Camping ’t eyveld

in het midden-limburgse drakendorp

 

 

Camping ’t Eyveld   Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Marcel Krijgsman

Vanuit een eeuwenoude traditie omarmt het Midden-Limburgse dorp Beesel de draak als symbool van het dorp. Er wordt wel eens gefluisterd dat de inwoners van Beesel drakenbloed door hun aderen voelen stromen. In heel de gemeente kom je de draak in verschillende gedaanten en uitrustingen tegen. Vanaf de afslag van de A73 wijst de draak je de weg naar het dorp en daarmee ook naar Camping ‘t Eyveld. Als een immens kunstwerk staat hij te pronken op de rotonde voorbij de afslag richting het dorp om voorbij de overweg rechts de Oude Bosweg te nemen en aan het einde van de doodlopende weg bij Camping ‘t Eyveld te komen. Het domein van de familie Luttels.

Met de Maas als centrale ader, stromend door een gebied van uitgestrekte velden en landerijen, van landelijk erkende natuurgebieden als Swalmdal, Leudal en Meinweg en het Duitse Brachterwald, met dorpjes van gastvrijheid en Bourgondische levenskunst die elkaar in snel tempo opvolgen, is Midden-Limburg één van de meest populaire fietsregio’s van Nederland. Een landschap met glooiende hellingen en prachtige vergezichten. Conditioneel voor iedereen goed te doen, zeker nu Nederland massaal kiest voor de e-bike. Je kunt er lekker veel kilometers maken.

 

Familiecamping

Centraal binnen Midden-Limburg, tussen Roermond en Venlo, ligt Camping ‘t Eyveld in Beesel. ‘t Eyveld is, zoals de eigenaren Frank en Marie-José Luttels het omschrijven, een gemoedelijke maar ook echte familiecamping die  ze exploiteren samen met hun drie kinderen. Gelegen op een bijzondere plek aan het einde van een doodlopende weg die overgaat in een weidelandschap, van waar je de meest afwisselende wandelingen kunt maken. Het waren de ouders van Frank Luttels die in 1991 naast hun boerderij met varkens, koeien en kippen, een camping begonnen. Enkel de akkerbouw bleef en die wordt op kleinschalige basis nog steeds uitgeoefend. Sinds 2002 exploiteren Frank en Marie-José de camping.

 

Authentieke dorpslocatie

Aan het einde van de Oude Bosweg tref je links de camping en karakteristieke houten schuur en rechts het woonhuis en de schuur van de familie Luttels. Het geeft de sfeervolle geborgenheid en rust die de camping uitstraalt nadrukkelijk weer. Een camping met een oppervlakte van ongeveer één hectare. Ruim opgezet met achttien toeristenplaatsen van elk minimaal 120 m2. Verder een knus trekkersveld voor drie tenten, twintig camperplaatsen van ongeveer 75 m2 en een trekkershut met buitenzitje. De camping is ook in de winter toegankelijk voor campers omdat men dan het ruime parkeerterrein, dat is voorzien van een kiezelbodem, benut als staanplaatsen voor de campers. Bij de toeristenplaatsen kunnen gasten kiezen tussen een door hagen afgescheiden perceel en een plek in het open veld. De leemhoudende zandgrond maakt dat er op de camping, ook na fikse regenbuien, geen waterplassen blijven staan. Het water van zo’n bui zakt heel snel weg in de grond.

De put als historisch kenmerk

De afwas behoort bij het campingtafereel

Bloemen maken mede de sfeer

ALLE FACILITEITEN

Uiteraard biedt de camping alle voorzieningen zoals: elektriciteit, wifi en goed onderhouden sanitaire voorzieningen met ook een invalidentoilet. Hier en daar enkele speeltoestellen. Omdat gezinnen met opgroeiende kinderen veel meer kiezen voor campings met complete speelparadijzen, concentreert Camping ‘t Eyveld zich nadrukkelijk op de fiets- en wandeltoeristen en ouderen die graag de rust en de natuur opzoeken. Camping ‘t Eyveld kent geen jaarplaatsen, maar wel maandtarieven. Ook wordt de MiniCampingCard geaccepteerd.

WINKELEN

Het dorp Beesel ligt op ongeveer een kilometer afstand. Daar vindt men naast bakker, slager en supermarkt, ook gezellige terrasjes en restaurantjes. Wil men uitgebreider winkelen, dan kan dat in kerkdorp Reuver of in de stad Roermond met zijn grote Outlet Center.

TOERISME IN MIDDEN-LIMBURG

Midden-Limburg mag dan misschien wat minder bekend zijn als toeristenregio, de natuurlijke schoonheid van de totale omgeving is uitzonderlijk. De natuurgebieden Swalmdal, Meinweg en Leudal verdienen zeker een dikke aanbeveling. Met de gastvrijheid en de Bourgondische inslag van de Midden-Limburgers zit het ook wel goed. Veder noemden we al eerder de uitgebreide fiets- en wandelgelegenheden. De lange afstandsroutes, maar ook de knooppuntenroutes waarbij men zijn eigen route en afstand kiest, maken het mogelijk om de mooiste plekjes aan te doen. Een speciale vermelding verdient de gunstige ligging ten opzichte van Duitsland en België. Steden als München-Gladbach, Düsseldorf, Dortmund, Keulen, Aken, Gent, Hasselt en Maaseik
liggen in de directe omgeving. Stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Dat geldt uiteraard ook voor Venlo, Maastricht en Eindhoven. Vergeet vooral niet het
Roermond Outlet Center te bezoeken. Je bent er nu zo dichtbij dat je toch even een kijkje moet gaan nemen, al is het maar vanwege het internationaal getint publiek dat er komt.

BEESEL

Beesel heeft als dorp zijn eigen karakter en kenmerken. Het dorp strekt zich uit langs de boorden van de Maas en is omgeven door open velden, landerijen en bossen. Tijdens een wandeling kun je niet ontkomen aan de symboliek van de draak. Op straatnaambordjes, putdeksels, overal kom je de draak tegen! Neem eens plaats op de keramische drakenstaart in het centrum. Ga opzoek naar de afdrukken van zijn poten of informeer je over het Draaksteken, een voorstelling die één keer in de zeven jaar wordt gehouden. Drakendorp Beesel is een geweldige belevenis in een Midden-Limburg dat steeds weer een glimlach op je gezicht tovert.

Beesel kent leuke restaurantjes en terrassen

Het centrum van Beesel, knus en sfeervol

Beeld van rust: de paardjes in de wei

Honden zijn toegestaan

Camping ’t Eyveld
Oude Bosweg 4, 5954 PJ Beesel
Tel. 077 4741689

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2020