Rozen, fruit en onontdekte natuur bij het rozendorp

Camping De Rozenhorst   |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Jurriaan Huting

Campingeigenaren Albert Ramakers en Marleen Buisman

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De kampeervelden worden biologisch onderhouden.

Het dorpje Lottum wordt ook wel het Rozendorp genoemd, omdat in de omgeving veel rozenstruiken worden gekweekt. Het verklaart meteen de naam van camping De Rozenhorst die tussen het dorp en natuurgebied De Bentjes langs de Maas ligt. Campinghouders Albert Ramakers en Marleen Buisman laten de natuur op het terrein zoveel mogelijk met rust, terwijl de kampeerders kunnen meegenieten van de biologische tuinen, de kas en de vele fruitbomen. “We horen vaak, in de zomer, de opmerking dat het hier wel Frankrijk lijkt.”

Veel natuurschoon, uitzicht over een natuurgebied, een biologische tuin en onbespoten fruit is niet onze eerste indruk als we het terreintje tussen een autoverkoper en de receptie oprijden. Campinghouder Albert Ramakers is het meteen met ons eens dat de entree niet past bij de sfeer van de camping. “Meer naar achter heerst wel natuurschoon, ruimte en rust. De camping grenst over de hele lengte aan natuurgebied De Bentjes. Zo ver je kunt kijken, zie je natuur.” Dat de camping zelf ook veel natuurschoon heeft, leggen Albert en Marleen uit in de receptie die erg veel op een bureau voor grafische vormgeving lijkt. Dat heeft weer alles te maken met de voorgeschiedenis van Albert en Marleen.

Meer dan een hangmat is niet nodig voor het ultieme vrij kampeergevoel.

In de pipowagen zijn drie bedden en buiten kan er een tentje worden bijgeplaatst.

Lottum is het rozendorp van Nederland. Ieder jaar
komen veel toeristen langs de rozenvelden fietsen.

Opgeruimd, maar niet aangeharkt

Albert: “We hadden al heel lang een goedlopend ontwerpbureau in Utrecht met een paar mensen in vaste dienst. We konden dat gewoon voortzetten, of ons leven nog een draai geven. We zijn veel campings gaan bezoeken. Zo kwamen we in 2009 ook bij deze camping. De combinatie van de sfeer op de camping, het woonhuis direct bij de camping en een receptie die groot genoeg was om ook ons ontwerpbureau in te vestigen sprak ons direct aan.” Ze breidden het aantal kampeerplekken uit van 15 naar 25, voorzagen ook alle nieuwe plekken van 10 ampère stroom en water en bouwden een vuurplaats. Ze kozen er ook voor om het bedrijf en terrein natuurlijk te onderhouden. Marleen: “Dat wil zeggen dat we de natuur zijn gang laten gaan, maar het wel bijhouden. Het is daardoor wel opgeruimd, maar niet te veel aangeharkt. Het sluit zo mooi aan bij het natuurgebied. Ook zijn er veel insecten, vogels en andere dieren omdat wij geen bestrijdingsmiddelen gebruiken.”

Biologische tuin

Het terrein van 2,4 hectare is groot genoeg om aan de zes kampeervelden nog twee of drie veldjes toe te voegen, maar ze hebben 0,7 hectare bestemd als biologische tuin waar tuinders uit de omgeving gebruik van kunnen maken. “Er is één tuinder die als hobby oude aardbeienrassen kweekt. Hij heeft er nu 120 soorten staan. Een ander deel is in gebruik door een vrouw die allerlei planten, bloemen en kruiden met een geneeskrachtige werking kweekt. Ze maakt er allerlei middeltjes van. Ze tuinieren op biologische wijze en gebruiken bijvoorbeeld alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen.” Zo gaan Albert en Marleen ook om met de fruitbomen op de kampeervelden. Marleen: “Op één veld staan kersen en pruimen en op één veld appels en peren. Op twee veldjes hebben we nog hagen met kersen en we hebben nog een bessentuin. Het fruit is allemaal onbespoten. Als er fruit over is, leggen wij dat neer voor onze gasten.”

Op veel plekken ga je als kampeerder helemaal
op in de natuur.

Sommige plekken zijn omgeven door hagen en bomen, waar ook nog fruit aan groeit.

Op de velden is het met meerdere kampeerders gezellig.

Natuurlijk wil gewoon zeggen dat we
de natuur zijn gang laten gaan, maar het wel bijhouden. Het is daardoor wel opgeruimd,
maar niet te veel aangeharkt

Als je vanaf de camping richting de Maas loopt, kom je bij een beverdam, een blotevoetenpad en meer geheime plekjes.

Druiven doen aan Frankrijk denken

Op dezelfde wijze worden er ook nog groenten verbouwd in de kas. De opmerking van gasten dat de sfeer op de camping aan Frankrijk doet denken, wordt versterkt door de druiven die langs het glas in de kassen groeien. Marleen: “De kas is onze groentetuin maar ook een heerlijke plek voor de campinggasten als het slecht weer is.” Bij mooi weer wordt op een veldje vooraan de camping een zwembad opgezet. Het is een speelplaatsje voor kinderen, die vooral zichzelf kunnen vermaken. Albert: “Iedereen is welkom, ook kinderen. Er is een speeltoestel, een tennisbaan, een vuurplaats, pingpong en voetbaltafel, maar als je kinderen een paar dingen geeft waar ze zelf iets van kunnen maken, is dat veel leuker. We hebben bijvoorbeeld achter op het terrein een waterspeelplaats waar ze met buizen, zand en stenen een waterbaan kunnen kliederen en bouwen.”

Geheime plekjes in de natuur

Hoewel Albert en Marleen niet uit de omgeving komen, kennen ze het gebied inmiddels alsof het hun geboortegrond is. “Vanaf het begin ben ik met mijn hond gaan wandelen om de omgeving te ontdekken. Wandelend kun je op plaatsen komen die moeilijk bereikbaar zijn en daardoor niet zo bekend zijn. Als je vanaf de camping richting de Maas loopt, kom je bij een beverdam, een blotevoetenpad en meer geheime plekjes. Wat verder ligt Het Schuitwater, een betoverend mooi natuurgebied. Ik heb wandelroutes gemaakt vanaf de camping, maar neem ook graag campinggasten mee op mijn wandelingen zodat ze op plekken komen die ze zelf niet zouden vinden.” Meer bekend is een strandje aan de Maas dat door een dorpsinitiatief pas geleden is gerealiseerd.

Rozendorp van Nederland

Met de rust in de natuurgebiedjes is het bijna niet voor te stellen dat Lottum in het tweede weekend van augustus werd beheerst door tienduizenden toeristen die naar het Rozenfestival kwamen. Marleen: “Lottum is het rozendorp van Nederland. Er zijn veel kwekers van rozenstruiken. Ieder jaar komen toeristen langs de rozenvelden fietsen.” Natuurlijk is er op de Rozenhorst ook een rozentuin. De rozenkweekcultuur is ook in het dorp te zien in kenniscentrum en rozentuin De Rozenhof. Lottum heeft zo een eigen identiteit dat net even verschilt van de naastgelegen dorpen. Albert: “Grubbenvorst is het aspergedorp en is bekend van de aspergefeesten. Broekhuizen is het blauwe bessendorp.”

Puur kamperen

De camping heeft ook nog drie vakantiewoningen die nieuw gebouwd zijn in een historische boerenschuur uit 1750. Eenvoudiger verblijf kan in de pipowagen. Wat primitiever en dichter bij de natuur kan worden gekampeerd op het veld zonder stroom dat zich naast de biologische tuin bevindt. Albert: “Voor sommige gasten is het een favoriete plek, want daar heb je helemaal mooi uitzicht over het natuurgebied. Daarom hebben we het veld ook daar aangelegd. Andere gasten zoeken gezelligheid bij elkaar op een veld en ook dat is prima natuurlijk. Het past in alle gevallen bij het pure wat wij voelden toen we hier voor het eerst kwamen en wat we graag aan onze gasten overbrengen.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

In de kas worden gewassen op biologische wijze geteelt.

Op de camping zijn ook drie vakantiewoningen.

Bij biologisch beheer hoort ook een insectenhotel.

Lottum is het rozendorp van Nederland. Ieder jaar komen veel toeristen langs de rozenvelden fietsen.

Camping De Rozenhorst | Hoofdstraat 45
5973 ND Lottum (Limburg) | 077 – 327 03 40
info@rozenhorst.com  | www.rozenhorst.com

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2021