Camping de maashoeve

Camping De Maashoeve  |  Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Anahí Clemens

Recreëren in de armen van Moeder Maas.

Hoewel Midden-Limburg, met zijn rivier de Maas en zijn talrijke grindgaten, een weldadig paradijs is voor watersporters, blijft het voor tal van Nederlanders toch een onbekende regio, terwijl er zoveel pareltjes liggen. Het dorpje Ohé en Laak is er daar één van. Wij gingen op bezoek bij Fritz en Jolanda Heijneman op Camping Maashoeve.

Ohé en Laak is een van die idyllische dorpjes die de rust, de groene natuur en de sfeer van het platteland nog met zich meedragen. Het dorp, dat zich kronkelt langs de boorden van de Maas, waar je nog gastvrij via de achterdeur wordt ontvangen, waar men elkaars naam kent en ‘naoberzorg’ (burenzorg) nog vanzelfsprekend is. In die sfeer ontmoeten we de eigenaren Fritz en Jolanda. Oorspronkelijk niet van hier, maar in korte tijd wel van hier geworden. 

 

Een beleving

De route ernaartoe is al een beleving. Op de A2 nemen we afslag 45, Stevensweert/Ohé en Laak. De bruine borden met de aanduiding Maashoeve slingeren ons over kronkelwegen met links en rechts de dijk van de Maas en zijn uiterwaarden. Linksaf door de kern van Ohé naar de kern van Laak, bijna over het erf van de boerderijen. Voorbij hotel Lakerhof zien we de vlag van Camping Maashoeve spelen in de wind. 

 

Dertig jaar Vierhouten

Dertig jaar lang bestierden ze een camping in het Gelderse Vierhouten. Ze kennen de kneepjes van het vak, weten wat gastvrijheid inhoudt. “Ik was negentien toen al het gevoel in me opkwam een camping te willen exploiteren.” Als Amsterdammer kende Fritz Midden-Limburg niet of nauwelijks. Echter slechts één seizoen op Camping Maashoeve was voldoende voor beiden om verkneukeld te raken aan deze streek.

Camping eigenaren Fritz en Jolanda

“Eén seizoen op Camping Maashoeve was voldoende om verkneukeld te raken aan deze streek.”

Wandelen langs de Maas

“Het is zo heerlijk om hier over de paden langs de Maas te wandelen en te luisteren naar het geluid van het voortkabbelende water. ’s Zomers een watersportparadijs met zijn relatieve onbekendheid in Nederland, die ertoe bijdraagt dat er nog voldoende ruimte is om de watersport echt te beleven. Maar ook een streek waar je eindeloos kunt fietsen en wandelen. Fritz en Jolanda wilden iets nieuws, iets anders en kozen voor Midden-Limburg. Ze kozen voor een medioren camping, een senioren camping. Een camping waar ze hun persoonlijke gevoel aan konden toevoegen. Fritz zegt daarover: “Wij houden van de verschillende culturen en passen ons overal aan. Waarom we voor Limburg kozen? Voor de rust en voor de gemoedelijkheid van de mensen. Je komt hier echt in een andere wereld, maar wanneer je eenmaal gewend bent aan dit relaxte leven, dan wil je niet meer anders.” Camping de Maashoeve heeft een oppervlakte van 1,6 hectare en ligt langs de Maas. Een camping met 56 staanplaatsen, opgedeeld in velden afgebakend met groene hagen. Ook hebben ze twee blokhutten.

 

Standaard en comfortplaatsen

De camping telt drie campingvelden met links en rechts ruime percelen. Standaard staanplaatsen van 100m² tot 120m² of extra comfortplaatsen van 120m² tot 150m². Elke plaats heeft een met grind verharde ondergrond van vijf bij vijf meter, waardoor de comfortplaatsen altijd droog blijven en je nooit met de voeten in de modder staat. Rondom de grindstroken van de comfortplaatsen ligt aan alle kanten een brede grasstrook. De middenstrook van de velden is vrijgelaten om optimaal privacy te bieden, maar dient ook als open ontmoetingsplek. Hier en daar walnotenbomen om het natuurlijke beeld te versterken, en om met de geur van de bomen de zomerse muggen te weren. De comfortplaatsen hebben elk een aansluitpaaltje met een stroomaansluiting van 6 of 10 Ampère, een watertappunt, een vuilwaterputje of afvoer en wifi. Gasten kunnen zelf de keuze maken voor een plek in de zon of in de schaduw. Om de rust op de camping te bewaren kozen de eigenaren ervoor dat kinderen wel op bezoek mogen komen, maar niet kunnen overnachten. Honden zijn op de aangegeven velden aangelijnd toegestaan. Ook is het een autovrije camping waarbij auto’s worden geparkeerd op de parkeerstrook bij de entree. 

 

Nieuw toiletgebouw

Het sanitairgebouw is gescheiden in heren en dames en bestaat aan de herenkant uit twee douches, twee wasbakken en een handdoekenrol met afvalbak. Verder een afsluitbare wascabine met wasbak en twee toiletten en een urinoir. Het damesgedeelte heeft eveneens twee douches, twee wasbakken, een afsluitbare wascabine met wasbak en drie toiletten Aan de achterkant is een aparte ruimte voor de stortbak van het chemisch toilet. 

 

Wasserette

De wasserette is een aparte ruimte met twee wasmachines, twee wasdrogers, een losse centrifuge, een strijkijzer en strijkplank, een droogrek en wasbak. In een van de loodsen is een overdekte fietsenstalling met de mogelijkheid om de elektrische fiets op te laden.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De vogels zwierend boven de Maas en het Limburgse land.

Vanaf de camping kijk je uit over de weidse velden.

De fiets mag even rusten; om samen te relaxen voor de tent.

Blokhut huren op de Maashoeve

Camping Maashoeve verhuurt blokhutten voor twee personen, met twee eenpersoonsbedden met een afwasbare antiallergische beschermhoes. Verder een tafel met twee stoelen, een 2-pits elektrische kookplaat. Een ingebouwde koelkast met een klein vriesvak. Bestek en pannen zijn aanwezig. In de hutten hangt aan het plafond een infrarood verwarmingspaneel. Buiten de blokhutten staat een picknicktafel met stoelen.

 

Waarom kiezen voor de Maashoeve?

Het antwoord van Fritz is duidelijk: “Omdat de omgeving te mooi is om los te laten. Omdat Jolanda en ik de gemoedelijkheid aanwakkeren en stimuleren.” Vaste gasten die we spreken, zoals Elly en Huub uit Landgraaf, die van hun bezoeken in de afgelopen twintig jaar een dagboek bijhouden zeggen: “De Maas, de omgeving, het landelijke karakter, en de enorme gastvrijheid van Fritz en Jolanda. De stilte, dat is toch fantastisch. En op honderd meter hebben we een echte bakker!!” Voor de gasten Jack en Monique uit het Zuid-Limburgse Urmond geldt hetzelfde om eraan toe te voegen: “Het Outlet Center in Roermond, de stad Maastricht, maar ook de Duitse Ruhrstreek met steden als Düsseldorf, Mönchengladbach, Dortmund liggen in de achtertuin. Voor zoveel vakantieplezier hoef ik echt niet verder van huis te gaan. Kijk om je heen dit is toch een fantastisch mooi gebied. Het enige geluid dat je hier hoort is het geluid van het water van de Maas, en dat klinkt als muziek in je oren. Wat ons ook sterk aanspreekt, is dat het een specifieke seniorencamping is, waardoor een amicale en gemoedelijke sfeer ontstaat.”

 

Recreatie en Camping De Maashoeve
Moeder Magdalenastraat 13
6109 RC Ohé en Laak
tel. 06.28237072
maashoeve@kleinecamping.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2023