camping de rijnstrangen

Camping De Rijnstrangen  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Robin Visser

We zijn beland in de bijzondere regio van de Liemers, Rijnstrangen en het hart van de Gelderse Poort. Het zijn allemaal benamingen voor het rivierenlandschap dat nog net in Gelderland ligt en waar de tongval van de bewoners verraadt dat we tegen Limburg aan zitten. Dat is niet te horen aan Niels Leenders en Willemijn Botje, want zij zijn pas sinds 2020 eigenaar van camping De Rijnstrangen. Tijdens ons bezoek begrijpen we waarom deze wereldreizigers zo enthousiast over het gebied zijn en vol plannen zitten.

De Liemers is een regio die ligt ingesloten tussen de Betuwe en de Achterhoek. Als we er doorheen rijden voelen we ons allerminst ingesloten, want het is een open rivierenlandschap van de Rijn. Als we net buiten het plaatsje Aerdt de camping op rijden hebben we de rivier zelf niet gezien. Wel zijn we her en der watertjes tegengekomen en we zien dat camping De Rijnstrangen tegen een dijkje aan ligt. De regio is ook een uithoek van Nederland, maar de wereldreis die wij ervoor moeten maken is niets vergeleken met de reizen die Niels en Willemijn hebben gemaakt. En zoals zovelen zijn ze tot de conclusie gekomen dat het in Nederland ontzettend mooi kan zijn. Niels kan dat goed uitleggen door de historie van het landschap erbij te betrekken, te beginnen bij de naam van de camping.

 

Fietsroutes met trekveren

“De Rijnstrangen slaat op een oude arm van de Rijn. De loop ervan zie je nog in het landschap. Er zijn overal kleine en wat grotere waterpartijen. Er zijn ook kleine verhogingen: rivierduinen als toevluchtsoort voor dieren en stuwwallen die zijn ontstaan in de ijstijd. In de uiterwaarden van de Oude Rijn zijn ook nog ooibossen. Dat maakt het landschap zo afwisselend. We hebben overal op de wereld gezeten en de prachtigste plekken gezien. We organiseren met onze eigen reisorganisatie 360° Explore bergwandeltochten en micro-avonturen. Maar als ik hier honderd meter van de camping loop, is het zo ontzettend mooi. Eigenlijk hoef je dan niet verder weg. En sinds er meer ruimte wordt gegeven aan de rivieren, is het alleen maar nog mooier geworden. Doordat er weinig hoogteverschil is, is het zeer geschikt voor fietstochten. Met al dat water wordt het ook nog leuk, want op de routes moet je regelmatig een trekveer nemen.”

Camping De Rijnstrangen ligt in het rivierenlandschap van de Rijn.

Welkom op De Rijnstrangen, Camping & Landelijke Appartementen.

Campingeigenaren Niels Leenders en Willemijn Botje.

Douches als thuis

Midden in dat gebied hebben ze dus in 2020 camping De Rijnstrangen overgenomen. Ze kenden de eigenaren goed en zagen veel mogelijkheden in de camping. Een groot deel van de plannen bestaat uit verduurzaming, maar in het begin is er vooral veel geïnvesteerd in het comfort en de voorzieningen. “We hebben allereerst het aantal plekken teruggebracht van 30 naar 25. Daardoor zijn de plekken wat ruimer geworden. De vorige eigenaar had al veel gedaan. Op de hoeken van de velden hebben we water en elektrapunten met 6 ampère. Het sanitair heeft vloerverwarming en de douches zijn net zo lekker als thuis. De kampeerhal is al voor een derde deel gerenoveerd. Er zijn twee appartementen in gemaakt. Het andere deel willen we nog verhogen en verduurzamen met een groen dak. We willen er een wellnessruimte en een nieuwe huuskamer in maken. Die huuskamer is wel een belangrijke voorziening. Het is de knusse ruimte die echt als een huiskamer is ingericht.”

Veel streekproducten

Er zijn ook al maatregelen genomen om de camping duurzamer te maken. Regenwater wordt opgevangen onder de parkeerplaatsen en er zijn 118 zonnepanelen geplaatst. Met extra nestkasten wordt de natuur op de camping uitgenodigd. In die gedachte willen ze ook een biologische camping worden. “We verkopen al scharreleieren, biologisch ijs, biologische frisdranken, biertjes van een microbrouwerij uit de streek, biologische wijn en fruitsap en jam dat direct van de boer komt. We wijzen onze gasten op de plekken waar streekproducten worden verkocht. Zo zorgen we er meteen voor dat ze de streek ontdekken.” De aanbieders van streekproducten hebben al in 2010 de belangenorganisatie Liemers Trots opgericht. Inmiddels staan er 31 streekgenoten in de folder van deze organisatie. Ze bieden niet alleen hun producten aan, maar nodigen gasten ook uit voor een rondleiding.

Extra grote staplaatsen

De camping heeft verschillende plekken. Er is een trekkersveldje en er zijn twee camperplaatsen. “Op het trekkersveldje kun je één of meerdere nachten verblijven. De camperplaatsen verhuren we niet voor één nacht. We hebben liever gasten die wat langer blijven. Niet vanwege het gemak, maar vanwege de aandacht, rust en interesse voor de omgeving die daarvan uitgaat.” De staplaatsen voor caravans zijn 120 vierkante meter groot. De plekken zijn gescheiden door hagen van anderhalve meter hoog en zijn deels beschut door bomen, zodat er ook een moment van de dag zon is. Er zijn ook nog zes XL plaatsen van 160 vierkante meter voor de wat grotere caravans of voor wie meer ruimte zoekt. Het dijkje is een duidelijke begrenzing van de camping. De haag bovenop de dijk neemt vanaf het dijkweggetje het zicht op de camping weg, zodat de gasten zich vrij voelen. Op het talud van het dijkje staat een tuintafel. “ Die hebben we bewust daar neergezet. Daar vandaan heb je net even een ander perspectief op de camping. Het blijkt ook een favoriete plek te zijn om elkaar te ontmoeten.”

Scharreleieren zijn een van de vele streekproducten die op de camping te koop zijn.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Bomen rond de staplekken bieden schaduw, maar er is ook altijd een moment zon.

De huuskamer is in seizoen 2022 vernieuwd, maar blijft knus.

Het sanitairgebouw heeft vloerverwarming.

Even het dijkje op

Na de rondleiding over de camping neemt Niels ons via een smal paadje even mee het dijkje op. Daar is dan eindelijk uitzicht op de Oude Rijn, wat je vanaf de camping niet door hebt. Hier kan Niels nog eens over het bijzondere landschap vertellen. Hij wijst de kleigaten, ooibossen en rivierduinen in de uiterwaarde aan en legt uit hoe ze zijn ontstaan en welke flora en fauna je er kunt treffen. Het is net alsof hij er als kind in heeft gespeeld. Dat zou zomaar kunnen, aangezien hij in Aerdt geboren en getogen is. Bijna laten we ons in zijn enthousiasme meeslepen om er zelf te gaan kijken. Dat laten we over aan de gasten, die we nog graag even spreken voordat we de Poort van Gelderland weer uitrijden.

“Niels wijst de kleigaten, ooibossen en rivierduinen in de uiterwaarde aan en legt uit hoe ze zijn ontstaan en welke flora en fauna je er kunt treffen. Het is net alsof hij er als kind in heeft gespeeld.”

Campinggasten Ria en Gerard Hartjes uit Beltrum

De Liemers is de regio waar de camping midden in ligt.

Campinggasten Jan en Willy Hagen uit Klarenbeek.

  | Gasten aan het woord |

“Tien dagen zijn te weinig voor deze omgeving”

Zeven jaar nog maar hebben Jan en Willy Hagen uit Klarenbeek een caravan. Ze gaan er alleen in Nederland mee weg. Dat wil niet zeggen dat ze beginnend kampeerders zijn en de grens niet over zijn geweest. Jan: “In onze verkeringstijd gingen we al met een klein tentje naar Duitsland. Later werd dat een bungalowtent.” Willy: “Al snel daarna hadden we een vouwwagen. Daar zijn we altijd mee op vakantie geweest. We hebben heel West-Europa gezien.” De overstap naar de caravan was vanwege het comfort. De reden om in Nederland te blijven sluit aan bij de opmerking die we van eigenaar Niels al hoorden. Willy: “Er zijn ontzettend veel mooie plekjes in Nederland. We hebben ze nog lang niet allemaal gezien. Deze omgeving is ook zo’n plek. We blijven hier tien dagen, maar dat is eigenlijk veel te weinig om alles te zien.” Jan heeft duidelijk de folder van Liemers Trots gelezen, want hij heeft al een lijstje met te bezoeken lokale ondernemers en plaatsen gemaakt. “We zijn al richting Tolkamer gefietst en we willen zeker nog naar de waterbuffelboerderij.”

“We merken dat de camping nieuwe eigenaren heeft”

Ria en Gerard Hartjes uit Beltrum kamperen al veertig jaar in Europa, maar de laatste jaren houden ze het bij campings in Nederland. Gerard: “De eerste keer was met een paar kameraden in een geleende bungalowtent. De bestemming? Europa in.” Ria: “Toen we kinderen kregen, kochten we een tweedehands tent. Daarna werd het een vouwwagen.” Uiteindelijk zijn ze echte caravankampeerders geworden. Gerard: “Dit is nu de derde caravan in twintig jaar tijd. In het begin gingen we met de caravan naar Italië. Dat was ook onze verste bestemming. Daarna zijn we ook in landen eromheen geweest.” Nu hoeven ze zo ver niet meer. Vanuit Beltrum is deze camping nog geen uur rijden. Gerard: “We zijn hier al vaker geweest. Het is gewoon een prachtige camping in een geweldig mooie omgeving. Daarmee is alles gezegd. We merken dat er nieuwe eigenaren zijn. Ze hebben een goed verhaal op de website staan dat goed weergeeft hoe ze over de camping en kamperen denken.” Ze hebben al wat plannetjes voor de komende dagen. Daartoe behoort in ieder geval een dag naar Doetinchem.

 

Camping De Rijnstrangen
Beuningsestraat 4  |  6913 KH Aerdt
Tel. 0612559464
info@derijnstrangen.nl
www.derijnstrangen.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2022