Tussen bollenvelden en het strand Camping Koegras

Camping Koegras  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Jan van Esch

Zeg je Julianadorp, dan zeg je strand. En zeg je strand, dan betekent dat vaak ook toeristen. In en rondom het Noord-Hollandse Julianadorp komen inderdaad heel wat toeristen, maar op camping Koegras heerst een gemoedelijke rust. En gezelligheid! We worden hartelijk welkom geheten door Leonie, de campingeigenares én door Ad en Sandra, de campingbeheerders.

Rijd het bruggetje over naar camping Koegras en de vakantie kan beginnen.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De plekken liggen fijn beschut door een haag van bomen rondom de camping.

 

 

“In 2015, we draaien nu dus ons zesde seizoen, hebben wij de camping overgenomen en alles vervangen. Ieder jaar vernieuwen we wel iets, van verhard pad tot het hele sanitair gebouw (in 2015) inclusief zonnepanelen. Nu in 2020 hebben we vijf privé sanitair ruimtes gemaakt. Dat stond al op de planning, maar we besloten tijdens de coronatijd om het versneld te bouwen”, vertelt Leonie Wijngaard. Samen met haar man nam zij de – toen gesloten – camping Koegras over. We verklaren meteen de naam: de boerderij (waar het gezin woont) heet Koegras, naar de polder in de omgeving.

 

 

Strand

Als je de camping, via een smal bruggetje, oprijdt vallen meteen de bakken met gekleurde bloemen op. Aan de wand van het sanitair gebouw hangen pallets vol vrolijke bloemen. De poster bij het zitje brengt een lach op ieders gezicht: Het weer voor vanavond 99% kans op wijn. “Een eye catcher!”, verklaart Leonie lachend. Zij legt daarna uit dat minicamping Koegras door campingbeheerders Ad en Sandra gerund wordt. “Ik ben zelf ook vaak aanwezig, maar we hebben nog twee jonge kinderen dus we kunnen niet altijd op de camping zijn.”Koegras ligt heel centraal bij twee winkelcentra, maar nog veel belangrijker: de gezellige camping ligt op slechts 2 km van het strand. “Gasten komen dan ook vaak voor het strand. Vaak hebben ze de fiets bij zich, waarvoor wij een overdekte stalling hebben met oplaadpunt voor elektrische fietsen. Ze pakken de fiets en vertrekken voor een dagje strand of om een mooie fietstocht te maken.”

Bollenvelden

De camping telt 30 ruime kampeerplaatsen (voorzien van elektra 6 Ampère ) op twee veldjes. De plekken liggen fijn beschut door een haag van bomen rondom de camping. De buitenste rij van de camping kijkt weg over de bollenvelden (mits het seizoen daar is). “In het voorjaar kijk je weg over de tulpen”, verklaart Leonie. In het voor- en naseizoen komen er vooral (echt)paren en 50+ers naar camping Koegras en in de vakanties zijn er ook gezinnen met kinderen. Kids trekken er dan op uit op grote skelters en zo nu en dan worden op het veld (of in de recreatieruimte) Oudhollandse spelletjes gedaan. Leonie: “We roken ook wel eens vis. Gezellig en vooral lekker.”

 

 

Het is een fijne uitvalsbasis voor dagjes naar het strand, fietsen door het schitterende duingebied of om er op uit te trekken de kop van Noord-Holland in.

Leonie: “Zes jaar geleden hebben wij de camping overgenomen en alles vervangen.”

Even melden bij de beheerders.

De vijf privé sanitair ruimtes

 

Privé sanitair

We bewonderen het ruime sanitair gebouw met vloerverwarming en waar gewoon wc-papier bij het toilet hangt en er zonder douchemunten onder een warme waterstraal gedoucht kan worden. Aan de zijkant van het gebouw bevinden zich de vijf nieuwe privé sanitair units. “Iedere ruimte heeft op de deur een herkenbare naam: strand, vuurtoren, zon, vlieger en zeester. Gasten krijgen de sleutel van hun privé sanitair met een eigen wc, wastafel en douche. Voor € 15 extra per dag kun je de ruimte huren (bij een verblijf van 7 dagen). We zien dat campinggasten graag een eigen ruimte hebben”, aldus Leonie. Alles is keurig geregeld bij camping Koegras en daar genieten gasten volop van. Het is een fijne uitvalsbasis voor dagjes naar het strand, fietsen door het schitterende duingebied of om er op uit te trekken de kop van Noord-Holland in. En voor wie geen caravan of tent heeft en toch wil genieten van het buitenleven op de camping, is er een vakantieverblijf te huur.

In de omgeving van Julianadorp is van alles te doen.

Winkelen en musea bezoeken in Den Helder: Fort Kijkduin, Marine Museum, Reddingsmuseum. Ontdek actief de natuur in De Helderse Klimvallei.

Actief in de omgeving: MTB Route Mariëndal, kanoroute (langs de camping), wadlopen en excursies op het Balgzand vanaf ’t Kuitje (of op Wieringen).

Dagtocht naar Texel. Pak in de ochtend de boot naar het Waddeneiland, huur een fiets en ontdek o.a. Ecomare in De Koog, natuurgebied De Slufter, de creatieve Bonte Belevenis in Den Hoorn of de Bierbrouwerij in Oudeschild. www.texel.net Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna. Dit landgoed is een belevenis! Afgedankte leeuwen, bruine beren uit Bulgarije, vrolijke ringstaartmaki’s, bontgekleurde lori’s en rondspringende wallaby’s.

Dierenpark Hoenderdaell laat bezoekers kennismaken met verschillende soorten dieren – waarvan sommige ook vrij door het dierenpark lopen. Maak kennis met ringstraatmaki’s op het apeneiland, bekijk de vogeldemonstratie en leer meer over grote katachtigen en de jaagsimulator bij Stinging Leeuw.www.hoenderdaell.nl

Dierenpark Blankendaell in Tuitjenhorn. Ontdek op één dag de dieren van Zuid-Amerika, Afrika, Europa, Eurazië, Azië, Oceanië en Noord-Amerika in Blanckendaell Park. www. blanckendaellpark.nl

Aanraders: De Holle Bolle Boom, Land van Fluwel Avonturen- paradijs, Sprookjeswonderland Enkhuizen, Kaasmarkt Alkmaar

Campingbeheerders Ad en Sandra verwelkomen alle gasten. Zij zitten vaak onder een parasol op het grasveld. 

Thieu en Nelly Lemmens

 

Gasten krijgen de sleutel van hun privé sanitair met een eigen wc, was-tafel en douche.

  | Campingbeheerders en gasten aan het woord |

Campingbeheerders Ad en Sandra verwelkomen alle gasten. Zij zitten vaak onder een parasol op het grasveld. “Wij hebben een eigen appartementje op de camping, bij de receptie. We komen uit Utrecht en zodra de camping opent, komen we hier naar toe; van half maart tot begin oktober. Wij genieten van het buitenleven en onze twee poezen gaan gewoon mee naar de camping. In de zomermaanden leven we hier en gaat Ad af en toe terug naar Utrecht om de post op te halen. Het is hartstikke leuk om beheerder op een camping te zijn. Welke vraag het meest wordt gesteld? Hahah, wat de Wifi-code is. Op de camping hebben we gratis Wifi. We verzorgen het sanitair en we houden alles netjes op de camping. Het is gezellig en we maken graag een praatje met campinggasten.”

 

Thieu en Nelly Lemmens uit Bergeik genieten 2,5 week op deze camping: “Afgelopen vijf jaar brachten wij de vakantie door aan de Moezel, maar in 2020 blijven we in Nederland. Wij wilden wel graag op vakantie, maar mét privé sanitair. Via een Facebook groep ‘Kamperen met privé sanitair’ werden we gewezen op Koegras. Toen we belden en Leonie spraken, bleek dat er net vijf geheel nieuwe sanitair ruimtes waren gemaakt. Wij zijn dus meteen naar Noord-Holland gereden en we genieten enorm van de camping en het zonnige weer. Ons privé sanitair is geweldig netjes. Het bevalt ons uitstekend en kijk eens om je heen, wat een prachtige groene grasmat en ruimte.”

 

 

Camping Koegras | Langevliet 21
1787 BJ Julianadorp | www.campingkoegras.nl 

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2020