Camping Gene zijde

Camping Gene Zijde  |  Tekst: BMarije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Kleinschalige boerderijcamping met uitzicht over het Geuldal.

Op de website van camping Gene Zijde valt onder andere te lezen dat zij ‘member’ van de Oranje Gids Kleine Campings zijn. Dan is het gegarandeerd een hele fijne en kleine camping, met bovendien onze kortingskaart met voordeel in het voor- en naseizoen. Wij rijden door het groene Heuvelland en de navigatie wijst de weg naar het idyllisch gehuchtje Camerig. Via een weg voor alleen bestemmingsverkeer arriveren wij bij de camping en vakantiewoningen Gene Zijde.

De vrolijke hond Max staat ons blij kwispelend op te wachten, terwijl wij alvast een kijkje nemen bij het Bakhuisje. Niet veel later vertelt eigenaar Paul Mullenders: “Het authentieke vakwerkhuisje ‘Bakhuisje’ werd na het restaureren een vakantiewoning met uitzicht over het Geuldal. Gene Zijde bestaat uit zeven vakantiewoningen en een camping met twintig plaatsen. Vroeger was het melkveebedrijf van mijn ouders, maar nu hebben we alleen nog jongvee. In onze naastgelegen weilanden mogen onze jonge runderen grazen. In het voorjaar en in de zomer wordt het jonge gras gemaaid en gekuild als wintervoer.”


Andere kant

We lopen samen met Anja, de partner van Paul, een stukje omhoog naar camping Gene Zijde. “In dialect is het ‘Gènzie’ en het betekent ‘aan de andere kant’. Wij horen namelijk bij de gemeente Vijlen en liggen aan de andere kant van het bos. Maar ook voor de mensen uit Epen liggen wij aan de andere kant van de heuvel. Over de omgeving hier in het Geuldal en ‘t Nationaal Landschap Zuid-Limburg horen wij vaak dat het een 5-sterren landschap is. Vanaf de camping op de zuidelijke helling boven Epen heb je schitterend uitzicht, tot aan de uitlopers van de Ardennen.” De camping telt twintig plaatsen, waarvan enkele terrasplekken in het helling-vormende terrein en bovenop zijn gewone plekken op de kampeerweide. “Heggetjes en jonge fruitbomen zorgen voor beschutting en schaduw, maar op alle kampeerplaatsen kan de zonliefhebbers ook een aangenaam plekje vinden”, vertelt Anja.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Het uitzicht! In de naastgelegen weilanden mogen de jonge runderen grazen. 

Uniek uitzicht naar het geuldal.

Duurzaam sanitair gebouw

We nemen een kijkje bij het sanitair gebouw, in 2017 opgeleverd. Anja vertelt dat het pand voorzien is van vloerverwarming en de benodigde stroom door zonnepanelen wordt geleverd. Het gebouw is opgetrokken uit natuurlijke materialen, veelal hout, en is duurzaam gebouwd. Het sanitair gebouw is van alle gemakken voorzien met een ruime waskeuken en separate toilet- en was/doucheruimte voor dames en heren. Anja: “We hebben ook een wasmachine en droger. Je kunt hiervoor bij de receptie de sleutel ophalen.” 


Stiltegebied

De camping ligt aan een privé weg en is enkel voor bestemmingsverkeer. Het is dus heerlijk rustig bij de vakantiehuizen en camping. We lopen langs het parkeerterrein voor auto’s, langs prachtige appelbomen naar de kampeerweide op het hoogte punt van de camping. De campingeigenaren hebben niets te veel gezegd over het uitzicht op het Geuldal. Waanzinnig. Je begeeft je hier midden in de natuur, een stiltegebied. De omgeving leent zich prima om fijn te fietsen of te wandelen. “Er heerst vooral rust op de camping, al komen families met jonge kinderen ook graag bij ons. Die afwisseling in gasten is prettig. Tijdens het verblijf bij ons, in één van de vakantiewoningen of op de camping, laten wij gasten graag meegenieten van dit mooie unieke stukje platteland, met z’n prachtige heuvels en vergezichten, die je natuurlijk alleen hier in Zuid-Limburg ziet. Als boerderijcamping bieden wij gasten de kans om bij ons jongvee te kijken en natuurlijk om te genieten van het uitzicht op onze grazende koeien in dit mooie landschap.” Iedere kampeerplek heeft een elektriciteitsaansluitingen van 6 Ampère en er zijn watertappunten verdeeld over het terrein. Ook voor menigeen niet onbelangrijk: er is gratis WiFi.
 

De natuur

Tijdens ons bezoek genieten gasten zichtbaar van de rust en ruimte op de camping. Sommigen komen net terug van een wandeling door de natuur van het Vijlenerbos en andere staan op punt van vertrek voor een fietstocht door het gloeiende heuvellandschap van Zuid-Limburg. In de omgeving valt genoeg te ontdekken en doen. Genieten van de natuur staat centraal, maar voor wie naar gezellige plaatsjes wil is er ook genoeg te beleven in bijvoorbeeld Vaals, Gulpen of Margraten. Of steek de nabijgelegen grens met België of Duitsland over en neem daar rustig een kijkje.

Wij wandelen over het terrein en langs de mooie vakwerkhuisjes van Gene Zijde en genieten gewoon van het uitzicht op dit stukje Limburg. Als we Paul tegenkomen vertelt hij ons nog: “Het houden van een kleinschalig boerenbedrijf in het heuvelachtige landschap is niet eenvoudig. Het bewerken van het grasland en akkers in de steile heuvels is wat tijdrovender dan in de rest van het land en door de tegenwoordig steeds strengere wetgeving en eisen lijkt het bijna erop dat alleen de grotere boerenbedrijven het gaan redden. De meerwaarde die wij hiermee bieden is van groot belang. Niet alleen voor ons vee, maar ook voor het behoud van een prachtig, levendig buitengebied, waar we allemaal zo graag van genieten.”

  | Gasten aan het woord |

Peter en Sylvia uit Veldhoven zijn al eens eerder met hun hond Buster op deze camping geweest. “Voor ons voelt het hier op de camping als thuiskomen. Die rust! Je schiet toch meteen in de vakantiemodus. De kampeerplaatsen zijn ruim, het sanitair is altijd schoon en het uitzicht is uniek. De zonsondergang is fantastisch te zien vanaf de camping! Wij genieten van het uitzicht op het boerenbedrijf en de koeien in de wei. Als je het pad naast de camping af loopt kun je langs de Geul wandelen en als je van fietsen houdt dan is de kastelenroute mooi. Wij zijn hier voorlopig niet uitgekeken! Onze tip: haal de beste vlaai bij Bakkerij Vermeeren in Slenaken. Proef zo’n één persoons vlaai (met bijvoorbeeld kersen of rijstroom) of de luxe vlaaien zoals kruisbes schuim, abrikoos kwark of linze kersen.”

Anja en Edwin uit Noordwijkerhout genieten bij de caravan. Ze zijn net terug van een wandeling met hondje Bobby. “Wij zijn voor het eerst bij Gene Zijde en we genieten met volle teugen. Het is onze eerste vakantie zonder onze kinderen en het bevalt goed. Het is anders, maar fijn. We kozen via internet deze kleinschalige en rustige camping uit en het overtreft onze verwachtingen. Het is echt een 5-sterren sanitair gebouw en entourage. Wij houden van Oostenrijk, maar met deze camping en omgeving hebben wij ‘klein Oostenrijk’ ontdekt. En dat is een stuk minder ver rijden. Tijdens onze vakantieweek hier hebben we veel met Bobby gewandeld, de omgeving is prachtig. Bovendien is het fijn dat je veel terrasjes treft. Wij genieten van de vlaai. Onze tips: rijdt (met de auto) de Mergellandroute dat is prachtig en proef zeker het ijs met vers fruit bij de Wingbergerhoeve. Een aanrader.”

Camping Gene Zijde
Camerig 3
6294 NA Vijlen
T 043 455 1724
www.vakantiegenezijde.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2022