Camping de la Sûre

Camping De La Sûre  |  Tekst: Coen Mulder  |  Fotografie: Anahí Clemens

Landelijk genieten aan de oever van de Sûre.

De brede en duidelijk gemarkeerde ingang van Camping De la Sûre in Reisdorf maakt het caravaneigenaren wel heel gemakkelijk om vanaf hoofdweg A10 het terrein op te draaien. De ruim opgezette receptie is daarna niet over het hoofd te zien. Het moderne gebouw fungeert namelijk ook als kampwinkel, restaurant en recreatieruimte.

Onberispelijke camping

In de onberispelijk schone en gezellige receptie vinden we eigenaar Rudie Kirkenier hard aan het werk. Hij heeft geen tijd voor een lang gesprek, want voor een campingbeheerder gaat het werk altijd door. Camping De la Sûre heeft ruim 80 plaatsen, verdeeld over ruime plaatsen voor tenten en caravans (deels aan de rivier) en diverse huuraccomodaties. Naast elektriciteit is er op veel plaatsen ook stromend water en een eigen afvoer beschikbaar. De andere faciliteiten zijn ook dik in orde. De douchecabines in het verwarmde sanitairgebouw zijn bijvoorbeeld bij de kampeerprijs inbegrepen. In de campingwinkel is dagelijks vers brood verkrijgbaar en ook voor andere dagelijkse artikelen kun je er terecht. Er is een speeltuin voor de jongere kinderen, de wat ouderen kunnen meedoen met een spelletje op de ruime pétanque-baan. Vissen en varen in de rivier, fietsen en wandelen in de omgeving, luieren onder de luifel. Wat wil je nog meer?

Wanneer we afscheid nemen vindt Rudie nog even tijd om zich te verontschuldigen voor de staat van het gras. De droge, hete zomer heeft zijn sporen nagelaten. Die excuses zijn natuurlijk nergens voor nodig, want de camping ziet er keurig netjes en verzorgd uit. Menige campingbeheerder mag de staat van het gras dan zien als een bron van zorg, de meeste campinggasten vinden mooi weer toch vooral een zegen. Een paar vergeelde grassprieten zullen hun kampeerplezier absoluut niet deren.

Tevreden caravanners

Dat geldt ook zeker voor Bert Haas die vanonder de voortent van zijn fraaie Lunar Quasar 495 een prachtig uitzicht heeft op de rivier. Hij leest het laatste nieuws op zijn tablet, terwijl zijn vrouw nog even in de caravan bezig is. Joke komt er gezellig bij wanneer we vragen waarom ze voor deze caravan hebben gekozen. Ze zijn het roerend met elkaar eens; dit model gaf ze direct een heel prettig gevoel. Na hun bezoek aan de dealer hebben ze thuis hun lijstje met eisen afgevinkt en vergeleken met de andere kandidaten. De Lunar bleek ook daarna nog altijd hun favoriet. Ze voelen zich er dan ook helemaal in thuis.

Luxemburg is voor Bert en Joke de ideale vakantiebestemming. Ze vinden het hier rustig en gemoedelijk. De wegen zijn soms niet heel breed, maar wel bijna overal goed begaanbaar. Ondanks het heuvelachtige karakter kom je op de hoofdwegen vrijwel geen lastige beklimmingen of afdalingen tegen.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4
De overzichtelijke ingang met de receptie daarachter.
De vele bomen zorgen voor heerlijk schaduwrijke standplaatsen.

Even sfeerproeven

Een jong gezin zit onder de bomen te genieten van het mooie uitzicht op de rivier en het landschap aan de overzijde. Ze staan op een camping in de buurt en nemen de kans waar om De la Sûre even te verkennen. “Het is hier prachtig,” zeggen ze en vertellen dat ze dichtbij een stacaravan hebben gehuurd. Dat vinden ze ideaal, vooral met een paar kleine kinderen. Hoewel ze nog niet tot het groeiende leger der mobiele caravanbezitters horen, zijn ze wel degelijk geïnteresseerd. Het idee om altijd alles bij de hand te hebben staat ze wel aan. Het is hun eerste keer in Luxemburg, maar zeker niet hun laatste, beloven ze met een glimlach. Het is opvallend hoe vaak we dat tijdens onze trip hebben horen zeggen. 

Het Noorden

In het stukje over de vorige camping richtten we onze blik naar de regio ten zuiden en oosten van Wallendorf-Pont. Dit keer nemen we de tijd om het Noorden van Luxemburg een kleine beetje meer aandacht te schenken. De reden dat alles ten noorden van de Sûre tot de Ardennen wordt gerekend is begrijpelijk zodra je hier rondrijdt. Waar het zuidelijke deel van Luxemburg vooral glooiende heuvels met weiden en akkers laat zien, is het noorden meer het domein van naaldbossen op steile heuvels en burchten bovenop grillige rotspartijen. Steden als Vianden, Wiltz en Clervaux zijn stuk voor stuk de moeite waard voor een bezoek. Daarbij helpt het dat ze allemaal onder handbereik liggen. Dat helpt uitstekend om het perfecte vakantiegevoel vast te houden, nietwaar? 

Wiltz

Kunstzinnige tuinen, monumenten, musea, winkels en horeca, Wiltz heeft het allemaal. De stad lijkt wel een heel klein beetje op Luxemburg-Stad. Ook deze plaats is namelijk in een bovenstad en een benedenstad verdeeld. Natuurlijk wordt de bovenstad gedomineerd door Wiltz Castle, het fraaie renaissancekasteel. Luxemburgers houden van bier en Brasserie Jules Simon in Wiltz is dan ook een aanrader voor de bierliefhebber. Bij het kasteel is namelijk een leerlooierijmuseum gevestigd die ook plaats biedt aan het brouwerijmuseum. Binnen leer je alles over wat het ambacht van bierbrouwen met zich meebrengt. Ook kun je hier een aantal bijzondere bieren proeven. Een leuk weetje voor de BOB: die bieren zijn ook gebotteld verkrijgbaar, voor consumptie op een later moment. Wel zo relaxed en veel veiliger.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4
De ruime stand-plaatsen zijn duidelijk gemarkeerd.
Gezinnen met kleine kinderen kunnen zich hier uitstekend vermaken. 
Na de fietstocht even lekker afkoelen in de rivier.
Fietsen naast de caravan; een Nederlands plaatje.

Clervaux

In vrijwel elke Luxemburgse stad vind je een burcht, een museum over burchten en/of de Tweede Wereldoorlog en minstens één prachtige oude abdij of kathedraal. Verplichte kost en altijd de moeite waard. Clervaux is daarop geen uitzondering. Het is begrijpelijk als zoiets eentonig lijkt, maar het is ook een garantie dat je in elke stad prachtige uitzichten gaat vinden. En als het weer meewerkt, dan is een terras met lokale producten van topkwaliteit ook nooit ver weg.

Vianden

In Vianden wonen maar zo’n 2000 mensen, maar het is geen dorp. De stadsrechten zijn namelijk al in de elfde eeuw uitgereikt. In relatie tot Vianden worden woorden als ‘schilderachtig’ en ‘betoverend’ vaak gebruikt en daar is niets aan af te dingen. Vredig liggend in de armen van de Our en de bosrijke heuvels, is Vianden een plek die je moet gaan zien als je naar Luxemburg komt. Niet alleen moderne toeristen komen graag naar Vianden. Victor Hugo is een naam die je hier zeker zult tegenkomen. De schrijver werd beroemd met ‘Les Miserables’ en ‘Notre-Dame de Paris’. Die laatste kennen wij beter als “De klokkenluider van de Notre-Dame’. Hij kwam hier vaak, soms als toerist, soms als vluchteling, zoals tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. De inwoners van het prachtige stadje zijn maar wat trots op ‘hun’ schrijver. In het Victor Hugomuseum krijg je daar vanzelf iets van mee.

Nagenieten en voorpret beleven

We zijn alweer toe aan de laatste camping van deze special. Vanaf het terrein van Camping De la Sûre slaan we linksaf voor een ritje van nog geen twee kilometer. De hele rit gaat over de N10 richting Wallendorf-Pont. Let op: dit is niet hetzelfde als Wallendorf. Dat is namelijk het naastgelegen dorpje in Duitsland, dat vanaf hier direct aan de andere kant van de Sûre ligt. Rij de afslag richting Wallendorf dus voorbij en draai 50 meter verderop aan je linkerhand Camping Du Rivage op.

In dit deel van Europa zit vermoedelijk iets speciaals in het water, want net over de grens ligt de Bitburg brouwerij, zeer bekend van hun Bitburger Pilsner. Ook deze brouwerij is te bezichtigen. Zo kun je eens goed vergelijken wat het schaalverschil is tussen een lokale brouwerij in Luxemburg en de nummer drie van Duitsland.

Camping De La Sûre
23 route de la Sûre
L-9390 Reisdorf
T +352 691 84 96 66
info@campingdelasure.lu
www.campingdelasure.lu

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2023