Van pop-up naar definitieve camping bij Camping de Boerinn

Camping de Boerinn  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Robin Visser

De Boerinn ligt een paar honderd meter van de doorgaande weg, midden in de polder.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Bij het agrarische recreatiebedrijf Boerderij De Boerinn in Kamerik weten ze van aanpakken. Op het moment dat de horeca vanwege corona dicht moest, bedachten ze in het voorjaar van 2020 de pop-up camping. Dat is bedrijfsleider Hugo Oudejans zo goed bevallen dat het een blijvertje is. Bij ons bezoek zien we dat de tijdelijke faciliteiten definitief zijn gemaakt en dat de camping een welkome aanvulling is op het toch al veelzijdige aanbod van recreatie en
horeca.

Als we het over Boerderij De Boerinn hebben, dan ontkomen we niet aan Arie Hoogendoorn. Hij kan de grondlegger van het agrotoerisme worden genoemd. Al meer dan 25 jaar geleden zette hij een paar hooibalen in het weiland en liet mensen een gulden betalen om er met een kruiwagen omheen te mogen slalommen. Het fenomeen klompengolf is er ook ontstaan. Geen collega in de buurt geloofde erin, maar de stadse mensen vonden het geweldig. Hij wist zijn zonen ervan te overtuigen dat daar meer toekomst in zat dan het melkveebedrijf. Voornamelijk zoon Hendrik Jan wist het bedrijf uit te bouwen tot een agrarische recreatiecentrum met twintig activiteiten, waaronder curling, melkkruk schilderen en geitenyoga. De bijbehorende horeca is ook uitgebreid met elf vergaderruimtes en zalen voor feesten en partijen, zodat het familie- en bedrijfsuitje compleet kan worden verzorgd. De bedrijfsvoering hebben ze in 2019 overgedaan aan Hugo Oudejans, die ons kan vertellen hoe de camping er sinds kort bij is gekomen.

Sfeer van melkveehouderij

Hugo leidt ons eerst rond over het terrein dat nog helemaal de sfeer heeft van een melkveehouderij. De trekker met tank staat gebruiksklaar. Als je niet beter weet, verwacht je dat de koeien zo dadelijk uit de stal de weilanden in lopen. Maar die stallen zijn ingericht voor allerlei activiteiten. In de direct omliggende weilanden zien we allerlei attributen om in te klimmen en klauteren, de meeste gaan over de boerenslootjes. We krijgen bijna zin om als jonge jongens te gaan slootjespringen. Maar Hugo wil vooral de kampeervelden en de campingvoorzieningen laten zien. Er zijn vijftig staplaatsen, verdeeld over vier velden die tot voor kort nog velden of weilanden voor de activiteiten waren. Er was al sanitair met douches, want er zijn activiteiten bij waar je goed vies van kunt worden. Dat is uitgebreid en meer als campingsanitair ingericht. Aan de velden en de voorzieningen is te zien dat het nog maar kort zo in gebruik is en dat er een overgang is van provisorisch naar definitief. Dat heeft alles te maken met het korte bestaan van de camping.

“Boerderij De Boerinn ligt midden in het Groene Hart, een ideaal gebied om erop uit te trekken en in het weidse polderlandschap de historische plaatsen te ontdekken.”

Je kampeert echt midden in de polder.

Klimmen en klauteren kan tijdens de polderchallenge.

De boerderij is al eeuwen oud.

Vanuit de uitkijktoren is er uitzicht tot ver in het Zuid-Hollandse en Utrechtse polderlandschap.

Camping als perfecte aanvulling

“Toen in het voorjaar van 2020 de eerste lockdown werd ingevoerd lag feitelijk ons hele bedrijf stil. We hebben het voordeel dat er nog 30 hectare land bij het bedrijf hoort. We bedachten om op het voorste deel een pop-up camping in te richten. Die hebben we in zes weken tijd opgetuigd. Het was toen nog vanuit het idee dat het tijdelijk zou zijn. De leidingen voor water en elektra liepen bijvoorbeeld gewoon boven de grond. De vergunning voor vijftig plekken was bij de gemeente snel geregeld. Al tijdens het seizoen van 2020 constateerden we dat de camping een perfecte aanvulling is op ons totale aanbod. Ook de gemeente zag de meerwaarde van een camping. Toen hebben we besloten er een definitieve camping van te maken en het ook meteen goed aan te pakken. De leidingen zijn ingegraven en het sanitair is verbeterd. Ieder kampeerveeld heeft eigen elektra van 10 ampère en een eigen watertappunt. We hebben ook al twee trekkershutten en eind 2021 komen er nog eens zeven safaritenten. Ze zijn compleet ingericht, inclusief een badkamer. Er komen ook nog twee extra sanitair-units bij. Dat is dus echt glamping.”

Kleinschalige familiecamping

Hugo heeft ook goed nagedacht over de sfeer en opzet van de camping. Het bedrijf heeft veel toeloop van groepen voor de activiteiten en de horeca. Dat zou de sfeer op de camping niet ten goede kunnen komen. “De camping is afgescheiden van de rest van het bedrijf. Kampeerders merken niets van de bedrijfs- en familiefeestjes. We willen een echte boerencamping en een kleinschalige familiecamping zijn. We laten geen groepen jongeren of scholen toe. We willen persoonlijke aandacht voor onze kampeerders. Door de horeca zijn we al gastvrij ingesteld, maar voor het beheer van de camping hebben we organisatorisch een omschakeling gemaakt. Anders dan bij de horeca moet er voor de camping 24 uur per dag iemand aanwezig zijn. Kampeerders moeten ons ieder moment van de dag en in nood ’s nachts kunnen aanspreken. Daarvoor hebben we een heel campingteam aangenomen. Ik geef daar samen met Hans van der Stok leiding aan.”

Bij de inrichting van de staplaatsen is niet op een metertje meer of minder gekeken.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Er zijn in totaal 50 staplaatsen voor campers en caravans.

Sanitair is echt in boerderijstijl: dames en heren zijn hier boerinnen en boeren.

Een van de elf zalen voor bedrijfs- en familiefeestjes.

Activiteiten voor kampeerders

Het is logisch dat de campinggasten gebruik maken van de activiteiten. Dieren knuffelen, skelterraces, (hooi)hutten bouwen, vissen en zwemmen in De Wetering zijn leuk voor kinderen. Ook is er in het hoogseizoen een animatieteam met dagelijks activiteiten zoals knutselen en toer-de-boer. Voor de volwassen kampeerders is het aanbod aangevuld met activiteiten die beter bij de behoefte van kampeerders aansluiten. Boerderij De Boerinn ligt midden in het Groene Hart, een ideaal gebied om erop uit te trekken en in het weidse polderlandschap de historische plaatsen te ontdekken. Vanaf de camping kunnen kanotochten door de achterliggende polder worden gemaakt en er is informatie over de omgeving. Plaatsen als Woerden, Oudewater, Gouda en kasteel Haarzuilens zijn bekende toeristische plaatsen. Het culinaire aanbod van de al bestaande horeca is ook aangepast aan de behoefte van de campinggasten. “We hebben het terras aan het water met prachtig weids uitzicht over de polder. Daar kun je terecht voor een daghap en we hebben plekken om met elkaar te barbecueën. In onze keuken gebruiken we groenten en fruit die we zelf kweken of streekproducten van lokale producenten. We zoeken nadrukkelijk die lokale en regionale binding. We bieden bijvoorbeeld ook dagbesteding aan cliënten van zorginstelling Abrona.”

Dynamiek

Hugo, die in 2019 werd aangesteld als bedrijfsleider komt over als een ondernemer die vol plannen en energie zit. “Ik heb gewerkt voor grote uitgeverijen en mediabedrijven. Ik wilde iets heel anders. De dynamiek van dit bedrijf met veel verschillende facetten, van horeca tot congressen en poldersportactiviteiten, sprak me aan. Dat daar ook nog een hele camping bij zou komen, had ik toen niet gedacht. Maar ik heb er ontzettend veel plezier in. Ik kijk nu al uit naar het komende seizoen.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De weilanden zijn al zo strak dat het comfortabele kampeervelden zijn.

  | Gasten aan het woord |

“Het is echt boerderijstijl”

Richard en Irma Egbers uit Soest zitten met hun schoonzoon Harry Herfst voor hun caravan om plannen voor deze dag te maken. Ze zijn al een dag naar Woerden geweest en hebben nog een paar bestemmingen uitgezocht die zeker aangedaan moeten worden. Richard: “We willen hier ook nog de polderchallenge doen. Dat is met al die toestellen boven het water.” Het wordt een andere vakantie dan ze door de jaren heen hebben beleefd. Irma: “Onze eerste keren kamperen? Dat was met een punttentje en een eenvoudig gasstelletje ergens in Nederland. Daarna kwam een kleine vouwwagen die steeds moderner en groter werd. Vervolgens hebben we een kleine caravan aangeschaft. Deze caravan hebben we sinds 2016.” Ze staan op de camping van De Boerinn, omdat ze de locatie al kenden. Richard: “We wisten dat hier veel activiteiten voor de kinderen zijn. En de plekken zijn lekker ruim. Het is wel te merken dat het allemaal nog maar net is aangelegd. Het sanitair is geen drie sterren, maar echt boerderijstijl. Dat past ook wel bij de hele beleving.”


“Voor onze dochters is hier veel te doen”

Henri en Liane Spalink uit Aadorp hebben altijd met de caravan gekampeerd. Liane kan de eerste bestemmingen nog zo opnoemen. “Dat waren Italië, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen.” Inmiddels twintig jaar later staan ze met alweer hun derde caravan op een Nederlandse camping. Met hun twee tienerdochters, die dus ook gewend zijn om vakantie te vieren in het buitenland. Voor Emma en Nienke lijkt dat niet zoveel uit te maken. Henri: “We hebben eerst het gebied uitgezocht en daarna deze camping. Voor Emma en Nienke is hier veel te doen. Ze hebben iets met water.” Voor de caravan liggen twee SUP-boards die nog nat zijn van een vaartochtje door de polderslootjes. Henri en Liane houden het liever droog. Liane: “We zijn al bij kasteel De Haar geweest en naar Montfoort, Breukelen en Schoonhoven.”

Camping de Boerinn
Mijzijde 6
3471 GM Kamerik
0348401200
www.deboerinn.nl
info@deboerinn.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2022