Camping De Bosfluiter, ontdek op de fiets de omgeving rondom SVR Camping De Bosfluiter

Camping De Bosfluiter  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Debora: “Natuurlijk genieten bij Camping De Bosfluiter.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Ineke en Harmen: “Deze plek is super; met ochtend- en avondzon.”

Op de camping heerst een vredige rust, we horen de vogels fluiten en gasten genieten zichtbaar van hun riante kampeerplek op dit SVR terrein. Dagelijks trekken de gasten er met de fiets op uit, want in de omgeving ligt een netwerk aan knooppuntfietspaden en voor ieder wat wils. Van bos en heide tot karakteristieke dorpen, net over de provinciegrens van Friesland. Campingeigenares Debora:“De Bosfluiter ligt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold, een uniek natuurgebied.”

Debora ontvangt ons hartelijk in het houten receptiegebouw. Ze vertelt dat gasten nadat ze de caravan, tent of camper op de kampeerplaats hebben gezet, de auto op het naastgelegen parkeerterrein kunnen zetten. Zo blijft de camping lekker groen en overzichtelijk. Vol enthousiasme vertelt zij: “Ik richt mij 100% op de camping. Wij wonen sinds 2013 naast de camping en ik vind het fijn om met mensen om te gaan, contact te hebben met vakantiegangers en van het buitenleven te genieten. Naast het beantwoorden van vragen of het maken van een praatje met de campinggasten ben ik druk met de hygiëne in én om het sanitairgebouw, de planning ‘up to date’ houden en de grasmat netjes kort houden. Er zijn dertig plaatsen, waarvan zeven met uitzicht op de landerijen en de overige kampeerplaatsen zijn op zes veldjes. Doorgaans komen mensen hier om te fietsen. En reken maar dat dat goed kan. Camping De Bosfluiter ligt net over de provinciegrens van Friesland, maar op de fiets ben je zo in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit is, na de Veluwe, het grootste aanééngesloten natuurgebied van Nederland en er ligt een groot netwerk aan wandel- en fietspaden. In de nabije omgeving hebben we ook nog eens de prachtige natuurgebieden Dwingelderveld en het Fochteloërveen. Ik raad gasten aan om de afwisselende natuur te ontdekken. Geniet van de heide, de bossen, de vennen en neem zeker een kijkje bij de uitgestrekte zandverstuiving ‘Het Aekingerzand’. In de volksmond ‘de Kale Duinen’ genoemd, waar je grazende schapen en de Schotse Hooglanders kunt spotten.”

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aanééngesloten natuurgebied van Nederland en er ligt een groot netwerk aan wandel- en fietspaden.

Kamperen en uitzicht over de landerijen.

Tegenover de camping ligt het wandelpad het ‘Bosfluiterpad’.

Dit zegt genoeg

Eterij ’t Nieuwscafé in Diever heeft een fijn terras om neer te strijken.

Overdekt afwassen

We wandelen inmiddels over het terrein en we zien dat de kampeerplaatsen ruim zijn (100 m2) en alle plaatsen zijn voorzien van een elektriciteitsaansluiting van 6 ampère. “Er is gratis Wifi en reken maar dat er goed ontvangst is, want over het gehele terrein staan drie ontvangstpalen.” De groene haagjes en bomen staan er keurig bij en ook bij het sanitairgebouw groeien en bloeien plantjes. Debora maakt er met de vele bloemen en woonaccessoires iets gezelligs van. “Onder de veranda hebben we een overdekte afwasgelegenheid met warm water. Het sanitairgebouw hebben we in de winter van 2021 gerenoveerd en binnen zijn er o.a. toiletten, een urinoir, een verhoogd mindervalide toilet met beugels, ruime douches en een mindervalide douche met een aparte wastafel”, vertelt Debora. Maar wat vooral opvalt, is de aanwezigheid van zeep en handdoeken. Het oogt niet alleen gemoedelijk, hygiëne staat in dit vloerverwarmde gebouw hoog in het vaandel!

‘Natuurlijk’ genieten

Voor Debora is het een vanzelfsprekendheid dat er een wasmachine en centrifuge aanwezig is. “De wanden in het gebouw hebben wij onder andere opgevrolijkt met de tekst: ‘natuurlijk’ genieten bij Camping De Bosfluiter. Gelukkig hoor ik dat van gasten ook vaak terug. Ik wil graag dat ze het naar hun zin hebben, dat gasten genieten van de rust en de natuur. Dat men de vogels hier hoort fluiten. De camping richt zich op rustzoekers en fietsliefhebbers. Fietsen kunnen aan het stroom in de overdekte fietsenstalling. Zo staan de fietsen van onze campinggasten altijd klaar voor de volgende mooie fietstocht. En wie een keertje niet wil gaan fietsen, gaat lekker wandelen óf vissen langs De Linde of De Tjonger”, besluit Debora.

 

“Dat men de vogels hier hoort fluiten.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Op de camping heerst een vredige rust

Fietsen en wandelen in de omgeving is fantastisch!

  | Gasten aan het woord |

Familie Mons uit Sneek test de nieuwe caravan uit. “Wij hebben voor een kleinere caravan gekozen, een Eriba Nova Delight, die we deze dagen uit aan het proberen zijn. Voorheen hadden we een grotere caravan, maar nu zetten de we caravan neer, draaien de luifel uit en we kunnen aan de koffie. Ideaal. We kozen voor een kleinschalige camping dicht bij huis en het bevalt ons prima hier. Het sanitair is schoon, het tegelplateau voor de caravan is handig, de camping is autoluw en de auto staat op een goed parkeerterrein, je kunt lopend bij een boerderijwinkel in de buurt o.a. vers fruit, groente en heerlijke eieren kopen én je kunt in de omgeving fantastisch fietsen. Wat wil een mens nog meer?!”

Ineke en Harmen uit Bolsward staat voor het vijfde seizoen op De Bosfluiter: “Wij komen al 17 jaar (met tussenpozen) op deze camping en het is leuk om de positieve uitstraling van de eigenares Debora te zien. Zij houdt het gras netjes bij, eventuele regenbuien trekken direct de grond in nadat er prima drainage is aangelegd en het is hier heerlijk rustig. Deze plek is super; met ochtend- en avondzon. In de omgeving ontdekken wij telkens weer nieuwe paadjes om te fietsen, door het bos en over de heide. Er zijn in de buurt leuke dorpjes zoals Wateren, Oude Willem, Diever, Dwingeloo én het mooie gevangenisdorp Veenhuizen. Er is hier genoeg te doen.”

 

Camping De Bosfluiter  |  Verwersweg 7  | 8392 NT Boijl  | Tel. 06 53 71 31 08  | www.debosfluiter.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2021