Camping De Wedze

Camping De Wedze  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Jan van Esch

Zoek zelf het meest mooie plaatsje op camping De Wedze uit.

Voorheen was het terrein een boomkwekerij en dat valt terug te zien op camping De Wedze. Natuurlijk komt dat ook omdat Frans zijn passie voor bomen en struiken op de camping in zet. Prachtige plekjes waar bloemen bloeien, insecten rustig af en aan vliegen en campinggasten lekker op de picknickbanken kunnen zitten. Er is altijd wel een plekje in de schaduw te vinden op dit ruime terrein, waar gasten zelf bepalen hoe en waar zij gaan staan. Vrijheid blijheid.

Twijzel is een klein, Fries dorp tussen Leeuwarden en Groningen in. Wij arriveren er op een stralende en warme ochtend. Campingeigenares Gea verwelkomt ons vriendelijk en ook haar man Frans komt bij het kopje koffie onder de veranda zitten. Zij leggen uit dat het terrein vroeger een boomkwekerij was, maar uiteindelijk is ontmanteld. “De vraag was: Wat gaan we met de grote achtertuin doen? Bij toeval zijn we de camping gestart. Er kwamen namelijk regelmatig mensen langs met de vraag of ze konden paalkamperen. Paalkamperen is gratis en kan alleen bij een aangewezen paal. Er stond wel zo’n paal bij ons in de buurt, maar niet op ons erf. Toen er een keer later op de avond vier meiden uit Zwitserland aan ons vroegen waar het paalkamperen was, konden wij ze niet in het donker wegsturen. We hebben gezegd dat ze op ons erf de tent neer konden zetten, we gaven ze stroom en zo ontstond simpel gezegd de camping.”

Welkom bij camping De Wedze.

Er lopen vooraan ook wat dieren rond, zoals pony’s en kippen.

Fietsen mee, want in de omgeving kun je prachtige tochten maken.

Haspels genoeg

De minicamping opende in juli 2015 en biedt nu plaats aan 25 kampeerplekken. Uniek aan De Wedze is toch echt dat gasten zelf bepalen waar ze de caravan of tent plaatsen. Gea: “Wij willen een camping waar wij zelf ook graag zouden staan. Dat betekent voor ons geen vast omlijnde plaatsen. Op onze camping kiest de gast dus zelf waar hij wil staan. Er zijn zat stroompunten en mochten ze toch een plek kiezen waar geen stroom is, dan hebben wij haspels genoeg. Wat dit principe zo leuk maakt: wij hebben iedere keer weer een ander kampeerterrein. Iedereen staat telkens anders en dat is ook nog eens goed voor het herstel van het gras.” Bij het uitzoeken van de plek op de autoluwe camping wordt er natuurlijk vanuit gegaan dat er rekening gehouden wordt met de mede-kampeerders.

Rustzoeker

De parkachtige camping is heel ruim en vooral geschikt voor rustzoekers, in de praktijk de fietsliefhebbers en wandelaars. Er zijn geen seizoenplaatsen maar gasten mogen wel een langere periode van deze prachtige omgeving komen genieten. Frans en Gea wonen in de boerenstolp bij de camping. Zoon Harwin helpt veel mee om de camping draaiende te houden. Er zijn veel mooie plekjes op het terrein en er lopen vooraan ook wat dieren rond, zoals pony’s en kippen. Als we een wandeling maken valt absoluut op hoe mooi de bomen en struiken erbij staan. “Geen gele of oranje bloemen want daar houdt Gea niet van. Een gele brem of zonnebloem mag nog net, maar verder alleen paars, wit, blauw of roze bloemen”, legt Frans lachend uit. Gea laat ons het houten chalet annex recreatieruimte zien waar onder andere folders over de omgeving staan. Aan de achterzijde is de fietsenstalling waar natuurlijk oplaadpunten zijn. Het perk in de vorm van een ‘pompebled’ uit de Friese vlag (een waterblad) springt in het oog. De picknicktafels op het terrein kunnen gewoon worden gebruikt door kampeerders. Er is ook een mooi zitje onder de druiven-ranken. Een andere opvallende plek op het terrein is de muur van gestapelde tegels. Hier en daar is een raam en hekje verwerkt. Door dit muurtje krijg je nog meer unieke plekjes.

Uniek aan De Wedze is toch echt dat gasten zelf bepalen waar ze de caravan of tent plaatsen.

” Wij willen een camping waar wij zelf ook graag zouden staan.”

In de Bell-tenten vind je alle praktische benodigd-heden en is het gezellig om te verblijven.

De glamping accomodaties hebben een apart stukje op de camping.

Coulissenlandschap

Menigeen denkt bij Friesland aan weilanden met koeien, maar hier rondom Twijzel is een karakteristiek coulissenlandschap. De camping heeft uitzicht op de kerktoren uit de 13e eeuw. De nachten zijn hier nog echt donker, waardoor er vaak een prachtige sterrenhemel waarneembaar is. Zo te zien geniet iedereen op de camping. We lopen langs het sanitair blok waar gasten op het schoolbord met krijt hebben geschreven dat zij hebben genoten en dat ze graag terugkomen. “Zij wilden verlengen, maar dat kon nu niet. Wij hebben aangeboden om de caravan te laten staan (in de stalling) en dat zij later terugkomen. Het bleek een prima oplossing”, legt Gea uit. Inmiddels staan we bij het sanitair waar foto’s hangen waarop te zien is hoe de camping ieder jaar veranderd. Op het bord valt te lezen dat de lokale snackbar in het weekend gratis bezorging levert. Voor dagelijkse boodschapjes zijn in de omliggende dorpen zoals Buitenpost, Kollum en Zwaagwesteinde genoeg voorzieningen. Verse broodjes zijn bij het tankstation in Twijzel te koop, op loopafstand van de camping. Een ander noemenswaardig punt kan zijn dat er sinds april 2020 goede WiFi op he terrein is. Als we Frans en Gea naar tips in de omgeving vragen, tippen zij: het karmelklooster in Drachten, de Beiketún waar je bessen en bloemen kunt plukken, de vlasroute, een stadswandeling in Dokkum en een dagje naar Schiermonnikoog en/of Ameland.

  | Gasten aan het woord |

Elly en Harry en hun zoon Janno komen uit Ede. Broer/zwager Willem is een dagje op bezoek. “Normaal gesproken vieren wij vakantie in Italië, maar dit jaar kozen we een kleinschalige camping in Nederland. Toegegeven: het bevalt prima! We missen alleen de Italiaanse berg, vooral als het om wielrennen gaat. Bij aankomst (in het hoog-seizoen) op camping De Wedze was het druk, maar er was nog voldoende ruimte om zelf ons plekje uit te zoeken. Dat vinden wij uniek. Je mag helemaal zelf bepalen hoe en waar je de caravan of tent plaatst. Wij kozen een plekje achteraan op de camping en we genieten hier van de rust en ruimte.” Willem geeft een prachtige aanvulling: “Het is overal mooi, als je het maar wilt zien!”

Chantelle en Camiel komen uit Noord-Brabant en zijn ook enthousiast: “Wij hebben een relaxte vakantie. We mochten zelf een plekje uitzoeken en wij staan geweldig bij een perkje en we hebben echt het gevoel van privacy. Je staat hier niet tegenover elkaar en dat geeft een vrij gevoel. De camping is rustig en er valt veel te doen in de omgeving. Ons Wadloop uitje sprong er voor ons uit, dat gaan we nog een keer doen. We vaarden eerst een stukje met de boot naar Schiermonnikoog en daarna gingen we Wadlopen. De gids vertelde heel veel, de tocht was soms wat zwaar maar het was een bijzondere belevenis.”


Een ander echtpaar uit Ede
(wat geheel toeval blijkt te zijn, de campinggasten uit dezelfde woonplaats kennen elkaar niet) vertelt: “Wij zochten een minicamping in Friesland waar wij coronaproof kunnen kamperen. We belden met De Wedze en waren zeker welkom. Zij vertelden al over de ruimte op de camping. Nou reken maar, wij hebben veel ruimte om onze caravan heen. Een prachtige plek, het gras wordt netjes gemaaid, het sanitair is uitstekend schoon en er heerst een relaxte en rustige sfeer. Wij hebben fijn een rondje om de camping gewandeld. Frans maait een paadje naar een bank tegenover de kerk. Daar kun je prima zitten. Met de fiets ontdekken wij via de knooppunten in de drie weken dat we hier staan veel kleine dorpjes. Denk aan Dokkum, Kollum, maar ook Lauwersoog of grote plaatsen als Drachten en Leeuwarden. Er valt veel moois te ontdekken.”

 

Camping De wedze
De Wedze 22C
9286 EV Twijzel
T 06 27525872
dewedzecamping@gmail.com
www.campingdewedze.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2021