Vanaf het Noordenveld op wildsafari tussen de Drentse brinkdorpjes

 

 

 

 

 

 

 

 

Camping Het Noorderveld Tekst Bert van den Hoogen | Fotografie: Rob Kater

Campingeigenaren Johan en Leida Moes

’t Washokke is het sanitair in het gebouw vooraan de camping.

Huisdieren zijn toegestaan.

Je moet maar durven: camping Het Noordenveld bij het Drentse dorp Wapse verzorgt een heuse wildsafari. Het idee om met een elektrische terreinwagen door bos en over heide op zoek te gaan naar flora en fauna, past helemaal bij de ondernemende instelling van campingeigenaren Johan en Leida Moes. Ze gingen het avontuur aan om de boerderij volledig om te zetten naar een camping en maakten daarbij gedurfde keuzes voor de inrichting van de camping. Daardoor lopen ze nu al vooruit op de wensen van de moderne kampeerder, die voor de gemoedelijkheid van de camping en de Drentse brinkdorpjes komen.

Fietsers opgepast! Fiets je net lekker tussen de natuurgebieden Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en de Weerribben langs camping Het Noordenveld, dan loop je het risico om ‘van je fiets te kukelen’. Campingeigenaren Johan en Leida Moes gunnen het niemand, maar zo omschrijven ze wel de uitstraling van het houten gebouw waar de receptie, ’t washokke en het sanitair zijn ondergebracht. We treffen direct aan de weg inderdaad een opvallend en duidelijk nieuw gebouw aan. Op het bankje voor de receptie wachten we even tot Johan ons oppikt om met de terreinwagen een rondje over de camping te maken. Het elektrische vervoermiddel is geen overbodige luxe op de ruim opgezette camping.

Campinggasten Riet en Gerrit van den Brink 

We zeiden: als we investeren in een nieuw gebouw, dan moet het zo mooi en opvallend zijn dat fietsers van hun fiets af kukelen. Het moet uitnodigen om te gaan kijken, zodat ze meteen weten hoe mooi de camping is.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De entree van de camping.

Het brinkdorpje Diever trekt veel fietsers

Het plaatsje Diever is een typisch Drents brinkdorpje.

Op de camping is zo min mogelijk buitenverlichting, zodat in de nacht de sterrenhemel goed te zien is.

In deze gebouwtjes zijn
twee sanitair units.

Gevoel van thuiskomen

Maar eerst even dat gebouw waar we voor zitten. “Dit hebben we tien jaar geleden neergezet. Het staat vooraan, bij de weg. Iedere voorbijganger ziet het en dus moest het het visitekaartje van de camping worden. We zeiden: als we investeren in een nieuw gebouw, dan moet het zo mooi en opvallend zijn dat fietsers van hun fiets af kukelen. Het moet uitnodigen om te gaan kijken, zodat ze meteen weten hoe mooi de camping is. Het is geslaagd, want sindsdien zien we een stijgende lijn in het aantal boekingen.” Leida: “Het moest kwaliteit en gastvrijheid uitstralen. We horen van terugkerende gasten vaak: als we de dam over rijden, hebben we het gevoel van thuiskomen.”

Vrijheid als ondernemer

Tijdens de toer vertelt Johan ons al veel over het ontstaan van de camping en het idee achter de inrichting met comfortabele plaatsen voor caravans. “Mijn ouders hadden hier een melkveehouderij en al veertig jaar geleden stonden kennissen bij hun op het erf. Zussen van mijn vader kwamen elk jaar met Hemelvaart kamperen. De gemeente kwam toen met de melding dat dit niet mocht zonder vergunning. Regel het maar, zei mijn vader en zo is de eerste vergunning ontstaan. In 1996 zijn mijn ouders daadwerkelijk met de camping begonnen en wij hebben in 2002 het stokje van hen overgenomen. Vier jaar geleden hebben we besloten te stoppen met ons melkveebedrijf mede vanwege het gebrek aan opvolging. Hobbymatig hebben we nog wel Lakenvelder koeien. Het bevalt ons goed, want we hebben als ondernemer veel meer vrijheid om de camping naar ons idee te ontwikkelen zodat we klaar zijn voor de kampeerder van de toekomst”.

Alle kampeervelden hebben verhard terras, eigen stroom, water en afvoer en wifi.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Vanaf de bankjes bij de natuurlijke vijvers is het genieten van de zonsondergang.

Privésanitair

We stoppen halverwege de campingbij een cluster van privésanitair units, waar we uitgelegd krijgen wat de kampeerder van de toekomst is. Johan: “Toen we vier jaar geleden uitbreidden naar zeventig comfortplaatsen, was het sanitair vooraan niet voldoende. Uitbreiding was niet de oplossing, want door de ruime opzet van de camping zou het voor de achterste plaatsen te ver weg zijn. We zagen toen al dat er behoefte kwam aan eigen sanitair bij de kampeerplaats. Dus hebben we deze units zelf ontworpen en laten bouwen. Ze hebben het comfort van de badkamer thuis en zijn ruim genoeg voor een gezin. Door corona dit jaar merken meer campings die behoefte, wij hebben het al. Het was de forse investering meer dan waard.”

Geen gezeur over douchemuntjes

et verbruik van water en stroom bij deze comfortplaatsen met privé sanitair zit in de prijs inbegrepen. Ook de plaatsen zonder zo’n unit.
Johan: “Ook voor die plaatsen willen we maximaal comfort bieden. Alle plaatsen hebben een verhard terras, 10 ampère stroom, eigen water-
tappunt en -afvoer en er ligt glasvezel voor de sterkste wifi. De moderne kampeerder verwacht die voor-zieningen en wil dat het in de prijs inbegrepen is. Onze filosofie is dat we geen gezeur over stroom en water willen. Geen muntjes, geen extra kosten bij het afrekenen als
iemand vertrekt. Dan hebben we liever een praatje hoe ze van het verblijf hebben genoten en gasten met en goed gevoel naar huis laten gaan. Die gemoedelijkheid hoort ook bij het comfort.”

Het slaapnestje is er voor bezoekers die een nachtje willen blijven logeren.

Deze pipowagen staat een beetje afgezonderd en heeft zo een eigen sfeertje.

Het plaatsje Diever

De camping ligt direct aan een fietsroute.

Sterrenhemel

We rijden verder over de camping met nog jonge begroeiing en keurig onderhouden grasvelden. Onze indruk is dat Johan en Leida goed hebben nagedacht over de inrichting die de sfeer heeft van een park. We komen nog langs een veld waar nog vier plaatsen met privésanitair en twee verhuuraccommodaties komen. Die komen dan voor de twee natuurlijke vijvers. We stappen uit om een rondje om de vijvers te lopen. Leida: “We willen natuurbe-leving op de camping. Hier vandaan kun je het rondje Noordenveld van 1,3 kilometer wandelen. Veel gasten doen dat in de avond en zien dan hier de zon ondergaan.” Johan: “Hier moet je ook ervaren wat het is om in het buitengebied te wonen. Er is bewust weinig buitenverlichting, zodat je de sterrenhemel goed kunt zien.”

Altijd reeën gezien

Voor de natuurbeleving in de om-geving hebben ze ook een wildsafari opgezet. Daarvoor hebben ze een elektrische terreinwagen aangeschaft. Johan: “Met deze transporter maken we een paar keer per week een toer van anderhalf uur door de natuur in de omgeving. Doordat ze elektrisch zijn, kunnen we over paden waar je met je auto of fiets niet komt. We zijn iedere keer wel reeën tegen gekomen. Per toer kunnen er vier mensen mee. Het is niet alleen voor campinggasten. Iedereen kan mee.” Campinggasten kunnen uiteraard ook op eigen gelegenheid de om-geving ontdekken. Leida: “We liggen midden tussen de natuurgebieden Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en de Weerribben. Wij noemen dat de Gouden Driehoek van Drenthe. Je kunt ook naar de gezellige brinkdorpjes Diever, Dwingeloo en Vledder.” (Veenhuizen ligt hier niet)

Slaapnestje

Aan het einde van de rondgang komen we nog langs een houten gebouwtje op palen. Leida: “Dat is het slaapnestje. We zijn geen camping voor kinderen. Daarom hebben we bewust geen speeltoestellen. Maar we begrijpen wel dat kinderen een nachtje bij opa en oma willen komen logeren.
Als de caravan daarvoor te weinig slaapplekken heeft, kunnen ze een nachtje in het slaapnestje verblijven.” Het maakt de opzet van de camping compleet en helemaal naar het plan dat Johan en Leida vier jaar geleden hadden. Johan: “We zijn er trots op dat onze filosofie aanslaat. Het raakt de juiste snaar van de moderne kampeerders.”

“We kozen deze camping vanwege het privésanitair””

Gerrit en Riet van den Brink uit Bergen op Zoom hebben tijdens de twee weken dat ze nu op de camping staan al veel van de omgeving genoten.

Riet: “Wat wij nieuwe campinggasten aanraden om te gaan doen? O, dat is zo veel. We zijn zelf nog lang niet uitgekeken.” Eigenlijk zijn Limburg en Zeeland hun vaste bestemming om met de caravan naartoe te rijden, maar bevriende campinggasten daar wezen ze op camping Het Noordenveld. Gerrit: “Vorig jaar hebben we voor het eerst geboekt. We kozen deze camping vooral vanwege het privésanitair. Dat is echt een pluspunt. Het is bijna het comfort van onze bad- kamer thuis.” Ze kunnen het dus waarderen, terwijl ze toch wel wat gewend zijn als ervaren kampeerders. Riet: “Ik ging al met mijn ouders met de caravan op vakantie. Wij samen zijn 44 jaar geleden begonnen met een tweedehands bungalowtent, maar gingen een jaar later al met de caravan van mijn ouders naar Oostenrijk.” Sinds een paar jaar hoeft het niet meer zo ver weg en ontdekken ze Nederland. Gerrit: “Gisteren zijn we naar Steenwijk geweest, vandaag gaan we naar Dwingeloo en Diever. We maken fietstochtjes van zo’n dertig kilometer op een dag.” Riet: “De wildsafari?
Die hebben we vorig jaar gedaan. Johan doet dat ontzettend leuk door ook wat over de historie van de omgeving te vertellen.”

 

 

Camping Het Noordenveld | Smitstede

7983 LA Wapse 0521 551 502

info@hetnoordenveld.nlwww.hetnoordenveld.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2021