Camping De OOsterdriessen

Camping De Oosterdriessen  |  Tekst: Coen Mulder  |  Fotografie: Anahí Clemens
We zijn een stukje naar het zuiden doorgereden en staan tussen Maastricht en Eijsden op de oostelijke oever van het brede Grindgat Oost-Maarland. Daarachter stroomt de Maas zelf, geflankeerd door de groene Nederlandse en Belgische bossen op de hellingen van de Sint-Pietersberg.
De Sint-Pietersberg verdient de aanduiding ‘berg’ in de naam eigenlijk maar net, want met 171 meter zul je hem niet snel met de Alpen verwarren. Toch is het voor Nederland, na de Malediven en Qatar het gemiddeld vlakste land ter wereld, een indrukwekkende verschijning.

Rond de Sint-Pietersberg en op de nabijgelegen Eijsder Beemden kunnen vogelaars en andere natuurliefhebbers in alle rust over een van de uitgezette routes wandelen. Daarbij valt genoeg te zien, want de zachte kalkstenen hellingen zijn een aantrekkelijk leefgebied voor veel zeldzame dier- en plantensoorten. Twee kilometer stroomafwaarts ligt de ENCI-kalksteengroeve. Deze groeve is in 1926 door de Eerste Nederlandse Cement Industrie aangelegd. De locatie is in 2020 gesloten en kan nu door het publiek worden bezocht. Bedenk wel dat door het reliëf de groeve en delen van het omliggende gebied slecht of niet toegankelijk zijn voor mindervaliden. Het kalme water van de oude grindwinplaatsen langs de Maas vormt de speelplaats voor plezierbootjes en grote groepen zwanen en andere watervogels. Dit deel staat bekend als de Pietersplas. Voor de gasten op Camping De Oosterdriessen, de tweede camping op onze route, is dit een fijne plek om wat verkoeling te zoeken. Vanaf het privé-strandje hebben we een mooi uitzicht op de omgeving en voornoemde ENCI-groeve.

Gezellige rust

Toen we het terrein opreden zagen we bij de ingang “Vol” op een bord staan. Toch zijn er nog een paar plekken niet bezet. De heer Vletter, een van de eigenaren, legt uit: “Door de overstroming van vorig jaar en door langdurig gebruik voldoen sommige plaatsen niet meer aan onze standaard. Die gaan we eerst weer netjes maken voordat we er gasten op laten kamperen.” Terwijl we over de camping wandelen valt op hoe groen en ruim de plekken zijn opgezet. Het is warm vandaag en hier en daar liggen mensen te slapen of te lezen in de schaduw van de vele bomen. Elders wordt gezellig een spelletje gespeeld terwijl de sportievelingen verkoeling zoeken aan het strandje, waar volop wordt gesupt, gedobberd en gezwommen. Het blijkt dat de camping vooral in trek is bij gezinnen met jonge kinderen en bij de wat oudere kampeerders. Die combinatie blijkt hier goed samen te gaan, wat vermoedelijk ook komt omdat iedereen lekker de ruimte heeft om z’n eigen gang te gaan. Net als elke camping heeft ook De Oosterdriessen een aantal vaste gasten. Zo vertelt campinggast Dies Volbeda trots dat zijn familie al 33 jaar elke zomer de caravan vanuit Friesland naar deze camping trekt. Een betere aanbeveling kun je als campingeigenaar bijna niet krijgen.

De ENCI-groeve; inmiddels gesloten getuige van Limburg’s mergelverleden. 

Het Grindgat Oost-Maarland is mooier dan de naam doet vermoeden.

Door de prachtige bomen en hoge heggen liggen de ruime plaatsen goed beschut.

Watersnood en brede schouders

We krijgen een korte rondleiding waarna Dies ons wijst op een pilaar in de bar waarop enkele witte streepjes zijn getrokken met een datum ernaast. Elke streep getuigt van de waterstand in de bar op die datum. Naast het hoogste streepje staat ‘14 juli 2021’. Op die dag traden door zeldzaam overvloedige regenval rivieren in delen van Duitsland, Luxemburg, België en Nederland buiten hun oevers. Hoewel de waterkeringen langs de Maas de uitzonderlijke situatie goed hebben doorstaan, kon een overstroming in sommige gebieden rond Eijsden en het Geuldal niet worden vermeden. Ook sommige stroomgebieden in Zuid-Duitsland, Oost-België en Luxemburg kregen met overstromingen te maken. Het kampeerseizoen zat er voor de meeste betrokkenen ruim voortijdig op. Gelukkig zijn dit soort overstromingen erg zeldzaam, want deze tegenslag kwam wel op een erg vervelend moment, na de corona-lockdowns van 2020 en 2021. Gelukkig zijn campingeigenaren energieke mensen met een positieve levensinstelling. Uithuilen en dóórgaan was het motto. Die instelling is de enige verklaring voor het feit dat een jaar na deze moderne watersnoodramp De Oosterdriessen, net als alle andere getroffen campings langs deze route, alweer gevuld is met tevreden kampeerders. Alleen voor wie weet waar hij moet kijken zijn de littekens op de kampeerterreinen hier en daar nog zichtbaar. 

Zuid-Limburg

Door zijn ligging is Camping De Oosterdriessen namelijk een prima uitvalsbasis voor uitstapjes in Zuid-Limburg en de Ardennen, met mooie plaatsen als Maastricht, Luik, Valkenburg, Vaals en Aken onder handbereik. Het is dan ook zeer begrijpelijk dat we hier veel mooie caravans zien staan. Of je nu lekker wilt relaxen of juist extra sportief aan de bak wilt, hier in het zuiden van ons land zijn de mogelijkheden schier oneindig. Ook de cultuurliefhebber komt hier moeiteloos aan z’n trekken.

Genieten van het leven kan hier op verschillende manieren. Met zo’n mooie en gevarieerde omgeving is het voor wandelaars en fietsers een paradijs. De wegen draaien en keren hier rond de zacht glooiende heuvels en door slaperige dorpjes die, met wat geluk, beschikken over een warm en zonnig terras voor een verfrissing en wat lekkers. Het vakantiegevoel druipt hier bijna vanzelf van de bomen. De wat grotere steden in de omgeving zijn stuk voor stuk toeristische trekpleisters met bijzonderheden die je nergens anders kunt vinden. Overdreven? Een paar voorbeelden dan. Waar elders in Nederland kun je een mergelgrot van binnen bekijken? En voor de originele vlaaien moet je toch in Limburg zijn, of niet? Precies, Limburg is uniek en dat mag best gezegd.

“Door zijn ligging is Camping De Oosterdriessen een prima uitvalsbasis voor uitstapjes in Zuid-Limburg en de Ardennen.”

Drie landen onder handbereik

Met het buitenland haast letterlijk op een steenworp afstand, is het begrijpelijk dat de reislust hier wat harder gaat kriebelen. Voor wie dat wil, is de andere kant van de grens hier altijd slechts in minuten te bereiken. Zo is een bezoek aan plaatsen als Aken of Luik in hooguit een half uurtje met de auto te realiseren. Welke bestemming je ook kiest, overal word je getrakteerd op een onvergetelijke mix van historische gebouwen en bijzondere moderne architectuur. Luik is bijvoorbeeld veel meer dan die grote stad die we vanaf de snelweg zien liggen wanneer we op weg zijn naar het zuiden. Luik was zelfs al een nederzetting voor de Romeinse tijd. Na de moord op bisschop Lambertus in 705 AD werd het dorp een bedevaartsoord en groeide het al snel uit tot een stad van naam, met een bisdom, een paleis en alles wat daarbij komt kijken. In de loop der eeuwen blijft het aanzien van Luik groeien en dat is nog altijd aan vele gebouwen te zien. Waar je ook kijkt, de geschiedenis straalt je tegemoet. Natuurlijk hoef je geen historicus te zijn om hier een fijne tijd te hebben. Winkelen of een terrasje pakken kan ook uitstekend in Luik.

We zeiden het al: Zuid-limburg is een prima springplank voor een langere reis. Door de langgerekte vorm drukt het de grenzen van België en Duitsland als het ware opzij. Kijk je op de kaart, dan voelt het of je eigenlijk al een stuk op weg bent, nietwaar? Onvoorstelbaar, maar het is toch echt waar: Luxemburg is vanaf Eijsden slechts 70 kilometer in vogelvlucht! Een auto met een caravan is hooguit anderhalf uur onderweg. Een beetje reiziger beschouwt zoiets als een uitnodiging, een uitdaging bijna. Wij konden daar niet aan weerstaan, dus onze volgende stop wordt Luxemburg.

Camping De Oosterdriessen
Oosterweg 1A
6245 LC Oost-Maarland (Eijsden)
T 043 40 93 215
info@oosterdriessen.nl
www.oosterdriessen.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 4-2022