Camping Hoeve de Gastmolen

Camping Hoeve De Gastmolen  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens


Het zuiden van Limburg geeft veel toeristen een on-Nederlands gevoel. Mede dankzij het glooiende – soms zelfs met een serieuze helling – landschap en natuurlijk vanwege de rijke natuur. De omgeving van het Heuvelland leent zich uitstekend voor mooie fiets- en wandeltochten. En daar hoort tussendoor een stuk vlaai op een – liefst zonnig – terras bij. Kortom, een prima vakantieplek. Ontdek Zuid-Limburg vanaf Camping Hoeve de Gastmolen, het meest zuidelijk gelegen kampeerterrein van Nederland.

Binnen bij de receptie worden wij hartelijk welkom geheten en wordt Roel Franssen ‘opgetrommeld’ om ons een rondleiding over Kampeerterrein Hoeve de Gastmolen te geven. In de tussentijd kunnen wij even rondkijken en ontdekken we een schaal met versteende stukjes inktvis (uit de Krijtperiode). Het blijkt dat de grond hier rijk is aan fossielen, die vooral nog in de beek langs de camping gevonden kunnen worden. Op de receptiebalie pronken potjes peren- en appelstroop van het lokale bedrijf Crombach. En dan staat Roel voor ons neus. Terwijl wij langs de carré van de hoeve met woonhuis van de familie en over het autovrije terrein wandelen vertelt hij: “De camping is al zo’n dertig jaar van mijn ouders en het is de planning dat ik het over ga nemen.”

Stromend water

Langs kampeerterrein Hoeve de Gastmolen stroomt een watertje, de Senserbach/ Selzerbeek. “Ieder jaar stroomt het beekje weer anders. Kinderen komen er graag pootje baden en zoeken naar fossielen of bouwen een dam. Aan de overkant van het water ligt Duitsland, met de hoge Sneeuwberg. De camping is het meest zuidelijk gelegen kampeerterrein van Nederland en ligt dus vlakbij het Drielandenpunt, in Vaals”, vertelt Roel. Het is er aangenaam rustig en een verblijf wordt wel omschreven als: natuurlijk kamperen in het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland bij Vaals.

Natuurbeleving

Camping Hoeve de Gastmolen telt 79 comfortplaatsen en zo’n 18 plekken bij het kampeerveld. Royale plaatsen in een groene omgeving. Roel: “Er is veel ruimte wat rust en privacy geeft. Geen auto’s naast de tent of caravan, geen geluidsapparatuur en geen vaste standplaatsen. Natuurbeleving staat centraal. Voor de echte natuurliefhebber is het Mergelland een ware ontdekking. Er zijn zat wandel- en fietsroutes in de omliggende natuurgebieden zoals, de Sneeuwberg, het Drielandenbos, Vijlenerbos (grootste loofbos van Nederland) het Selzerbeekdal en het Geuldal.” Maar voor wie graag naar een dorp of grotere stad gaat is er op steenworp afstand van de camping Vaals, of iets verderop Sint Servaas, Maastricht, Aken, Luik of Keulen.

Roel: “Er zijn zat wandel- en fietsroutes in de omliggende natuurgebieden.”

Het meest zuidelijk gelegen kampeerterrein.

Kinderen spelen graag in de Selzerbeek naast de camping. Loop je de brug over, dan ben je in Duitsland.

Badhuis

We zagen al wegwijsbord met ‘Badhuis’ bij de receptie staan en daar zijn we nu naar onderweg. We lopen langs ruime kampeerplaatsen met eigen elektra voorziening en de gemoedelijke sfeer onder de gasten valt op. In de speeltuin met diverse klim- en speeltoestellen zijn jonge kinderen gezellig met het zand aan het spelen. Boven hen is een doek opgehangen, zodat ze in de zon kunnen spelen. Wat nog meer opvalt? De hoeveelheid fruitbomen. “Er staan over het terrein verspreidt diverse fruitbomen, vooral appels en peren. Vandaar de Crombach stropen bij de receptie. We maken er trouwens ook cider van. En gasten mogen gerust wat rijp fruit plukken om zelf op te eten”, legt Roel uit. Inmiddels staan we voor een modern gebouw: het Badhuis. Een ruim opgezet en comfortabel pand met hoog plafond, vloerverwarming en schoon sanitair. De leistenen wanden zien er superverzorgd uit en je kunt hier rustig en overdekt afwassen. Ook is er een wasserette met was-machine en wasdroger.


In de zomermaanden

In de informatie over Camping Hoeve de Gastmolen valt te lezen: “Een autovrij terrein waardoor de rust verzekerd is en veiliger is voor kinderen. Auto’s mogen uitsluitend bij aankomst en vertrek bij de kampeerplaats staan. Daardoor heerst er een heerlijke rust op het terrein waardoor u in de relaxstand komt.” Toch is er, zeker in de zomermaanden, ook vermaak op de camping. Natuurlijk niet al te luidruchtig, want dat past niet bij het kampeerterrein. Maar er zijn voor kinderen wel eens optredens van bijvoorbeeld circus Poehaa en Goo Limburg verzorgt outdoor cooking. Er wordt dan een daggerecht bereid die kan worden afgehaald of er kan aan statafels op het pleintje gezellig met elkaar worden gegeten. Er is ook een recreatieruimte met boeken, comfortabele zithoek, leestafels, folders met toeristische informatie, tafelvoetbalspel, TV en beamer voor het bekijken van bijvoorbeeld grote sportevenementen. Kortom, gezelligheid, comfort, ontspanning en rust worden bij Hoeve de Gastmolen fijn met elkaar
gecombineerd.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Royale kampeerplaatsen omgeven door groen. 

Frans en zijn hond Suus.

  | Gasten aan het woord |

Frans en zijn hond Suus staan voor de vierde keer bij Camping Hoeve de Gastmolen. “In het voor- en naseizoen kom ik hier altijd ‘even afkicken’ van kamperen in het buitenland. Bij de Gastmolen is het fijn en rustig en sta ik graag op het plekje achter het Badhuis, naast de koeien. Ieder half uur komen de koeien even kijken, zo leuk. Ik wandel graag met mijn hond Suus door de natuur. Als je de brug oversteekt ben je in Duitsland. Prachtig. Ik kom zelf uit Eijsden, dus niet echt ver. Dat is een bewuste keus om zo dichtbij mijn woonplaats te kamperen. De omgeving rondom Vaals is mooi en divers. De ene dag ga ik naar een brocante/vlooienmarkt in het Belgische Welkenraedt, de andere dag kan je winkelen in Aken.

Greet en Sjaak Geerlings uit Noordwijkerhout kwamen 14 jaar geleden voor het eerst bij Hoeve de Gastmolen. “Iedere twee jaar komen we terug. Je waant je hier toch in het buitenland en toch zijn we gewoon in eigen land. Vanuit hier ben je zo in Aken, Maastricht of zelfs in Luxemburg. We maken veel tripjes en we gaan er op uit op de elektrische fiets. Onze zoon een kleinzonen zijn pas ook hier op de camping geweest. Gezellig, maar bovendien is er voor jonge kinderen van alles te doen. Wij staan op een mooie plek, met uitzicht op het kinderspeelveld. We zien de jongens een potje voetballen en daar genieten we van. Waar we ook van hebben genoten is het heerlijke eten van Goolimburg. Wat een uitkomst! Zij koken een daggerecht en brengen het langs bij de caravan. Smullen.”

Camping Hoeve De Gastmolen
Lemierserberg 23
6291 NM Vaals
Tel 0433065755
www.gastmolen.nl
info@gastmolen.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2022