Camping Ourtal-Idyll

 

 

Camping Ourtal-Idyll   Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Anahí Clemens

Na ons bezoek aan Camping Sauer-Our in Wallendorf neemt Franz-Jozef ons mee naar hun andere camping. Camping Ourtal-Idyll in Gentingen, gelegen op ongeveer vijf kilometer afstand. Maar eerst vraagt hij ons hem te volgen. De idylle van het Ourtal kun je het beste van bovenaf beleven.

We rijden een breed grindpad op en de weg klimt de heuvels in. Halfweg stopt Franz-Jozef om het weiland in te lopen en te voet nog hoger te klimmen. Op de top aangekomen zegt hij: “Kijk daar links zie je in die kromming van de rivier; dat is Camping Ourtal-Idyll. Een mooi gezicht om vanaf deze hoogte de camping met zijn honderdtachtig percelen, zijn houten trekkershutten en zijn mobilhomes te zien liggen en om zijn bewegingen in de krommingen van de rivier te volgen. Fraai ook het spel van de wolken te zien, laaghangend boven de camping.

Familiecamping

We dalen het zandpad af en bereiken de lange toegangsweg naar de camping die wordt aangeduid met een groot houten bord Camping Ourtal-Idyll, verscholen onder het schuine, typisch houten Oostenrijkse afdak. In het restaurant ontmoeten we Margret, de vrouw van Franz-Josef en twee van de drie kinderen: zoon Peter (23) die helpt in het restaurant en zoon Paul (19) die veel belangstelling toont om straks in de voetsporen van zijn vader te treden.

Gasthuis

Het restaurant annex gasthuis is ingericht in typisch Duits /Oostenrijkse stijl met de houten lambrisering, de houten banken en een ruime bar om aan te zitten. De typische Oostenrijkse gemoedelijkheid en gastvrijheid druipt ervan af. Margret vraagt of we iets willen drinken, om naast de koffie ook nog een glas water te serveren. Zoon Paul zal later aanschuiven, hij is bezig met de opbouw van de jaarlijkse rommelmarkt die dit weekend gaat plaatsvinden en waarbij het hele dorp en de omgeving aanwezig zullen zijn. Een groot jaarlijks feest.

Gemoedelijkheid en gastvrijheid

“Met de medewerking van de zonen, maar ook dochter Anne en mijn vrouw Margret zijn Camping Ourtal-Idyll en Camping Sauer-Our echte familiebedrijven. Dat familiare gevoel en die gemoedelijkheid, dat is wat beide campings uitstralen. “Wij zijn een campingbedrijf voor iedereen. Voor gezinnen met kinderen, die hier voldoende speeltuigen vinden, voor de volwassenen die genieten van een sportieve of relaxte vakantie en voor de senioren die fietsen, wandelen of heerlijk de rust zoeken. In het hoogseizoen is er ook kinderanimatie, maar geen hectische disco. Gasten kunnen sporten, er is een tafeltennistafel. Er is ook een voetbalveld, een volleybalveld en een jeu de boulebaan, maar ze kunnen ook zwemmen, spelen in de rivier en langs de rivier bevindt zich een lange grasstrook die gebruikt wordt als ligweide. Een kanotocht op de Sauer is zeker een highlight en de kano’s zijn op de camping Sauer-Our in Wallendorf te huur. En ook de omgeving biedt alles wat de recreant wenst. Ook is er een speciale plaats voor grote groepen om er gezamenlijk en afgezonderd van de andere campinggasten hun eigen kamp te bouwen. Zo hadden we laatst een hele groep studenten op bezoek die hier een groot congres organiseerden. Maar ook groepen motorrijders, want de Eifel is heel populair bij motorrijders om lange tochten te maken. We hebben voor iedereen voldoende verblijfsfaciliteiten,” aldus Franz-Josef.

Camping Ourtal Idyll kent ruime en niet afgebakende percelen

Fietsen is erg populair in deze regio

De camping wordt omgeven door veel groen

Kinderen kunnen zich hier heerlijk uitleven

Alle faciliteiten

Er is een verwarmd sanitairgebouw. Douchen is bij de overnachtingsprijs inbegrepen. Er zijn ook sanitaire voorzieningen voor gehandicapten, invalidentoilet en douche en ook een babyruimte. Wasmachine en droger staan ter beschikking. Er is wifi en zij die het wensen kunnen ’s morgens gebruikmaken van de broodservice.

Gasthuis

In het gezellige gasthuis bieden ze drank en kleine gerechten aan. Hier kunt u ook de likeuren en schnaps uit de schnapsbranderij proeven. Op bestelling bieden ze een uitgebreid ontbijt aan en bij mooi weer  is het op het terras goed verpozen.

Cirkelvormige camping

De camping is deels aangelegd in een cirkelvorm met speciale comfortplaatsen. Langs de rivier zijn grasvelden die worden gebruikt als ligweide, maar eveneens om te voetballen, volleybal te spelen, basketbal of om bij avond een kampvuur te houden. Overdag is het een gezellige speelplaats voor de kinderen. Er is een ontmoetingsruimte voorzien van een groot tv-scherm. Over de hele camping is gratis wifi.  Camping Ourtal-Idyll is een gecertificeerde Eifel Gastgeber. Dit bijzondere kwaliteitskeurmerk biedt vakantiegangers de zekerheid te genieten van de beste voorzieningen en van een kwaliteitsvakantie in de Eifel.

Eigen Schnapsbranderij

Camping Ourtal-Idyll beschikt over een gasthuis voor kleine gerechten. Onder de dranken ook de schnaps uit eigen distilleerderij en eveneens tal van Eifel-likeuren. Op bestelling kan men ’s morgens een compleet ontbijt genieten.

Trekkershutten Comfort plus

De houten trekkershutten hebben een vloeroppervlak van dertig vierkante meter en zijn voorzien van twee slaapkamers met vijf slaapplaatsen, waarvan er een is voorzien van twee gescheiden bedden, die als tweepersoonsbed tegen elkaar geschoven kunnen worden. Verder is er een badkamer met douche, wc en wastafel, een compleet ingerichte keuken en een woon-/eetkamer met hoekbank en een eettafel.

Stacaravanverhuur

Camping Ourtal-Idyll verhuurt ook een zestal chalets. Alle mobilhomes zijn naast centrale woonkamer en open keuken voorzien van douche, apart toilet, twee tot drie slaapkamers met een tweepersoonsbed en twee eenpersoonsbedden. Ook zijn ze voorzien van een terras met tuinmeubels. Andere verblijfsmogelijkheden zijn de vier tweepersoonskamers, waarvan een geschikt is voor mindervaliden.

Vakantiewoning

Nieuw is de riante vakantiewoning voorzien van een woonkamer met open keuken, verder een douche, apart toilet en twee slaapkamers waarvan één met een tweepersoonsbed en twee eenpersoonsbedden. Er is ook een terras voorzien van tuinmeubels. 

Campingshop

In de campingshop koop men dagelijks verse broodjes en ook alle spullen die men nodig heeft om te kamperen. Van vuilwaterslang tot tentharingen. Maar Ourtal-Idyll verkoopt o.a. ook Brand voortenten.

Houtzagerij en schnapsbranderij

Ook beschikt men over een eigen houtzagerij. Naast de camping zien we een grote houtopslag. Het hout is voor de handel, maar wordt eveneens gebruikt voor het realiseren van alle eigen gebouwen en interieurs. Het houtafval wordt gebruikt voor het opwekken van energie, want camping Eifelidyll is een eco-camping of te wel zelfvoorzienend in de energietoevoer, Schnapsbranderij. Franz-Josef neemt ons ook mee naar zijn schnapsbranderij. “Wij distilleren al vele generaties Edelbrände schnaps uit onbespoten fruit en uit eigen fruitboomgaarden. Wij zijn lid van de vereniging Eifel – Edelbrand w.V. Eifel Qualität. Onze likeuren en gedestilleerd kunnen in het pension geproefd worden. Wij bieden deze dranken in vele verschillende flessen aan, variërend van 0,2 liter tot één liter. Dit alles om mee te nemen naar huis.

Camping Ourtal-Idyll

Uferstraße 17, D-54675 Gentingen

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2020