Camping Noorderloo in Vriescheloo

Camping Noorderloo  |  Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Anahí Clemens

De Groningse schilder Jozef Israëls (1824-1911) noemde het Oost-Groningse dorp Vriescheloo het schoonste dorp van Europa. Israëls was één van de voornaamste Nederlandse schilders uit de Haagse School. Om het dorpje Niehove, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot het mooiste dorpje van Nederland geen concurrentie aan te doen, zullen we de woorden van Jozef Israëls niet bevestigen nog tegenspreken.

Bezoekers van Camping Noorderloo kunnen zelf oordelen, want Niehove ligt eveneens in Groningen en is per auto binnen een uurtje te bereiken. Wij gaan op bezoek bij camping Noorderloo, een 7,4 hectare groot rijk beboste camping, met als grote kracht de natuur die volledig in haar waarde wordt gelaten. Eco en natuur zijn belangrijke trefwoorden van Noorderloo.

Lunchcafé

Het was in 2018 dat Tim, zijn vrouw Maam en Emil, (broer van Maam) de camping met lunchcafé kochten. “Het was een lang gekoesterde droom een eigen camping te beginnen”, zegt Tim. “We doen er alles aan dit tot onze droomplek te maken. Iedereen zal begrijpen dat dat even tijd kost, want het campingterrein heeft drie jaar stilgelegen en het overgrote deel van het werk voeren we zelf uit. Ons uitgangspunt is om een laagdrempelige en huiselijke sfeer te creëren. Dit jaar hebben we toegelegd op het plaatsen van de eerste glampingtenten. We hebben rond de zwemvijver een zandstrand aangelegd en in de speeltuin een nieuwe zandbak gemaakt, evenals in het meer een plantenfilter geplaatst. De volgende stappen zijn een volledig renovatie van het sanitairgebouw door te voeren en een sedum dak te leggen op het sanitairgebouw.” aldus Maam.

Vegan lunchcafé

We worden ontvangen in het moderne vegetarische en vegan lunchcafé. De zon lokt ons naar buiten naar het terras. Op de kaart staan naast koffie, thee, smoothies, in het hoogseizoen broodjes, salades, (hartige)taart, patatten en snacks. In het laagseizoen en bij minder goed weer wordt de ruimte gebruikt als huiskamer met kleine zelfservice bar waar je koffie, thee en wat lekkers kan kopen. Fairtrade en biologisch.
Maam vertelt zoveel mogelijk te werken met biologische en lokale seizoenproducten, in combinatie met aanvullingen uit de eigen moestuin. Producten zoals koffie, thee en chocolade zijn fair-trade en ethisch verantwoord. Onze eerste stap in duurzaam eten is om zo min mogelijk te verspillen. Daarom proberen we slim in te kopen. Wat men vervolgens niet opkrijgt, mag in een doggy-bag worden meegenomen. Het groenafval van de keuken composteren we zelf. Gas, water en elektra wekken we op met een 40-tal zonnepanelen, om wanneer dat nodig blijkt deze energievoorziening verder aan te vullen met groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. We werken met Hr-ketels voor het warme water en gebruiken Ledverlichting op het terrein en waterbesparende kranen en douches. We scheiden ook zoveel mogelijk afval en gebruiken geen schadelijke schoonmaakproducten. Ook repareren we liever dan zaken te vervangen.”

Een Camping die rijk is aan natuurlijke bloemenpracht.

Eigenaren: Tim, Maam en Emiel 

Wanneer we een wandeling over de camping maken komen we en bij de ingang van het bos bij de eigen groentetuin. Voor kinderen zeker heel leerzaam om de groenten die ze in de supermarkt zien en thuis op tafel krijgen, hier in hun groei te ervaren. Sla, mais, koolrabi, boerenkool, prei en boontjes. Maar dan heb ik hulp van de fotograaf nodig om verder te komen. Het blijkt ook voor mij een leuke les.

 

De lange vaart

Aan het einde loopt het zandpad rechtsaf en komen we uit langs de vaart. “Vroeger was dit een terp. De vaart rond de camping diende als afwateringskanaal”, vertelt Tim. We kijken uit over de landerijen, hier en daar een enkele boerderij. Maar ons zicht wordt overwegend gevuld met het vlakke land. Pas wanneer we de volgende bocht nemen en het bos in lopen, zien we een honderd meter verder rond de waterplas beweging van spelende kinderen en volwassenen. Een echte natuurplas met een zandstrand omgeven door riet en waterbloemen. Een bijzonder tafereeltje in een verder stil en vredig landschap. Campingvelden Om de bocht loopt de vaart verder, terug naar de camping. Wij volgen het pad en komen bij de eerste campingvelden. 42 Campingplaatsen in totaal, opgedeeld in velden van acht tot maximaal elf percelen. Onafgebakend en volledig vrije keuze. Tenslotte ben je te gast op een natuurcamping. Een gedeelte is speelbos. Tussen de bomen zijn touwen gespannen om kinderen en volwassenen uit te dagen tot spel. Ook de fotografe waagt zich er aan.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Een kijkje in de eigen moestuin.

In de ontvangstruimte is een aparte leeshoek.

Kindvriendelijke camping

Noorderloo is een kindvriendelijke, diervriendelijke en natuurvriendelijke boscamping. Op een van de grotere velden komen we bij de zandbak, trampoline, klimhuis en een groepsaccommodatie. Later zien we nog het voetbalveld, volleybalveld, pingpongtafel en kampvuurplaatsen. Het maakt de camping geschikt voor jonge gezinnen, natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers, veganisten en vegetariërs en rustzoekers!”, vertelt Maam. “Je kunt hier intensief ravotten en hutten bouwen in het speelbos, zwemmen in de vijver, luieren op het strandje, voetballen, volleyballen, tafeltennissen of een kampvuurtje maken.”

Glampingtenten

Op een van de velden zien we de glampingtenten. Enkele vierpersoons, anderen twee persoons. De vierpersoons glampingtent is voorzien van een twee persoonsbedden met beddengoed, zithoekje en kookvoorzieningen. De tweepersoonstent is voorzien van twee losse bedden met beddengoed. Men kan hier luxe kamperen in een natuurlijke omgeving, het biedt een aparte sfeer. Eén glampingtent is voor vijf personen. Deze heeft een stapelbed, éen eenpersoonsbed en een tweepersoonsbed. De andere tent is voor vier personen. Achter elke bocht schuilt een verrassing; twee jongens dobberen op hun vlot. Hangmatten verscholen tussen de bloemen. Het pad tussen de velden is verlicht om ’s nachts je weg te vinden.

Trots

We lopen terug naar de receptie en babbelen met de eigenaren. “Op de boerderij bij de ingang van de camping woont een tante van ons. Emil en Maam hebben er als kind ook 3,5 jaar gewoond. De boerenactiviteiten zijn gestopt. Maar we zijn als Groningers trots dat we in onze eigen provincie een plek mochten vinden waar we onze campingdroom kunnen waarmaken”, besluiten ze gedrieën.

“Je kunt hier intensief ravotten en hutten bouwen in het speelbos, zwemmen in de vijver, luieren op het strandje, voetballen, volleyballen, tafeltennissen of een kampvuurtje maken.”

Ieder kiest zijn eigen plek.

De vaart die langs de camping loopt.

Camping Noorderloo
Dorpsstraat 31
9699 PA Vriescheloo
Tel. 0623504618
www.noorderloo.nl
info@noorderloo.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2022