer.

Een paar balken en doeken kan in hun fantasie een piratenschip of een sprookjeskasteel worden en ze komen aan het eind van de dag met grote verhalen bij hun ouders. Ons motto is: recreëren is beleven en beleven is emotie.”

Zelf avontuur maken

Van alle plannen voor het eerste jaar zijn alleen de boomhutten nog niet gerealiseerd. Inmiddels is daarvoor een akkoord van de gemeente. Zoals we René nu een uur meemaken, weten we dat die er dus komend seizoen heus wel zijn. Het past in de visie die ze voor de camping hebben. “We willen allerlei activiteiten opzetten. Wij zijn groot voorstander van thematische spelen met spelen die zichzelf ontwikkelen. In de recreatieruimte zetten we spelmateriaal, maar de gasten moeten er zelf wat van maken. Je hoeft kinderen maar op weg te helpen met een verhaal en ze maken er zelf een avontuur van. Een paar balken en doeken kan in hun fantasie een piratenschip of een sprookjeskasteel worden en ze komen aan het eind van de dag met grote verhalen bij hun ouders. Ons motto is: recreëren is beleven en beleven is emotie. Die boom-hutten passen daar helemaal in.”

 

Samenwerking

Maar René denkt ook groter dan alleen de camping. “We zijn ook verantwoordelijk voor de 9 hectare natuurgebied op het landgoed. Daarvoor loopt een herder met 250 schapen rond. Tineke is veel met kunst bezig, dus komt er een galerie met een theetuin. We hebben al een samenwerking met het bosbad dat 300 meter van de camping is. We hebben ook ideeën voor kunst- en cultuurfestiviteiten. We denken graag in concepten. Ik heb gemerkt dat de horeca in Westerbork ontzettend actief is en de kracht van de samenwerking zoekt. In het dorp is er ontzettend veel te doen. Daar willen we ons bij aansluiten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat dit mooiste geheim van Drenthe bekender wordt en iedereen ervan kan genieten.”

Het horecapunt heeft de uitstraling van een stoere veldkeuken.

 

Samen kunnen we ervoor zorgen dat dit mooiste geheim van
Drenthe bekender wordt en iedereen ervan kan genieten.”

Het is voor de vijfde keer dat we met onze caravan op deze camping staan.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Bij het opschonen van de bosven is het natuurlijk karakter behouden.

Bomen genoeg om je hangmat aan te knopen.

 

Bomen genoeg om je hangmat aan te knopen.

 

  |  Gasten aan het woord |

“We voelen dat er wat gaat gebeuren op deze camping”

Dat camping Börkerheide sinds een jaar een nieuwe eigenaar heeft, is ook Esther en Roel Burger met hun zoon Max uit Geldrop niet ontgaan. Door de jaren heen is dit de vijfde keer dat ze met hun caravan op de camping staan, maar dit jaar is het anders. Roel: “We voelen aan alles dat er wat gaat gebeuren op deze camping. Eigenlijk merken we het dit jaar al. De vorige eigenaar liet de camping een beetje op zijn beloop. Deze nieuwe eigenaren hebben het al opgeknapt en je merkt dat er een idee achter zit.” Ze kwamen hier voornamelijk tijdens de meivakantie en weten daardoor dat het dorp met Koningsdag flink uitpakt. Eigenlijk waren dat de enige vakanties in Nederland. Esther: “Onze eerste vakantie was in 1996 met een tent in Luxemburg. Toen de kinderen kwamen, werd het een vouwwagen. De eerste jaren probeerden we in Nederland, maar na drie verregende vakanties zijn we elf jaar naar Frankrijk geweest. Vijf jaar geleden zijn we overgestapt op een caravan.” Vanwege corona durfden ze het niet aan in de zomer naar het buitenland te gaan. “Maar dit bevalt ons ook goed, hoor”, zegt Roel. “Deze camping is nu wel vol, maar door de ruime opzet beleven we het zo niet. We gaan met de fiets naar allerlei leuke dingen in de buurt. We zijn al naar Ellert en Bram in Schoonoord en het dorpje Orvelte geweest. Ik ben hiernaast wezen golven en Max vermaakt zich in het bosbad.” Esther: “En de broodjesservice is hier geweldig. Het brood is ontzettend lekker. Het behoort tot onze top-3 vakantiebrood.”

Camping Börkerheide
Camping, galerie en theetuin
Beilerstraat 13a 9431 GA Westerbork  |  0593 331 546
info@landgoedborkerheide.nl  |  www.landgoedborkerheide.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2020