Heel fraai kamperen bij Camping Fraai

Camping Fraai  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Hoe blij kun je worden als je op het krijtbord welkom wordt geheten op een camping? Nou, ontzettend blij! Nog nooit eerder werd het team van Caravannen! magazine op deze manier verrast. Voor gastvrouw is Miranda blijkt het de normaalste zaak van de wereld. Alle gasten worden al bij het vrolijke krijtbord ontvangen.

Terwijl gastvrouw Miranda voor ons koffie haalt bewonderen wij ‘het foute muurtje’ zoals de eigenares het noemt. De schilderij haakwerkjes tussen de groene planten zetten al meteen de creatieve toon op de camping. In de receptie zien we dat ook overal terug, net als folders met uitjes in de omgeving en onze Oranje Kleine Campings gids. Naast de receptiedeur staan vuurkorven met hout te koop, waarmee het voor ons gelijk duidelijk is dat je dus een ‘fikkie’ mag stoken bij je kampeerplaats. In de houten fruitkistjes liggen badminton rackets om te lenen en onder de tafel staan stepjes en driewielers voor kinderen om te gebruiken. De gezelligheid spat ervan af, net als van het terras van de theetuin waar je als campinggast iets kunt drinken of kunt ontbijten (wat overigens ook bij je kampeerplaats of glamping accommodatie kan).

Persoonlijke sfeer

We laten de eigenares vertellen over de historie van de camping: “Wij zijn hier in 2017 komen wonen, destijds een paardenwei met stallen. Het was mijn wens om een camping te hebben, dus is het terrein omgebouwd naar camping. De naam Fraai hebben we uit een lijst verzonnen namen gekozen omdat we het mooi vinden verwijzen naar Friesland en het een fraaie plaats is. Camping Fraai is een originele kleinschalige minicamping, net buiten de plaats Haulerwijk. We liggen in Friesland, maar de provincies Groningen en Drenthe liggen letterlijk om de hoek. De stad Groningen ligt maar op 30 autominuten rijden met de auto. Fraai telt 25 ruime plekken. Dat is inclusief onze huuraccommodaties, zoals de SRV-wagen en retrocaravans.” Er is één verharde plek, handig voor campers (maar je mag ook in het groen op het parkeerterrein de camper zetten) en alle plekken hebben elektra. Ook is het mogelijk om een privé sanitair bij de plek te huren.

Een persoonlijk welkom, zowel op het krijtbord als bij het inchecken, vindt Miranda belangrijk en doet ze altijd. Bij Camping Fraai ervaar je rust en gastvrijheid in een persoonlijke sfeer. Je voelt je snel thuis.

 

Het meest Fraaie Kampeermiddel van het Jaar

Op Camping Fraai staan diverse bijzonder glamping accommodaties en Miranda heeft een oldtimer Austin Glider. Het geeft de camping die fraaie sfeer. Miranda vertelt trots: “Wij organiseren ieder jaar de competitie ‘Het meest Fraaie Kampeermiddel van het Jaar’. Er komen namelijk heel wat bijzondere kampeermiddel bij ons. Wij maken er een leuke foto van en aan het einde van het jaar mogen onze Instagram- en Facebook-volgers kiezen welke het fraaist is. De winnaar ontvangt een fraaie attentie en heel veel eer. Ook houden we in september een Oldtimer & Retro kampeerweekend. Dat wil zeggen dat wij iedereen van harte uitnodigen om te kamperen die een oldtimer auto en/of oldtimer/retro- kampeermiddel heeft. Alle merken zijn welkom. Samen maken we er een mooi weekend van.”

 

 

Gastvrouw Miranda: “Natuurlijk krijgt iedere gast
een persoonlijk welkom!”

Nieuw sanitair

We wandelen over de camping en genieten van het uitzicht op diverse fraaie kampeermiddelen. Het is duidelijk dat gasten voor naar de autoluwe camping komen voor de rust, maar ook voor gezelligheid met elkaar. Op het terrein is een gemeenschappelijke vuurplaats, maar je kunt ook bij je eigen tent een vuurtje maken. Midden op het veld staat een fraai gebouw met afbeeldingen van schilderijen van Vermeer, het blijkt het nieuwe sanitair gebouwen. We stappen binnen, omdat campinggasten dat adviseren. Wauw, er staat een oude pick-up met lp’s. Regelmatig is er muziek te horen vanuit het toiletgebouw. De ruimte ziet er vrolijk uit met oog voor kleine details en leuke teksten. Aan de buitenzijde kun je afwassen – het afdruiprek is aanwezig – onder het genot van een leuk muziekje. “Naast de theetuin, in een deel van de voormalige paardenstal, is een ruimte met douche en toilet voor mindervaliden”, voegt Miranda toe.

 

Fietsen en wandelen

Camping Fraai ligt op het drie provincïenpunt en dus heel centraal. Je kunt alle kanten op, fietsend, wandelend of met de auto. Of de bus, want die stopt voor de deur van de camping. Er is genoeg te doen in de omgeving van Haulerwijk. Miranda: “In Haulerwijk is een mooie pluktuin en het Blauwe Bos te vinden, waar het goed fietsen en wandelen is. In Bakkeveen wordt heel regelmatig een grote vlooienmarkt georganiseerd, net zo leuk als Koningsdag. Wij geven onze campinggasten kaartjes voor het openluchtzwembad in Haulerwijk en ik raad mensen aan om zeker in het mooie Norg en Veenhuizen – met het Gevangenismuseum – te kijken. Ik geef campinggasten graag tips om te doen.”

Karin en Peter

Een comfortabel en luxe hotelkamer op Camping Fraai in accommodatie Vrijer.

Mania maakt gebruik van een zogenaamde ‘ruilplek’

Fraaie details in het sanitair gebouw.

Pipo- of SRV-wagen

Miranda vertelt dat het vaak voor komt dat er gasten zijn met een eigen kampeermiddel plus familieleden die een accommodatie huren. Zo kunnen families met elkaar op vakantie, óók als ze niet echt van kamperen houden maar wel van het buitenleven willen genieten. “Zo zijn er twee Pipowagens (waarvan 1 met eigen douche en toilet), een SRV-wagen, een huurten en twee retrocaravans. De originele Spijkstaal SRV-wagen trekt altijd veel bekijks en wordt regelmatig gehuurd door mensen die vroeger op de rijdende supermarkt reden. Leve de man van de SRV! Onze wagen is compleet nieuw ingericht, met een knipoog naar de oorspronkelijke functie van de wagen. Zoals een kassa bij het stuur en een cassetterecorder waarmee je een interview kunt luisteren met ervaringen van de SRV-wagen. Buiten staat, net als bij alle andere accommodaties, een zitje en een gezellige houtkachel”, vertelt Miranda. Er staan diverse, fraaie glamping accommodaties, zoals een retrocaravan Snoes en de luxere pipowagen met rood-wite luiken Vrijer. Als je Vrijer binnenstapt, kom je eerst in een ruimte waar het toilet, de douche en de mini-keuken zich bevinden. Voorzien van alle comfort en vooral opgesierd met de leukste en creatieve details. Aan alles is gedacht bij Camping Fraai, voor jong tot oud. Kinderen kunnen met schepnetjes in de vijver op de rand van het terrein spelen terwijl ouders onder de overkapping op het veld in de schaduw aan tafel kunnen zitten. Een fraaie plek om erg te genieten!

De originele Spijkstaal SRV-wagen trekt altijd veel bekijks.

De SRV-Wagen is compleet nieuw ingericht met een knipoog naar de oorspronkelijke functie van de wagen.

  | Gasten aan het woord |

Karin en Peter zoeken altijd een minicamping met privé sanitair. “Dat is uitstekend geregeld hier. We hebben een eigen wc, douche en wastafel naast onze caravan. De omgeving is fantastisch en we trekken er veel op uit met de elektrische fiets en een fietsroute die we bij de receptie halen. We zijn ook naar Groningen stad geweest, erg leuk. Op de camping zelf is het zalige ruime en rustig. Je hoort de vogels fluiten. We zijn zo gastvrij ontvangen door Miranda en alles verloopt zo hartelijk. Wil je iets drinken, dan kun je dat in de theetuin uit de koelkast pakken en in het schrift opschrijven. Vanmiddag komt onze dochter met ons kleinkind een paar nachten logeren in de comfortabele pipowagen. Zij houdt niet van kamperen, maar ze komt toch gezellig naar ons toe. We hebben het heerlijk bij Fraai!”

Sietske en Carolyn komen uit de omgeving en genieten dit weekend van de ‘buurtcamping’ waar Camping Fraai aan meedoet. “Er hangt hier zo’n fijne sfeer, gemoedelijk en gezellig. Het is echt een uitje. Juist ook voor de mensen uit de buurt, zo leer je de eigen omgeving op een andere ontspannen manier kennen. Het buiten zijn, met elkaar, is fijn. De kinderen kunnen hier uren spelen, met waterpistolen of ‘Kubben’. Het sanitair gebouw is tot in detail met vintage spullen gestyled door Miranda. Zo gaaf! Vanmorgen hebben we nog een lp van Bette Midler gedraaid tijdens het tandenpoetsen. Fantastisch fraai!”

Mania maakt gebruik van een zogenaamde ‘ruilplek’. Camping Fraai biedt hiermee mensen die een wederdienst doen de kans om gratis te verblijven. Denk hierbij aan het geven van een workshop of – zoals Mania het noemt – hand- en spandiensten. “Ik heb tijdens mijn vakanties met de camper vaak gezegd dat ik als ik met pensioen ben wel ga grasmaaien op de camping. Hier kan dat! Ik verzorg drie weken lang het gras en ik doe vele klusjes op de camping. Tussendoor heb ik vrije tijd en stap ik op de fiets en volg een knooppuntroute of ik kijk via de goede Wifi de Tour de France. Tijdens het schoonmaken in het sanitair gebouw zet ik een lp aan, gisteren bijvoorbeeld Neil Daimond. Ik vind het ook zo fijn dat Miranda met iedere klus die ik doe blij is! Zo heb ik de luiken van Vrijer geverfd en ook vindt zij mijn idee om hier en daar het gras niet te maaien, zodat er klaver kan groeien voor insecten, een goed idee.”

Camping Fraai
Hoofdweg Boven 41
8433 LC Haulerwijk
Tel. 0641376036
www.campingfraai.nl
info@campingfraai.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2022