Een paradijselijke plek:
Camping Boven het Maaiveld

Camping Boven het Maaiveld  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

We lezen op de website: “Kom nieuwe verhalen maken! Op Camping Boven het Maaiveld is het heerlijk kamperen voor paradijsvogels.” Dat klinkt aantrekkelijk, dus gaan we een kijkje nemen bij deze camaping in het midden van West-Friesland. We arriveren in een bijzondere omgeving tussen zout en zoet, met figuurlijk gezien aan de ene kant de Noordzeekust en aan de andere kant het IJsselmeer. Kortom, in de omgeving valt veel te ontdekken… maar kom je daar wel aan toe als je eenmaal bent gearriveerd op de groene camping?

Na een warm en hartelijk ontvangst door eigenaren Janneke Beers en Kees Vriend vertellen zij: “De Westfriezen, roepen vaak: ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Maar wij doen er alles aan om het verblijf van gasten tot een onvergetelijke te maken! Bij ons kom je kamperen als nooit tevoren, ontspannen zoals je niet eerder deed en overnachten op een manier waarvan je nog niet wist dat het zo fijn kon zijn. Even fijn op verhaal komen en vooral ook nieuwe verhalen maken.” Een veelbelovende omschrijving, maar ‘let’s start’ met koffie. In orangerie ‘De Kas’ zet Kees de koffie en kijken wij alvast rond in de oude kwekerskas die lange tijd als caravanstalling dienst heeft gedaan. Nu, onder de bevlogen leiding van Janneke en Kees, is de glazen kas omgetoverd tot relaxplek, bar, recreatieruimte en overdekte speelhoek tegelijk. Kun je in de ene hoek folders met informatie uit de omgeving vinden, tref je in de andere hoek een bibliotheek en weer in een andere hoek is een speeltuin voor kinderen. Er is zelfs een knus huiskamertje met bankstel, piano en tv-toestel. Er hangt een fijne vibe en campinggasten kunnen zelf uit de koelkast gekoelde drankjes pakken en in het schrift noteren wat ze hebben gepakt. Afrekenen kan later. 

De kas

Het is zonnig weer dus de deuren staan wagenwijd open en samen met Janneke en Kees genieten we op het terras met uitzicht op een grote treurwilg op het eiland. Er stroomt een watertje langs en pal naast onze picknicktafel is een zandstrand. Kees: “Langs de camping loopt De Dieringer. Een brede sloot waar kinderen graag in poedelen en spelen. Je kunt een stukje heen en weer varen op een vlot of in een kano. Echt ver kun je niet en dat is voor ouders een veilig idee. Kinderen prutten ook graag met schepnetje in het water of bouwen een zandkasteel op het strandje.” Gegarandeerd uren speelplezier voor kinderen bij de speelvijver en het strandje. Er is ook een kampvuurplaats waar gasten graag ’s avonds gaan zitten met een drankje. Met een beetje geluk wordt er muziek gemaakt. Of, als de avond zich ervoor leent is er een muziek- of theateroptreden. Janneke: “We laten dingen spontaan gebeuren. Er verblijven regelmatig singer songwriters bij ons, dus als de vibe goed is treden ze gezellig bij ons op.”

Ieder jaargetij is het uitzicht anders. Het ene moment groeit er mais en het volgende aardappels. Maar er zijn altijd plekken op de camping waar je over het polderlandschap naar de zonsop/ondergang kunt kijken.

In orangerie ‘De Kas’ zijn sfeervolle hoekjes gecreëerd waar jong en oud relaxt kan zitten; iets drinken, een boek lezen, spelletje spelen of met elkaar kletsen.

Ruime kampeerplaatsen omgeven door groen.

Orangerie ‘De Kas’ met het zandstrandje, picknicktafels en stroomsloot voor de deur.

paradijselijke plek

Op de vraag hoe lang Kees en Janneke Camping Boven het Maaiveld al hebben, vertelt Kees: “Ik wilde altijd al graag een camping, maar met de ‘ik vertrek’ perikelen op tv in mijn achterhoofd, kreeg ik mijn gezin niet mee. Toch kregen wij, samen met onze drie kinderen, opeens de mogelijkheid om deze camping plus het huis te kopen. Sinds 2 juli 2021 mogen we ons ‘campingeigenaar’ noemen. Tot die tijd werd deze camping, met vooral veel vaste stagasten camping Halfweg en was het 40 jaar het domein van de Familie Klomp. Wij hebben onze paradijselijke plek omgetoverd in Camping Boven het Maaiveld en er zijn 48 ruime kampeerplekken, drie Bel tenten en één tiny house. We hebben alles vernieuwd of vervangen. De gekleurde en originele deuren in de kas komen uit de oude boerderij en zijn zeker 110 jaar oud. We deden ook bijzondere ontdekking in die boerderij, namelijk een oud, houten kastje van zeker 80 jaar oud waarom de vorige eigenares een paradijsvogel had geschilderd. Dat heeft wat ons betreft zo moeten zijn, want wij noemen onze plek namelijk ‘kamperen voor paradijsvogels’. Het kastje staat natuurlijk pontificaal in de kas.”

in het nieuw

Het is geen boerencamping meer, maar wel een fijne kleinschalige camping met goede faciliteiten. Een plek voor paradijsvogels, voor jong en oud. Een fijne plek om even op verhaal te komen, maar zeker ook om nieuwe verhalen te maken! De vaste staplaatsen zijn verdwenen en Janneke en Kees hebben de camping omgetoverd tot een locatie met ruime kampeerplaatsen, voorzien van 6 of 8 ampère stroom. Er zijn diverse veldjes en relatief hoge, groene hagen. Veel privacy dus. Centraal in het midden is een nieuw sanitair gebouw geplaatst. Janneke: “Boven het Maaiveld proberen we te maken zoals we zelf graag kamperen. Dan is goed en schoon sanitair altijd belangrijk. Vandaar dat we met de heropening van de camping ook het nieuwe sanitair gebouw hebben geopend. Een ruim en verwarmd gebouw, inclusief een grote familiebadkamer voor gezinnen met baby’s, peuter en mindervaliden.” Noemenswaardig is inderdaad de ruimte, maar vooral ook de wanden tot vrijwel op de grond waardoor je in de douche- en toiletruimte privacy hebt. Maar bovenal is het schoon, mede dankzij de afvoerputjes die achter de muur zijn verwerkt. Haren? Die spoelen daar heen. Schoon!

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Bart, Janine, Daniëlle en hond Max

Kom nieuwe verhalen maken op de camping.

Willemijn en Benjamin boekten met hun twee dochters Sofia en Rosalie de Bell tent.

Buiten de lijntjes

Tijdens onze wandeling over de camping zien we vele verschillende plekjes. Wil je in de zon of schaduw staan, wil je tussen de groene hagen of juist open kamperen, verblijf je graag bij een speeltoestel of juist achterop de camping met een weids uitzicht over de weilanden? Voor ieder wat wils. Kees: “Voor iedereen is er meer dan genoeg ruimte om te spelen, gezelligheid en samenkomen. We zien je graag in de kas, bij de speelvijver of bij de kampvuurplaats. Tijdens het hoogseizoen kun je regelmatig aanschuiven voor de pizza-avond en is onze ‘Frietkot’ open. Voor kinderen zijn de mogelijkheden eindeloos. Ik vind dat het mooiste spel ontstaat op plekken die er niet voor bedoeld zijn… dus wij hebben daarom geen grote speeltuin. Je vindt overal op het terrein hoekjes en plekken om heerlijk te spelen en uren zoet te zijn. Klim, klauter, priek en prut. Durf buiten de lijntjes te kleuren en boven het maaiveld uit te steken, dan zie je echt meer!”

 

Joie de vivre in West-Friesland

Janneke en Kees verbazen zich er nog wel eens over hoe weinig men over West-Friesland weet. Want waar ligt Hoogwoud? Het is een gezellig dorp tussen Opmeer en Winkel… in de buurt van Hoorn en Medemblik. “In het hart tussen al het moois dat West-Friesland en Noord-Holland Boven Amsterdam te bieden heeft. Afwisselende natuur, pittoreske stadjes, avontuurlijke attracties voor jong en oud en natuurlijk het zoete water van het IJsselmeer en het zoute van de Nederlandse kust. Op Camping Boven het Maaiveld is het heerlijk kamperen voor paradijsvogels, voor campingplezier voor jong en oud, vol avontuur en joie de vivre midden in West-Friesland.”

  | Gasten aan het woord |

Willemijn en Benjamin boekten met hun twee dochters Sofia en Rosalie de Bell tent. “We hebben de opvallende, gekleurde vlaggetjes meegenomen zodat de meiden hun plekje makkelijk terug kunnen vinden. Het blijkt nu, met een schommel voor de deur, niet nodig te zijn. Wij vinden deze Bell tent, voorzien van alle gemakken en bovendien met goede bedden, ideaal op de camping. Luxe en toch alle vrijheid van een camping. Het is fijn dat de camping autovrij is, dus Sofia kan zelf naar het sanitair gebouw lopen of gaan spelen met haar zusje Rosalie. We hebben in de sloot kikkervisjes gevangen én weer vrij gelaten, een lekker modderig zandkasteel gemaakt en straks gaan we naar het grote strand in Callantsoog. Er zijn veel mogelijkheden voor uitstapjes, zoals naar Land van Fluwel, een avonturenparadijs. We liepen over het blotevoetenpad en speelden er verstoppertje. Een aanrader om heen te gaan. De meiden spelen ook graag hier op de camping in de kas of op de trampoline. De mogelijkheden zijn eindeloos dus we genieten volop!”

 

Geert, Keet, Yasmin en hond Bobby zoeken de rust en tegelijkertijd gemoedelijkheid op. “We komen uit Hoorn, dat is vlakbij. Hier op de camping voelt het gelijk als vakantie, zelfs als de meiden nog naar school moeten. Dat kan vanaf hier. We genieten van de rust, maar ook van de vele mogelijkheden op de camping. Zo kun je hier zwemmen, kano varen, mooie wandelingen maken en bij de bar iets drinken. In de nazomer komen we zeker nog eens terug.”

 

Bart, Janine, Daniëlle en hond Max komen van Texel: “Wij stonden voorheen al op camping ‘Halfweg’ en nu zijn we terug. Al voor de derde keer dit jaar. Het is met de nieuwe eigenaren fantastisch opgeknapt en er is heel net sanitair en ruime plekken. Wij vinden de locatie heel centraal, zo dichtbij Hoorn of Amsterdam (met de auto naar Obdam en dan met de trein). Nu hoeven we eens geen rekening met de ferry te houden. Ook op de camping is het ontzettend fijn en soms zijn er optredens in ’De Kas’ of bij het kampvuur. Erg gezellig.”

 

 

Camping Boven het Maaiveld
Oosterboekelweg 4
1718 LN Hoogwoud
T 0641611505
www.campingbovenhetmaaiveld.nl
kamperen@campingbovenhetmaaiveld.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2022