Alles mag, niets moet!

 

Camping Kapfelberg | Tekst: Bert Heijnen | Fotografie: Marcel Krijgsman

De terrassencamping Kapfelberg biedt rust en ruimte.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Kapfelberg kent bijzondere percelen.

We bevinden ons in de laatste vier kilometer voor Camping Kapfelberg in Offenberg in het Zuid-Duitse Beieren. Op de contouren van een bosgebied na zijn in de verste verte nog geen heuvels te zien in dit vlakke open landschap van de Donau-rivier. Met chauffeur Marcel stel ik me de vraag of Camping Kapfelberg enkel een naam is of daadwerkelijk op een berg ligt? Want dan zal die berg toch snel moeten verschijnen. Zodra we op 500 meter van de camping het bosgebied inrijden, staat de Kapfelberg met zijn stijgingspercentage van 15 á 20 procent, pal vol voor onze neus. Boven wacht de vriendelijkheid van de broers Eric (69) en Rudolf (53).

Op welke hoogte we ons bevinden ervaren we pas wanneer Eric ons meeneemt naar het hoogste plateau van de camping en we wel honderd kilometer ver uitkijken over het weidse landschap. “Kijk daar zie je zelfs de BMW-fabrieken. Bij heldere hemel kijken we hier wel tweehonderd kilometer weg tot aan de Alpen en ver over het Beierse Woud,” zegt Eric terwijl we over de vier terrassen van de camping wandelen. Terrassen die zorgen voor sfeervolle en exclusieve percelen met veel privacy.

De oude schuur

“Ons motto is: alles mag en niets moet”, lachen Eric en Rudolf tijdens de rondleiding over wat aanvankelijk een boerenbedrijf was. De oude schuur uit 1710 is nog volledig authentiek, alle balken zijn origineel en voorzien van nieuwe stropoppen. Binnen staan nog twee tractoren. Ze worden nog wel gebruikt, tenminste eentje, voor het voederen van een twintigtal koeien die ze nog houden en om de stal uit te mesten. Voor de rest focussen de broers zich op het ontvangen en begeleiden van de gasten.

Camping Kapfelberg biedt vakantiegasten een comfortabele plek om te recreëren in een landelijke omgeving, midden in de ongerepte natuur. 

Vanaf de berg kijk je bij goed weer tientallen kilometers ver.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De beide broers Rudolf (l) en Eric(r) zijn de gastvrije eigenaren.

Relaxen op de camping.

Boven op de berg heb je een immens uitzicht.

Boerderij

“Vroeger deden we hier al het werk nog met ossen, die trokken de karren de berg op, pas later kwamen de tractoren. In 1988 zorgde de aanleg van de autobaan A3 ervoor dat de camping werd ontsloten, waardoor we nu een aantrekkelijke en populaire stopplaats zijn op doorreis en terugreis vanuit Oostenrijk.”

Volledig geïsoleerd.

 “Zeker in de winter, wanneer het hier onstuimig kan sneeuwen, zaten we vroeger volledig geïsoleerd, nu is de toegangsweg geasfalteerd en sterk verbeterd”, zeggen Eric en Rudolf die de boerderij in 1967 kochten van hun ouders. De camping maakt deel uit van een acht hectare groot bosgebieden. “Gasten kunnen hier in alle rust genieten van de ‘vrijheid’ op hoogte in een verder volstrekt stil landschap, met een rijkdom aan natuur, fruitbomen in een wonderlijk mooie omgeving.”

Speelparadijs voor kinderen.

Voor kinderen is er veel te beleven, in de kinderspeeltuin, maar ze kunnen vooral ook lekker ravotten in de bossen. Kinderen mogen ook meelopen in de stal tussen de koeien. “Op ons boerenbedrijf besteden we extra aandacht aan natuurlijk graslandbeheer en wij hebben een twintigtal vleeskoeien.” Eric vertelt hoe ze de koeien na hun geboorte direct in contact brengen met mensen, waardoor ze toegankelijk en aaibaar zijn voor de kinderen. In grote delen van de zomer worden de dieren naar het weidegebied boven in de bergen gebracht. Omdat het boven nu te schraal is door de hitte, zijn ze naar beneden gehaald, hier is nog wel groen gras.

Voor kinderen is er veel te beleven, in de kinderspeeltuin, maar ze kunnen vooral ook lekker ravotten in de bossen. Kinderen mogen ook meelopen in de stal tussen de koeien. 

Het receptiegebouw.

Camping Kapfelberg verhuurt eveneens een hut voor maximaal 4 personen. Het is een pure slaaphut met twee stapelbedden.

Campingplatz Kapfelberg

Kapfelberg 2, | 94560 Offenberg | +49 (0)9905/645

post@camping-kapfelberg.de

www.camping-kapfelberg.de

Dit artikel verscheen in Caravannen! 4-2020