Camping du moulin

Camping Du Moulin  |  Tekst: Coen Mulder  |  Fotografie: Anahí Clemens

Diep in het dal, omgeven door groene bossen.

Een van de dingen die de camping van de familie De Palacio zo bijzonder maakt is de verborgen ligging. Diep in het dal, omgeven door groene bossen en op een steenworp afstand van Kasteel Bourscheid, kost het weinig moeite om te dromen over andere tijden. De camping strekt zich uit over beide oevers van de Sûre. Een voetgangersbrug brengt je met droge schoenen naar de overkant van de rivier. Met de auto kun je hier dwars door de rivier rijden. Doorgaans staat er maar enkele centimeters water op de weg, wat voor een enkeling toch al spannend genoeg is. In de praktijk valt het echter reuze mee.

Stoelen in de rivier

De rustig stromende Sûre is hier niet diep. Daarom kunnen de kinderen er veilig zwemmen en spelen in het koele water. Uiteraard worden ze in de gaten gehouden door een paar ouders die hun stoelen in de rivier hebben gezet. Met een koud drankje onder handbereik is het zo goed uit te houden. Iedereen is zeer te spreken over de gemoedelijke sfeer op de camping. Een enkeling zou graag wat meer bomen willen zien. De hoge temperatuur tijdens ons bezoek maakt die roep om meer schaduwplekken zeker begrijpelijk. Gelukkig beschikken de meeste kampeerders over een ruime voortent.

Dat is ook waar we de familie Kempenaar uit Warten aantreffen. Ze zijn de vorige dag aangekomen en zitten in de schaduw te genieten van de bijna tropische temperatuur. De sfeer is ontspannen en de vakantiestemming zit er al goed in. Andere jaren reden ze met een camper, maar dit jaar is gekozen voor een caravan. Het is immers iets gemakkelijker om de omgeving te verkennen met een personenauto dan met een camper. Het is hun eerste bezoek aan deze camping, maar Luxemburg is voor hen zeker geen onbekende bestemming. Andere jaren gingen ze naar campings rond Vianden en Diekirch. Dit jaar wilden ze wel weer eens een andere locatie proberen. Dat is begrijpelijk, want Luxemburg leent zich uitstekend voor herhaalde bezoeken. Elke regio heeft immers zijn eigen bijzonderheden waar je echt even de tijd voor wilt nemen.

 

Pech op pech

We zoeken zelf ook even de schaduw op. In de receptie praten we met eigenaresse Eleanor de Palacio, duidelijk zichtbaar in blijde verwachting van haar tweede kindje. Haar eenjarige zoontje speelt om ons heen terwijl zij vertelt over de tegenslagen van de afgelopen twee jaar. Twee dagen na aankoop van de camping in 2020 ging het hele land op slot vanwege Covid en kwam het kampeerseizoen vroegtijdig ten einde. Dat kwam slecht uit, maar het gaf hen wel de tijd om achterstallig onderhoud aan te pakken en te investeren in nieuwe onderkomens. De pechduivel sloeg die winter opnieuw toe. Door een brand in hun woonhuis moesten zij noodgedwongen op twee plaatsen tegelijk aan de slag. Door hard werken lukte het om op tijd klaar te staan voor het nieuwe kampeerseizoen. Ja, er moesten nog wat reparaties en verbeteringen gedaan worden, maar ze openden de camping met een positief gevoel. Dat gevoel kreeg een flinke knauw toen korte tijd later de uitzonderlijk hoge waterstand de hele camping onder water zette. Opnieuw moest de hele infrastructuur op de schop. Al het werk van het vorige jaar was voor niets geweest. Eleanor en haar man Luis toonden hun strijdlust en zetten de schouders er maar weer eens onder. Hoewel ze nu nog altijd werken aan reparaties en verbeteringen doen ze hun uiterste best om het alle gasten naar de zin te maken. Het moet gezegd dat tijdens ons korte bezoek alles in orde leek.

De campingwinkel en de bar zijn uitstekend toegerust om dorstige en hongerige kampeerders te ontvangen. Luis en Eleanor weten zich in ieder geval omringd door een groep enthousiaste medewerkers. Dat gaf ons een goed gevoel en wij hopen dat ze inmiddels kunnen terugkijken op mooi kampeerseizoen.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Even stroomopwaarts is de rivier diep genoeg om in te zwemmen.

De receptie doet ook dienst als winkel, bar en restaurant.

Kasteel Bourscheid Kasteel

Bourscheid is het grootste kasteel van Luxemburg. Het ligt ongenaakbaar op 150 meter boven de Sûre en heeft een magnifiek uitzicht over de wijde omgeving. Het kasteel ligt op een steenworp afstand van Camping Du Moulin, net buiten het dorp Bourscheid. Voor campinggasten is een bezoek daarom bijna verplichte kost. De oorsprong van het kasteel stamt uit de elfde eeuw. De opbouw doet sterk denken aan die van Edinburgh Castle in Schotland. Ook dat kasteel is van meerdere ringmuren voorzien en is slechts uit één richting te benaderen. De Franse invasie in de achttiende eeuw maakte een eind aan de oppermachtige kasteelheren van Luxemburg en ook dit kasteel verviel tot een ruïne. Wat er overbleef van Kasteel Bourscheid kwam in de vorige eeuw in handen van de Luxemburgse staat. Men zag in dat dit een belangrijke historische plaats was die een restauratie waard was. Er werd ook een intensief onderzoek gestart naar de geschiedenis van het kasteel. Hierdoor is veel verloren gewaande kennis hervonden en voor het nageslacht veiliggesteld. Het kasteel is voor een bescheiden bedrag toegankelijk voor het publiek. Volwassenen, maar zeker ook kinderen zullen dit een onvergetelijke locatie vinden. Er zijn rondleidingen en audiotours beschikbaar in 7 talen, waaronder Nederlands. Voor kinderen is er een leuk Nederlandstalig programma gecreëerd.

 

Steden bezoeken

We hebben het al eens gezegd, maar een van de charmes van Luxemburg is het kleine formaat. Het complete land past in een kader van ongeveer 100 bij 50 kilometer. Dat maakt het erg gemakkelijk om even een andere stad te bezoeken. Zo liggen de prachtige vestingstadjes Clervaux en Vianden op slechts een half uur rijden. Slechts een kwartier na vertrek van de camping rijd je Diekirch of Ettelbruck binnen. Wie liever de wandelschoenen aantrekt hoeft slechts de camping af te lopen voor een van de prachtige gemarkeerde wandelroutes. In deze regio heten die de Éislek wandelroutes en een daarvan begint en eindigt in Bourscheid. Google maar op Éislek Pad Bourscheid voor alle informatie over deze en andere wandelroutes. Een goede tip voor wie beschikt over wandelnavigatie: alle routes zijn in GPX-formaat te downloaden.

Van kajakkers tot fietsers, Luxemburg biedt ruimschoots mogelijkheden voor nieuwe avonturen. Op de Éislek website (www.visit-eislek.lu) vind je alle informatie in het Nederlands over lokale activiteiten in de natuur. Bekijk vooraf even waar je aan begint, want sommige routes zijn voor ongeoefende benen best wel pittig. Dat wordt ondersteund door enkele wandelaars die in de schaduw van een grote boom uitpuffen met een ijsje. Ze vonden hun wandelroute prachtig mooi, maar het was wel wat zwaarder dan ze hadden verwacht.

Voor fietsers die alleen in Nederland rijden is het goed om te weten dat je in Luxemburg doorgaans vergeefs zult zoeken naar gereserveerde fietsstroken naast de rijbaan. Daarin is Nederland toch koploper, al begint men in delen van Europa langzaam ons voorbeeld te volgen.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De rivier stroomt kalmpjes over de verbindingsweg tussen de twee campinghelften.

Kasteel Bourscheid houdt al 1000 jaar de wacht over de vallei.

Ruime plaatsen met uitzicht op de Sûre.

Luxemburg leent zich uitstekend voor een sportieve vakantie.

Europa staat vol met kastelen. België en Wales strijden om de eer van de meeste kastelen per vierkante kilometer, maar Luxemburg hoeft zich ook niet te schamen. In dit kleine landje vind je ruim 40 kastelen en ruïnes en sommige horen tot de mooiste van Europa.

Camping du Moulin
1 L-9164 Bourscheid Moulin
T +352 990 331
moulin@camp.lu
www.camp.lu

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2023