Camping De Schaarkamp, royale beplanting en veel privacy

Camping De Schaarkamp |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Pal aan Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt in de kop van Overijssel de camping De Schaarkamp. Omgeven door meren en plassen en het groen is dit een ideale camping voor rustzoekers. Zendy en Jeroen Lok namen de camping in 2018 van zijn ouders over en genieten zichtbaar van het buitenleven. In ’t Achterhuys vertellen zij met plezier meer over De Schaarkamp.

Bomenkwekerij

Jeroen vertelt: “Mijn ouders zijn camping De Schaarkamp in 1990 gestart, naast de veehouderij. Er waren zes kampeerplaatsen en vooral veel koeien en schapen. In maart 2018 hebben Zendy en ik de camping overgenomen en voeren we continu vernieuwingen door. We zijn in de winter van 2018/2019 gestart met de renovatie van het sanitairgebouw en later volgden de zonneboiler en 103 zonnepanelen. In 2020 is de stroom vernieuwd en zodoende hebben alle plekken 10 ampère.” In totaal telt de camping 40 ruime plaatsen, waarvan de meeste plekken een tegelplateau voor de voortent of luifel hebben. Als we over de camping lopen valt het gelijk op dat het heerlijk groen is. In veel groenvariaties. “Onze kampeerplekken zijn omheind met diverse soorten groen en bloeiende planten, grotendeels uit eigen kwekerij. Jeroen kweekte namelijk (kerst)bomen en nu hij ‘terug is op het oude nest’ is beplanting op de camping belangrijk voor hem”, legt Zendy uit. De vele struiken en bomen zorgen ervoor dat alle plekken veel privacy hebben én dat er mooi uitzicht is. Sommige kampeerplaatsen aan de rand van het terrein hebben een weids uitzicht op de omringende weilanden of juist op de gezellige dierenweide met o.a. (mini)schapen, (loop)eenden en hertjes. Al die dieren zijn ook leuk voor de (klein)kinderen van kampeerders. Voor kinderen is er achter op het tweede veld een grote trampoline, een schommel en een rekstok.

De vele struiken en bomen zorgen voor veel privacy op alle plekken

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Leny en Dick Smith uit Bennekom komen vaker bij De Schaarkamp. Waarom? “Het is een goed verzorgde en gasvrije camping met prima sanitair

Als we over de camping lopen valt het gelijk op dat het heerlijk groen is. In veel groen variaties. De vele struiken en bomen zorgen voor veel privacy op alle plekken.

In het hart van de dierenweide ligt een mooie vijver

Frietkar

Naast de receptie zien we een snackkar annex frietkar met klein terras staan. Jeroen: “Ik bak op zaterdag friet en snacks. Dat wordt door onze campinggasten zeer gewaardeerd. Ook is er op donderdag een afhaalmenu.” Terwijl wij over het terrein wandelen, vertelt Zendy dat er water-tappunten over de camping zijn verdeeld én dat er gratis WiFi op de camping aanwezig is. We wandelen langs de overdekte fietsenstalling, waar oplaadpunten voor de elektrische fietsen zijn, naar het sanitairgebouw.

 

’t Badhuys

Het toilet- en douchegebouw wordt ’t Badhuys genoemd en is in 2019 volledig vernieuwd. “Het is een genderneutraal gebouw, dus dames en heren kunnen in het sanitairgebouw gebruik maken van vier toiletten, een urinoir, twee afgesloten wastafel-ruimtes, de vier douches, waarvan één geschikt is voor mindervaliden, inclusief toilet en wastafel. Onze toiletpotten hebben de nieuwste technieken; zonder rand (zeer hygiënisch) en zijn allen voorzien van een goede degelijke wc-bril. De douches hebben allen thermostaatkranen, afneembare douchekoppen en zijn uitgerust met een douchekrukje, kledinghangers en uiteraard een droogtrekker om de ruimte weer netjes achter te kunnen laten.” Naast het sanitairgebouw zien we een aparte, open ruimte waar kan worden afgewassen en tegelijk op de achterwand naar foto’s uit de begintijd van de camping kan worden gekeken.

 

Rust en ruimte

Op de vraag wat er zoal in de omgeving te doen valt, legt Zendy uit: “Onze doelgroep is 45+ en zij komen op de camping voor rust en ruimte en om in de omgeving te wandelen en te fietsen. Hemelsbreed 500 meter ten noorden van onze camping begint het meren- en plassengebied van Noordwest Overijssel. Onze camping bevindt zich in een prachtige natuurgebied De Wieden, bekend van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Gasten fietsen overdag dus veel in de omgeving. Ik geef regelmatig als tip mee om bezoekerscentrum De Wieden, van Natuurmonumenten, eerst even te bezoeken, dan weet je meteen meer over het gebied. Er zijn veel en diverse fietstochten te maken in de omgeving. Wij liggen heel centraal, dus je kunt ook richting de Handelssteden (Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden) rijden, of binnendoor naar Staphorst. Een andere aanrader is een tocht naar Schokland en Urk. Ieder weekend valt er in de buurt wel iets te doen en een bezoek aan Giethoorn, Dwarsgracht en Blokzijl hoort er zeker ook bij.”

 

Zendy en Jeroen Lok namen de camping in 2018 van zijn ouders over en genieten zichtbaar van het buitenleven

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

 Er valt altijd iets te bekijken bij de dierenweide

Natuurlijk hergebruik van regenwater

  | Gasten aan het woord |

Leny en Dick Smith uit Bennekom kwamen al vaker bij De Schaarkamp. Waarom? “Het is een goed verzorgde en gastvrije camping met prima sanitair”, vat Leny samen. “Deze keer staan we bij de dierenweide op een mooie, groene plek met tegelplateau voor de luifel. We hebben prachtig uitzicht op de herten, eenden en het konijn en genieten ook van de diversiteit aan struiken en bomen. Dit ‘straatje’ op de camping ‘loopt dood’ dus het is erg rustig. Iedere plek op deze camping heeft zo z’n charme. Dit keer staan we er vier weken. De camping is heerlijk rustig en groen en in de omgeving valt veel te doen. Wij trekken er graag met de fiets op uit en je kunt hier prachtig door de natuurgebieden fietsen. Steek vooral met de fietspond bij Jonen over naar Dwarsgracht, het ‘zusje’ van Giethoorn. Werkelijk prachtig (en rustiger).”

Atie en Harry Wiggers uit Soesterberg stonden vorig jaar twee weken op deze camping en zijn dit jaar terug en blijven nu drie weken genieten van de rust. “We hebben een nieuwe Dethleffs caravan met luifel. Dat staat zo, ideaal. deze brede plaats op de camping is prima, net als het schone sanitair- gebouw. Er heerst een zalige rust en voor ons valt de verschillende beplanting en de diverse kleuren groen echt op. Zo mooi. Vrijwel iedere dag pakken we de fiets en het valt ons op dat het overal zo gemoedelijk is, iedereen groet elkaar. Fiets eens naar Giethoorn en bekijk ook vooral de waterpartijen van De Wieden, zo mooi en rustgevend. Oh en vermeld ook dat Jeroen op zaterdag friet bakt en er op donderdag een afhaalmenu is, dat vinden wij lekker (en makkelijk).”

 

 

Camping De Schaarkamp

Schaarweg 6 | 8326 AK Sint Jansklooster
Tel. 0527 241 598
info@schaarkamp.nl
www.schaarkamp.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2021