Camping buitenleven kamperen

Buitenleven Kamperen |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Peter Franken

Natuurlijk kamperen bij opa Leo’s kas.

In de landelijke omgeving van Vinkeveen komen we bij camping Buitenleven Kamperen terecht in het pure, natuurlijke leven en de historie van kassentelers. Hier zijn Linda van Zijtveld en Robert van Schaik nog maar een jaar geleden een camping begonnen, waarbij ze de kas van opa Leo eervol in gebruik hebben als toevlucht bij slecht weer, uitvalsbasis en sfeermaker.

Vinkeveen is voor veel beroemde en vermogende stedelingen het toevluchtsoord waar ze resideren in kapitale villa’s aan de bekende plassen. Veel zie je er niet van, want hoge hekken voorkomen dat je ook maar een glimp van hun privacy opvangt. Veel leuker is het om op zoek te gaan naar de werkelijke cultuur van de streek, namelijk die van de droogmakerij en het gebruik van de vruchtbare veengrond. De eerste komen we tegen als we de weggetjes – vaak tussen twee slootjes in – in het slagenlandschap van poldersloten en smalle, lange akkers volgen. De historie van het grondgebruik komen we tegen bij camping Buitenleven Kamperen, hoewel ook dat niet van de weg af is te zien. Maar zodra we het voorterrein oprijden, zien we al een grote foto van een boerengezin. We schatten in dat de foto meer dan vijftig jaar geleden is gemaakt. Het zal te maken hebben met de andere foto’s vooraan op de camping en de niet te missen ‘opa Leo’s kas’. Hier komen we dan ook de druk doende Linda van Zijtveld tegen.

 

Gezellige boel

De kas vertelt het complete verhaal waarvan de foto’s al een eerste impressie geven. We zien agrarische werktuigen uit de tijd dat de kas nog volop in gebruik was, maar ook planten die nog steeds vruchten voortbrengen. De loungebanken vertellen over de gezellige avonden die de campinggasten hier nu beleven. Het zand en de strandstoelen zorgen voor een strandsfeer voor de kas. Linda: “Ja, dit is de ontmoetingsplek voor onze gasten. Ze kunnen hier zitten als het slecht weer is, maar ze trekken in de avond hier ook naartoe voor de gezelligheid. We hebben een kast vol met spelletjes, maar je kunt ook in een hoekje een boek lezen. Gasten kunnen hier een kopje koffie of thee pakken en voor het ontbijt hebben we verse broodjes. Kampeerders zitten daardoor vaak hier aan hun ontbijt. In de avond is het een gezellige boel bij de vuurplaats voor de kas.”

 

Heerlijke achtertuin

De naam opa Leo’s kas is niet zomaar bedacht. Leo is de vader van Robert. “Ik ben hier opgegroeid. Mijn opa en later mijn vader hadden hier een kwekerij en daarnaast hield hij kippen. Toen we hier kwamen wonen, was het al bekend dat we de kwekerij niet voort wilden zetten. We hadden nog niet echt een plan wat we dan met de grond achter de woning konden. We vonden het een prachtige plek en beleefden het als een heerlijke achtertuin. We hebben een paar keer met onze caravan in de achtertuin gekampeerd. Zo ontstond een paar jaar geleden het idee om er een camping van te maken.” Toen dat idee er eenmaal was, wisten ze wel snel tot een plan te komen. Linda: “We hadden helemaal uitgedacht hoe we het terrein wilden inrichten. We hebben de kas hersteld als eerbetoon aan Leo. We richtten het in met de oude gereedschappen die er nog waren, waaronder de freesmachine. In zes weken tijd hebben we met veel hulp van familie en vrienden de camping aangelegd. In mei kregen we de vergunning waardoor we de eerste gasten in juli al konden ontvangen.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Campingeigenaren Robert van Schaik, Linda van Zijtveld en zoons Finn en Joël.

Gelegen in de landelijke omgeving van Vinkeveen.

Je kunt ook van het water genieten zonder nat te worden.

De staanplaatsen zijn langs een half-verhard pad.

Natuurlijke sfeer

Als wij de camping bezoeken, is de camping dus nog maar net open. Het kampeerveld is vrij ingericht met twintig plekken verspreid over een deel van de voormalige groentekwekerij. De plekken zijn tussen 105 en 155 vierkante meter groot. Iedere plek heeft een 10 ampère stroompunt en er zijn een paar centrale watertappunten. De staanplaatsen zijn niet strikt afgebakend, waardoor het lijkt dat iedere kampeerder naar eigen inzicht een plekje heeft gevonden. Er staan ook enkele kampeerders in wat ruiger terrein naast het ingerichte veld. Linda: “Dat wordt het tweede veld. We zijn een camping in ontwikkeling, hè. Komend seizoen, dus in 2023, zal dat tweede veld helemaal in gebruik zijn. Het heeft nu al een natuurlijke sfeer en dat zal voor een groot deel ook zo blijven. Verder willen we de camping nog uitbreiden met een glampingtent en een stuk waar je kunt slapen in een hangmat. Op het hele terrein gaan we nog bomen erbij planten.” De populairste plekken zijn aan het water. Robert: “Het water is een van de sterke punten van de camping. Het is schoon genoeg om erin te zwemmen. Daarvoor hebben we een zwemsteiger gemaakt. De kano’s en surfplanken liggen er voor de gasten die er vrij gebruik van kunnen maken. Je kunt ook je eigen boot meenemen. Het water staat in directe verbinding met de plassen. Daarvoor moet je wel onder een paar lage bruggetjes door, dus je boot moet dan niet hoger dan één meter zijn.” De vaartochten naar de plassen en de omgeving zijn niet de enige activiteiten waar de kampeerders voor komen. Linda: “Op de fiets kun je hier vandaan naar Kasteel de Haar in Haarzuilens. De fortenroute en de waterlinieroute geven weer een heel andere indruk van dit gebied. ”

 

Project van ons vieren

Terwijl we voor de kas zitten, komen de zoons Finn en Joël een paar broodjes serveren die ze zelf hebben klaargemaakt. Linda: “De camping is een project van ons vieren. Finn en Joël helpen in hun vrije tijd graag. Ze zijn onze vliegende keepers. Robert werkt naast de camping nog bij een hoveniersbedrijf, dus is het onderhoud en de klusjes op de camping wel aan hem besteed. Ik heb nog een reisbureau voor speciale reizen naar Afrika. Ik ben daardoor erop ingesteld om onze gasten een mooie, onbezorgde tijd te bezorgen.” Hun enthousiasme zorgt ervoor dat ook nieuwe kampeerders de camping weten te vinden. Dat merken we als we nader kennismaken met enkele gasten.

Voor de kas is een sfeer van een strandtent.

Het water staat in directe verbinding met de plassen. Daarvoor moet je wel onder een paar lage bruggetjes door, dus je boot moet dan niet hoger dan één meter zijn.

Milteon Neys en Erik Dröge uit Houten.

  | Gasten aan het woord |

Milteon Neys en Erik Dröge uit Houten staan net hun caravan in te ruimen om weer op huis aan te gaan. Ze wonen niet zo ver van Vinkeveen en hebben langer op deze camping gestaan dan hun bedoeling was. Het is een van hun eerste ervaringen met kamperen in een caravan. Erik: “We hebben 31 jaar in een tent gekampeerd. Daarmee zijn we onder andere in Zwitserland, België en Duitsland geweest. We hebben nu een jaar een caravan vanwege het comfort. Deze caravan heeft vloerverwarming en airconditioning.” Milteon: “We zijn deze camping tegengekomen op natuurterreinen.nl. De stilte en rust sprak ons aan. We zochten een kleinschalige camping redelijk in de buurt waar we een week wilden staan. Dat is drie weken geworden. Het is hier dus goed bevallen.” Erik: “Je merkt dat er veel liefde en aandacht in de camping is gestoken. Je voelt je hier vrij doordat ze terughoudend zijn in de regeltjes.” Milteon: “Ik vind het ook mooi dat ze de historie en familietraditie in ere houden. Daardoor heeft de camping een verhaal, terwijl het toch nieuw is.” Ze verbazen zich over de weidse uitzichten en de natuur als contrast met de steden Utrecht en Amsterdam. Erik: “De heldere sterrenhemel is adembenemend. De natuur is verrassend.” Als aanraders noemen ze natuurgebied Botshol en de kerktoren van Vinkeveen. Milteon: “De entree is maar 2,50 euro en het uitzicht is een traktatie.”

 

Angelina en Roger Reijkers hadden tot enkele jaren geleden nog nooit gekampeerd. Angelina noemt zichzelf dan ook een ‘sjiek wijf’ dat liever in een hotel dan in een recreatiewoning vakantie vierde. “In 2019 durfden we het toch aan en gingen met een tweedehands caravan op vakantie. Sindsdien zijn we helemaal verkocht. We zijn bij allerlei kampeerclubs aangesloten en bezoeken zoveel mogelijk beurzen.” Roger: “We zijn vorig jaar naar Frankrijk geweest en gaan in september weer.” Angelina: “We kregen via via een bericht dat deze camping dit jaar voor het eerst open ging. We hebben meteen voor een week geboekt. We hebben na een week nog twee weken verlengd. Deze camping heeft het vrijheidsgevoel waarvoor wij hebben gekozen voor het kamperen met de caravan.”

 

Kampeerterrein Buitenleven
Uitweg 33
3645 TA Vinkeveen
Tel. 06-28648085
info@buitenlevenkamperen.nl
www.buitenlevenkamperen.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2023