“Beleef de natuur met al je zintuigen”.

Camping Paradise Garden  |  Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Marcel Krijgsman

We hebben ‘s werelds groenste stad Wenen achter ons gelaten, en dat is maar goed ook, want op zaterdagmiddag is het druk, zeer druk op de wegen in en rond de hoofdstad van Oostenrijk, die dit jaar is uitgeroepen tot de groenste stad van de wereld. En waar de meeste bezoekers komen voor het imposante culturele aanbod, de indrukwekkende architectuur en de vele restaurants, daar heeft deze historische stad er met de titel ‘groenste stad ter wereld’ nog een extra reden voor bezoek bijgekregen.

Maar met het verlaten van de stad verlaten we zeker niet het groen. Wij rijden zo’n 50 kilometer zuidelijker naar Kaumberg, door een fantastische streek van groene heuvels en rustieke dorpjes, overweldigend vanwege de rust en de robuustheid van het landschap, We zijn op weg naar Camping Paradise Garden, mooier kan een naam niet zijn. Vanaf Wenen volgen we de westelijke autobaan A1, nemen afrit St.Pölten Süd, gaan op de rotonde de B20 op om aansluitend de B18 richting Hainfeld te nemen en vier kilometer verder Kaumberg te bereiken. Camping Paradise Garden ligt langs de kortste route naar Hongarije en wordt dan ook veel benut door reizigers die op doorreis zijn.

Paradijselijk groen.

Paradijselijk is niet alleen de naam van de camping. Onder het motto: “Voelen met al je zintuigen”, maakte eigenaar Leopold Grandl, wiens familie de hoeve die bij de camping hoort al meer dan 200 jaar in bezit heeft, Paradise Garden tot een bijzonder recreatief paradijs.
‘s Nachts word je in slaap gezongen door de krekels om bij het ontwaken overweldigd te worden door de groene bergweiden, die ontwaken in het zachte ochtendlicht. Op korte afstand van de caravan grazen de schapen vredig in de wei. Leopold Grandl exploiteert een actieve schapenteelt en als gepassioneerd fruitteler heeft hij meer dan 100 oude fruitsoorten in de boomgaard.

 

’s Avonds word je in slaap
gezongen door de krekels.

De oude boerderij dient nu als receptiegebouw .

Een heerlijk verblijf tussen de fruitbomen.

De rust van de bergen

De camping, met zijn 50 percelen elk met een oppervlakte van circa 100m2, ligt in een zijdal van de gemeente Kaumberg en biedt de vakantieganger de rust van de bergen en dat op nauwelijks één uurtje rijden van Wenen. De percelen zijn zeer ruim en voldoende groot voor het plaatsen van een voortent. Het is vooral de sfeer die een verblijf zo aantrekkelijk maakt, want alles is top onderhouden. In het seizoen kan men ook nog snoepen van de fruitbomen en aan het einde van de camping heeft men direct toegang tot de vrije natuur. Elke caravanplaats is voorzien van elektriciteits- en drinkwateraansluiting. De afvoer van het water vindt plaats via de eigen riolering van de camping. Het in 2005 gebouwde sanitairgebouw is zeer luxe en verdient het vijfsterren certificaat van ADAC en ANWB. Bij de entree van het sanitairgebouw een fraaie ingemetselde plaquette van het personeel aan eigenaar Leopold Grandl, als dank voor zoveel luxe.

Midden tussen de fruitbomen

Paradise Garden is een fraai groen grasveld, opgedeeld in strak gemaaide groene percelen. Langs de rand een rij fruitbomen als afscheiding
met het grindpad dat toegang biedt tot de tegen de heuvel gelegen huur-vakantiewoningen. Volledig en sfeervol ingericht en voorzien van centrale gas-, elektriciteits- en watervoorziening. De woningen zijn het hele jaar te huur en bieden ook in de wintermaanden voldoende comfort.

De natuur heeft voorrang

Leopold Grandl is een echte natuurliefhebber: “Ook bij de realisatie van Camping Paradise Garden hebben we altijd rekening gehouden met de natuur. Ook mijn voorouders waren er al nauw mee verbonden, waardoor we het groen altijd hebben gekoesterd. De oude bomen in de weilanden met diverse oude fruitsoorten zijn door mij geplant en zorgen voor een krachtig natuurlijk karakter en brengen in alle seizoenen een bijzondere sfeer. Het gebied maakt onderdeel uit van Natura 2000 en is een beschermd natuurgebied, waarin zwenkgras, het kalkgrasland, de bruine aarde, de beukenbossen en zijn zeldzame dieren, zoals de gouden bonte vlinder en de kleine muisoorvleermuizen, het maken tot een waar paradijs van flora en fauna.

Paradise Garden biedt ruime groene percelen.

Romantisch riviertje

Parallel aan de toegangsweg tot de camping loopt een smal riviertje, een snelstromende bergbeek, met waterval en een romantisch bruggetje. We blijven er even staan om te genieten van het water dat zich een weg baant naar beneden. Miljoenen waterdruppels samengebracht tot een eindeloze stroom die vecht om voorrang.

Omgeving

In de omliggende dorpen zijn voldoende mogelijkheden voor het doen van boodschappen, verder worden dorpen als Kaumberg gekenmerkt door typische cider-tavernes en uitstekende gastronomische etablissementen die zorgen dat u culinair ruim aan uw trekken komt. Rond de camping lopen tal van wandel- en fietspaden om een bezoek te brengen aan de talloze kastelen en kloosters. Het recent aangelegde fietspad leidt je door de dalen van Triesting en Gölsental om via Leobersdorf naar St. Pölten te leiden. Het omliggende Weense Woud is aangemerkt als Biopark en een Natura 2000-gebied. Het laat eiken- en beukenbossen zien die door zijn omvang en uitstraling uniek zijn in Europa. In het zuiden liggen de Alpen met zijn 2076 meter hoge Schneeberg en zijn historische tandradbaan, evenals de 2007 meter hoge Rax kabelbaan van waar je een prachtig uitzicht geniet tot diep in de Hongaarse Pusta. In het westen maak je kennis met de belangrijkste Alpenkam. Het gebied wordt gekenmerkt door zijn talrijke historische thermaal baden en bekende wijnsteden. En wat rest is een bezoek aan Wenen, met zijn talrijke zomeroperettes in de talrijke theaters en het wereldberoemde casino. Dat alles wordt via een verblijf in Paradise Garden eenvoudig toegankelijk.

Fruit van oude appelrassen

De rijke flora en fauna op de camping.

Camping Paradise Garden
Höfnergraben 2  |  2572 Kaumberg Oostenrijk  |  +43 676 4741966

grandl@camping-noe.at
www.camping-noe.at

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2020