Bij PUUR Natuurlijk hoor je de vogels en kikkers

PUUR Natuurlijk Camping en Bed and Breakfast   |  Tekst: Bert van den Hoogen |  Fotografie: Rob Kater

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De camping ligt direct aan het Oranjekanaal, waar de kano’s klaarliggen voor een vaartochtje.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Een verouderde camping overnemen om deze onder de naam PUUR Natuurlijk weer nieuw leven in te blazen door het zo natuurlijk en primitief mogelijk te houden, ja dan hebben we het over een uitdaging. En dan hebben eigenaren Jantine en Ab Tuitel ook nog eens helemaal geen ervaring met kamperen, camping en kampeerders. Hun eerste campinggasten zijn juist enthousiast over de gemoedelijke sfeer, het horen van kikkers in het vennetje, de boeren schnitzel, ei en gebakken aardappels en bij slecht weer met de kinderen pijl en boog maken. Wij hebben een dag met mooi weer uitgekozen en ontmoeten twee eigenaren die zich nog voor het eind van hun eerste kampeerseizoen als miljonair voelen.

Je kunt kamperen met huifkar en het paard staat dan bij de camping in de wei.

“We houden zelf van natuur en primitief.”

In het achterste deel van de boerderij is het vernieuwde sanitair en de gemeenschappelijke ruimte.

Als we met Jantine en Ab Tuitel een rondje over de camping maken, kunnen we ons bijna niet voorstellen dat ze pas sinds januari 2020 in de boerderij bij de camping wonen. Het lijkt namelijk alsof ze hier tussen de kippen, varkens en schapen zijn opgegroeid en als kind spelevaarden in het vennetje midden op de camping. Hun enthousiasme werkt ook nog aanstekelijk als ze vertellen over alle vernieuwingen die ze in een jaar op de camping hebben doorgevoerd en activiteiten hebben opgezet zodat hele families het gevoel hebben al jaren welkom te zijn. Ab: “We houden zelf van natuur en primitief.” Jantine: “We begrijpen ook dat opa en oma niet meer in een tent kamperen. Ze kunnen in de bed & breakfast, de jongeren vinden de tiny house geweldig en de kleinsten kunnen in de tent ernaast. Met de caravan kun je op het veld een eigen plekje vinden. Zo kan de hele familie terecht en hebben we veel verschillende kampeerders.”

Leren van gasten

Hebben we hier echt te maken met twee campingeigenaren zonder enige ervaring? Ab: “Dat klopt. Ik was logistiek manager. Ik zat hele dagen binnen achter twee beeldschermen om te plannen en mensen aan te sturen. Ik zag me daar tot mijn pensioen niet gelukkig mee worden. We houden juist van natuur en eenvoud en kunnen blij zijn van kleine dingen. Dus gooiden we het roer om. Jantine: “We zagen het in deze camping helemaal zitten. Het was een camping op retour waar wij juist kansen in zagen. Het heette De Rieters. Die naam hebben we veranderd in PUUR Natuurlijk, wat veel beter past bij ons idee van recreatie.” Ab: “We wisten dus heel goed wat we met de camping wilden. We vinden dat je daar geen kampeerervaring voor nodig hebt. We leren van de gasten en kwamen er al snel achter dat het echt leuk is om het eenvoudig te houden.”

Campingeigenaren Jantine en Ab Tuite

Zelfs de naaimachine wordt meegenomen.

Zwemmen kan in de Ieberenplas, op fietsafstand van de camping.

In het vennetje op de camping kunnen kinderen spelevaren.

Snoeischaar en lik verf

Om de camping van deze tijd te maken, hebben ze al flink wat verbeterd. Ze hebben het sanitair verbeterd, de kampeerplekken hebben hun eigen stroompunt van 10 ampère, er zijn vijf waterpunten op het terrein, er is wifi met veel bandbreedte over het hele terrein, zonnepanelen leveren de energie voor de oplaadpunten voor e-bikes en ze hebben verspreid over het terrein zitjes gemaakt. Ze hebben de tiny

houses laten plaatsen, de bed & breakfast ingericht en de gezamenlijke binnenruimte verbeterd. Verder is er flink de snoeischaar in het groen op het kampeerveld gegaan en is er hier en daar een lik verf uitgedeeld. Vooral het vennetje in het midden van het kampeerveld is daarbij de grote trekpleister geworden. Ab: “Kinderen kunnen er een beetje in spelevaren en vissen, maar de gasten waarderen het vooral dat ze de vogels en de kikkers horen.”

Spontane activiteiten

Het zijn vooral verbeteringen om meer comfort en verschillende verblijfsmogelijkheden te realiseren. Maar ze hebben ook energie gestoken in de sfeer. Loslopende dieren, die door de kinderen op de aangegeven tijden kunnen worden gevoed, een bloementuin en zelfgemaakte jam brengen de boerderijsfeer erin. Spontane activiteiten als brood bakken boven een houtvuur en pijl en boog maken van bamboe zorgen voor onderling contact tussen de campinggasten. Ab: “Als het een week slecht weer is, dan zorgen we met spontane activiteiten ervoor dat mensen hun caravan uit komen en maken we er gewoon een leuke dag van. En in het weekend bieden we maaltijden aan uit eigen keuken. Geen culinaire hoogstandjes; de boeren schnitzel met ei en gebakken aardappelen en de pannenkoeken zijnpopulair.”  Jantine: “Door zo’n service hebben we persoonlijk contact. Daarvoor zijn we een kleinschalige camping begonnen, want dit is ons leven. Samen met de gasten plezier maken.”

Huifkarrentocht

De gasten hoeven het voor het vermaak zeker niet alleen van de camping te hebben. Ab en Jantine hebben zich de omgeving al goed eigen gemaakt. Jantine: “Achter de camping begint een zandpad van een paar honderd meter naar een bos met een dassenburcht en een

vennetje. Verderop, op fietsafstand is de Ieberenplas waar je kunt zwemmen. Daar kan het druk zijn, maar er pal tegenover is er een open heidevlakte waar de rust heerst.” Ab: “Er zijn ook nog leuke kleine dorpjes, zoals Westerbork en Orvelte. Er is nog Zoo Bizar, de kleinste dierentuin van Nederland met bijzondere kleine dieren en het Drents belevingspad. We stimuleren onze gasten om de omgeving te ontdekken en zoeken daarvoor ook samenwerking met bedrijven in de buurt. We hebben al samenwerking met een huifkarrenverhuur. Je kunt kamperen met huifkar en het paard staat dan bij ons in de wei.

‘Tijd aan onszelf’

Hoewel ze dus de indruk wekken al jaren de camping te leiden, vinden ze zelf dat ze de komende jaren zich nog verder uit kunnen leven op de ontwikkeling. Ab: “Druk? Dat had ik het in mijn vorige werk, waar alles op tijd moest. Hier hebben we de tijd aan onszelf. Het zijn wel lange dagen, maar we hebben aan het eind van de dag een voldaan gevoel. Hier kan geen dik betaalde baan tegenop. We voelen ons hier miljonair.”

 

De bloementuin en moestuin krijgen ook al vorm.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

PUUR Natuurlijk is een natuurlijke camping op een
voormalige boerderij.

Campinggasten voelen zich zo thuis 

Twee tiny houses zijn begin 2020 geplaatst.

“We begrijpen ook dat opa en oma niet meer in een tent kamperen. Ze kunen in de bed & breakfast, de jongeren vinden de tiny house geweldig en de kleinsten kunnen in de tent ernaast.”

Op aangegeven tijden kunnen de jeugdige campinggasten de varkentjes voeren.

Kippen scharrelen vrij rond over de camping.

De tiny houses zijn eenvoudig, maar compleet ingericht.

  | Gasten aan het woord |

Pluspunt dankzij corona

Toen Jantine en Ab de camping gereed hadden om eerste gasten te ontvangen, hadden ook zij te maken met de aangepaste situatie vanwege corona. Ze grepen dit aan om de al geplande verbetering van het sanitair meteen uit te voeren. Ab: “We zagen al gauw in dat gasten de hygiëne nog belangrijker vonden. Er is nu eenmaal meer risico als je sanitair gezamenlijk gebruikt. Daarom hebben we het sanitair meteen aangepakt. We merken dat dat wordt gewaardeerd, dus komend jaar willen we dat verder uitbreiden.”

 

“We ontdekken hier de leuke Drentse plaatjes”

Bij een kennismakingsbezoek was een blik op het veld met het vennetje voor Hans en Joke Bronswijk uit Zwolle genoeg om een weekje in de zomer te boeken. Hans:“Het is hier rustig en lekker ruim en leuk aangekleed met dat vennetje.” Joke: “Het is hier gemoedelijk en persoonlijk. Er zijn bijvoorbeeld geen automaten bij de douches.” Ze zijn bij camping PUUR Natuurlijk uitgekomen op aanraden van vrienden. Joke: “Normaal gaan we naar Frankrijk en soms Duitsland of Italië, maar dat leek ons dit jaar vanwege corona niet verstandig. We zijn hiervoor al twee weken met de kinderen op een andere camping in Friesland geweest. Eigenlijk bevalt het kamperen in Nederland ons goed.” Hans en Joke hebben een caravan die zichtbaar al wat langer meegaat. Het is de caravan van de ouders van Joke. “We zijn met zijn tweeën begonnen met kamperen in een tent. Toen de kinderen kwamen gingen we over op een caravan. Eerst leenden we de caravan, later hebben we die van mijn ouders overgenomen.” Hans: “We kijken graag naar andere caravannetjes, maar we hebben er nog geen gevonden die beter is dan deze.” Deze week hebben ze al heel wat uitstapjes gemaakt. Hans: “We ontdekken allerlei kleine Drentse plaatsjes die we niet kenden. Westerbork vonden we ontzettend leuk.”

PUUR Natuurlijk Camping en Bed and Breakfast Oranjekanaal Noordzijde 21  |  9433 TH Zwiggelte   |  06 801 56 967  |  info@puurnatuurlijkcamping.nl  |  www.puurnatuurlijkcamping.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2021