Genieten van botanische tuin en pizza’s bij Camping de Grienduil

Camping de Grienduil  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Robin Visser

Op de camping staan zestig verschillende soorten bomen en struiken.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

We zijn op de grens van Utrecht en Zuid-Holland aangekomen, tussen de Lek en de Waal. Wegen en bomenrijen vormen rechte linten langs de uitgestrekte weilanden. Hier past de uitdrukking ‘Nederland als keurig aangeharkt landschap’. Die indruk krijgen we ook bij camping De Grienduil in Nieuwland, hoewel dat van een heel ander niveau is. Eigenaren Erik en Anneloes van Stuijvenberg hebben een ware botanische tuin van de camping gemaakt. Het is een camping om je vingers bij af te likken, maar dat heeft dan weer te maken met de pizza’s op vrijdagavond.

Het is alsof we een park betreden, nadat we de auto op de parkeerstrook langs de weg voor de camping hebben gezet. De drukte van de weg valt mee, doordat er nog een sloot en een weggetje tussen de weg en de camping ligt. Bovendien zorgt een dicht begroeide strook groen ervoor dat we na de entree daar helemaal niets meer van merken. De grote variatie van de struiken en bomen in deze strook is een aankondiging van de inrichting van de camping. De staplaatsen liggen langs geplaveide paden met in het midden een gootje. De plaatsen zijn omgeven door tal van bomen en struiken. Die lijken met een nagelschaartje te zijn gesnoeid en staan er fris en gezond bij. Tussen de beplanting zijn er allerlei doorkijkjes naar de naastgelegen staplaatsen. Vanaf de buitenste plaatsen is er vrij uitzicht op de omgeving. Over iedere plek lijkt te zijn nagedacht, waardoor ze allemaal een eigen tafereeltje vormen. Als we weer bij de ingang zijn, komt eigenaar Erik aanlopen en gaan we in het restaurantje zitten. 

Sinds 1973

Het blijkt dat Erik en zijn vrouw Anneloes al heel lang bezig waren met plannen voor een camping. Pas in 2008 kwam het er echt van en zijn ze deze camping begonnen. “We wilden al in 1992 een camping beginnen. We hebben er heel veel bezocht met de bedoeling om er eentje over te nemen. Telkens was er wel weer iets waardoor het afketste, soms op het laatste moment. Deze camping bestaat al sinds 1973. We kwamen hier al vaker kamperen en hadden een goede indruk. De camping stond goed aangeschreven en de schaalgrootte is behapbaar. Er stond een gebouwtje met twee appartementen en sanitair en er was een speeltoestel en een jeu de boulesbaan. We zagen mogelijkheden om er naar onze ideeën wat van te maken.”

Hele jaar open

Na de overname hebben ze meteen de appartementen opgeknapt. De camping werd ingedeeld met 22 staplaatsen van 120 tot 160 vierkante meter. Het zijn allemaal comfortplaatsen voor campers en caravans met eigen elektra van 16 ampère, watertappunt en afvoer. Vier plaatsen zijn met privé sanitair. Er zijn 11 accommodaties: 2 appartementen, 2 vakantiewoningen, 1 pipowagen en 6 boogvormige pods in verschillende maten. Er zijn nog plannen voor enkele appartementen en vernieuwing van het horecagebouw. De bijzondere bomen en planten zijn er in de loop der jaren gekomen, waar Erik veel aandacht aan besteedt en fors in investeert. “Vorig jaar hebben we het hele terrein een halve meter verhoogd en nieuwe riolering aangelegd. We hebben de nieuwste technieken toegepast. We vangen op het hele terrein het hemelwater op. Met pompen kunnen we dat water weer gebruiken om in droge perioden de bomen en planten en het gras water te geven. We hebben nooit wateroverlast en kunnen het hele jaar open blijven. We hebben veel kampeerders in de wintermaanden.”

Camping De Grienduil ligt in het uitgestrekte landschap tussen de Lek en de Waal.

Eigenaar Erik van Stuijvenberg laat zien dat hij zelf de pizza’s bakt.

De camping kan gerust een botanische tuin worden genoemd.

Het restaurant is er sinds ruim twee jaar.

Zestig soorten bomen en planten

Het zorgt er ook voor dat flora en fauna goed gedijen op de camping die gerust een botanische tuin genoemd kan worden. “Er staan meer dan zestig soorten bomen en planten. Door de variatie trekt het veel dieren aan. We hebben overal nestkasten opgehangen. Er zitten ontzettend veel vogels. Ik heb al 37 soorten gezien. En er zitten vijf soorten vleermuizen.” Naast de aandacht voor de natuur, kiezen Erik en Anneloes bewust voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We hebben contact met het UWV. Voor het onderhoud, de horeca en recreatie hebben we stagiaires die anders nergens aan het werk komen. We gaan uit van wat ze wel kunnen. Met een beetje begeleiding bouwen ze zo werkervaring op.”

Recreatie in de omgeving

De recreatie houden ze beperkt tot tafeltennis, darts, jeu de boules en een speeltuintje voor de kleinste kampeerders. “We richten ons op senioren en gezinnen met kinderen tot een jaar of zes. Die doelgroep hoef je op de camping niet te vermaken. Voor de kinderen is het leuk dat we nog wat dieren hebben, maar over het algemeen zijn de gasten overdag van de camping. We verhuren fietsen per dag of per week.” In Leerdam is er voor de kinderen de binnenspeeltuin van Monkeytown en voor volwassenen het glasmuseum. In Leerdam is nog een van de weinige ambachtelijke glasblazerijen. Slot Loevestein is vijftien kilometer fietsen en met een veerpontje over de Waal bereikbaar. Het is in de buurt van het historische stadje Gorinchem. De andere kant op ligt de historische stad Culemborg.

De lekkerste pizzabodems

Camping De Grienduil is om nog een heel andere reden een begrip in de regio. Twee jaar geleden zijn Erik en Anneloes het restaurantje begonnen met iedere vrijdagavond onbeperkt pizza eten. Daarvoor hebben ze speciaal een pizza-oven laten plaatsen. “Dat is een enorm succes. Onze pizzabodems blijken bijzonder te zijn. Iedereen heeft het erover dat wij de lekkerste pizza’s hebben. We hebben al verzoeken gehad om de pizza’s op feestjes te komen bakken. Een bedrijf bood daar best veel voor. Maar we doen het niet. We vertellen ook niet het geheim van het recept. We bakken de pizza’s alleen hier en alleen op vrijdagavond. Het restaurant zit dan altijd vol. Niet alleen met campinggasten, maar ook met mensen uit de omgeving. Vanwege het succes stoppen we met de pizza-avonden. We gaan barbecues en het Grienduilbuffet verkopen.” We hadden graag kunnen beoordelen of Erik gelijk heeft. Helaas zijn wij op een andere dag dan de vrijdag op bezoek. Het is te veel werk om de pizza-oven op te warmen en een pizza te bakken en Erik houdt zich bovendien eraan dat er alleen op vrijdag pizza’s worden gebakken. Volgende keer plannen we ons bezoek dus maar beter aan het eind van de vrijdagmiddag. Nu nemen we afscheid en verdwijnen we in het uitgestrekte landschap.

Ook de poes voelt zich thuis.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Het voorste deel van de camping.

Een visstek direct bij de camping.

De jeu de boulesbaan is naast het restaurant.

  | Gasten aan het woord |

“Hopelijk kan ik hier nog een jaartje eraan plakken”

Cees Buijs uit Utrecht (rechts op de foto) is met zijn 88 jaar de nestor van de camping. Hij komt hier al achttien jaar, ook nadat zijn vrouw tien jaar geleden is overleden. “Ik kom hier graag ieder jaar terug. Ik ben er vanaf mei tot september. Op de camping heb ik altijd wel een praatje. Die aanspraak is belangrijk. En ik vis graag. Er is hier in de buurt veel viswater. Ik hoop dat ik er hier nog een jaartje aan vast kan plakken.” 

“Elke plek is hier mooi”

Arina Kelting uit Spijkenisse zit lekker voor haar caravan te tekenen. Ze staat ruim drie weken op de camping en heeft al wat fietstochtjes erop zitten. “Ik ben al naar Leerdam geweest, naar het glasmuseum en de glasblazerij. Ik stond hier al eens een lang weekend en dat is me goed bevallen. Ik weet wat ik bij Erik kan verwachten. Hij is vriendelijk en zorgt ervoor dat dit een veilig thuis is.” Arina kampeert nu alleen, maar heeft met haar partner al veel met de tent en de vouwwagen gekampeerd. 34 jaar geleden begon dat met de tent in Frankrijk. “Deze caravan heb ik twintig jaar geleden gekocht. Hij was toen al tien jaar oud. Ik heb hem zelf helemaal verbouwd.” Ze blijft vandaag op de camping en ziet wel wat ze de komende dagen nog gaat doen. “Elke plek is hier mooi.” Daarmee bedoelt ze zowel de omgeving als de camping.

Camping de Grienduil
Geer 25 | 4243 JS Nieuwland
Tel. 0183351512
receptie@degrienduil.nl
www.degrienduil.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2022