camping reitdiep

Camping Reitdiep  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Ontspannen en genieten bij Camping Reitdiep.

Hier kom je om te kamperen, zwemmen, suppen, varen, wandelen of fietsen in de groene omgeving van de prachtige streek Hogeland in Groningen. Dit is Camping Reitdiep, een gezellige natuurcamping met ruime kampeerplaatsen. Zo kunnen we het terrein dat direct aan het water van de Reitdiep ligt kort samenvatten. Gelukkig ontmoeten we eigenaar Henk en kunnen we een vrolijke en uitgebreide omschrijving over de beleving op zijn camping maken.

We rijden via de landelijke weg richting Warfhuizen als we in de bocht het bord van Camping Reitdiep zien staan. Snel slaan we af, passeren op de muur van het huis een gedicht, daarna het terras met druivenranken, een houten pop-up restaurant en parkeren dan de auto. Na deze prettige indrukken lopen we naar het terrasje waar wij langsreden en daar ontmoeten we eigenaar Henk. Hij ontvangt ons hartelijk maar moet nog even zijn gesprek met campinggasten afmaken. Voor ons dus tijd genoeg om even bij de Ontmoetingsplek ’t Klokje binnen te lopen. Gasten kunnen hier een spelletje spelen, boek lenen of een kop koffie of thee pakken. Deze gezellige selfservice pantry ruimte is een prettig plek om te schuilen voor de regen of om elkaar te ontmoeten.

Even later zitten we met Henk Glazenburg aan tafel onder de druivenranken en vertelt hij over de historie van het terrein: “Ik was tot een paar jaar terug aannemer in houtskeletbouw, maar ik wilde op een gegeven moment wat anders gaan doen. Een camping starten leek mij altijd geweldig. Toen ik de kans kreeg om camping Roodehaan, zoals het eerst heette, over te nemen ging mijn hart sneller kloppen. Mijn partner Karline werd ook steeds enthousiaster en zo zijn wij sinds januari 2019 de eigenaren van dit prachtig kampeerterrein in de provincie Groningen. De natuurcamping ligt direct aan het water en telt vijftig ruime kampeerplaatsen en een paar accommodaties. Ik heb ook plannen om een boomhut te gaan bouwen.” Er staan overigens veel mooie en diverse bomen op het terrein. In de jaren ’70 was het namelijk een fruitboomkwekerij. Hier en daar staat nog een fruitboom waaruit gasten gewoon mogen plukken. 

Samen mooie dingen maken

Na de overname van Camping Roodehaan hebben Henk en Karline de tijd genomen om het terrein te leren kennen en samen plannen te maken. “Veel vaste stacaravans vertrokken, het terrein werd geschikt gemaakt voor tenten, caravans en campers, het sanitair onderging een make-over en alle plekken kregen eigen water- en stroompunten. Onze eerste kampeerzomer – in 2020 – werd een zomer vol muziek en theater, yoga en tai-chi. En dat allemaal door en voor mensen die dezelfde drijfveren hebben als wij: samen mooie dingen maken, werken en plezier maken. Genieten van rust, fietsen, wandelen en watersport. Samen eten en fijne gesprekken voeren of jezelf juist terugtrekken en genieten van het uitzicht op de Groningse luchten en op langsvarende boten of met een boek in een hangmat chillen”, vertelt Henk.  

Geniet van de rust en natuur.

Geen tent, caravan of camper? Geen nood er is een leuke huuraccomodatie.

Aan het water

Het Reitdiep is een diep dat van de stad Groningen naar het Lauwersmeer loopt. En dus langs de camping stroomt. Er varen grotere en kleine (zeil)boten langs en gasten kunnen op de camping ook een motorboot, sup of zeilboot huren. Het water lonkt meestal, dus gasten nemen ook graag een duik in het water (er is een zwemtrap), gaan vissen of suppen. De kampeerplaatsen aan het water zijn logischerwijs erg geliefd. Het uitzicht is afwisselend en prachtig. Gasten ontdekken veelal op de fiets de omgeving rondom de camping. Bewonder het oudste cultuurlandschap van West-Europa met zijn wierdedorpen, Nationaal Park Lauwersmeer, de Wadden en de uitgestrekte dijken. Er is genoeg te ontdekken en Henk vertelt er vol passie over.

Kampvuur

Camping Reitdiep is een camping voor jong en oud, voor gezinnen (er is een speeltuin) maar ook voor rustzoekers. “Ik zeg wel eens dat wij er zijn voor buitenmensen die niet vermaakt willen worden. Maar mocht er spontaan een creatief idee ontstaan, zoals een muzikaal of toneel optreden, dan staan wij daar altijd voor open. Wij geven mensen graag een podium. Ook aan ervaren muziektalenten. Vandaar dat we bij regelmaat live optredens hebben. Dit staat op onze website in de agenda vermeld”, legt Henk uit terwijl we langs een vakantiehuis met grasdak lopen. Ideaal voor gasten zonder eigen caravan, camper of tent. Wat deze natuurcamping ook echt anders dan anders maakt is de mogelijkheid om een eigen kampvuurtje te stoken. Henk: “Dat hoort natuurlijk bij kamperen. Voor de warmte, de gezelligheid, het knisperende geluid en om je eigen marshmallows roosteren. Er is een vuurplaats waar gasten bij elkaar kunnen zitten, maar ik verhuur ook vuurschalen en palletkachels.”

Smaakexplosie

Henk laat de rondleiding nog langs het sanitair gaan en wat ons opvalt naast een hygiënisch, schone ruimte zijn de vrolijke accessoires op de plancetten. Van fotolijstjes tot beeldjes en fleurige bloemen in vaasjes, Karline zorgt voor sfeer op het hele terrein. Voor een warme douche is een muntje van 50 cent nodig en er is tegen betaling ook een wasmachine en droger. Als wij iedere hoek op de camping hebben gezien, ontspannen en tevreden gasten hebben gesproken, ontmoeten wij kok Simon. Hij heeft een pop-up restaurant met Mediterrane keuken op de camping. Simon en Doron Gabay koken volgens de zogenaamde Sefardische keuken, zoals vroeger bij hun thuis. Dat betekent een grote verscheidenheid aan ingrediënten en smaken, die De Gabay’s in de vorm van tapas (“salatiem” in het Israëlisch) serveren in combinatie met een wisselende dagschotel. Daarnaast maken ze falafelbroodjes en belegde pita’s. Simon verrast ons met een lunch van tomaat, ei en paprika op een warme grillplaat. Het is zalig! En één van de vele redenen om terug te komen naar Camping Reitdiep.

  | Gasten aan het woord |

Annemarie en Roel Canrinus uit Leeuwarden hebben met hun caravan een schitterende plek aan het water. “Wij hebben altijd gezeild, maar nu hebben we een caravan. Het bevalt ons prima op deze camping, want we hebben uitzicht op het water. De plek is ruim, het sanitair is schoon en het is een kleinschalige camping. Precies wat wij zochten. Kortom, prima!”

 

Marian Bouwman uit Oostwold en haar hond Pippa wonen dan wel ‘vlakbij’ maar voelen zich echt vrij als ze hier zijn. “Ik kom al vier jaar op deze plek, omdat ik van zwemmen in het Reitdiep houd. Je kunt in de omgeving prachtig wandelen en dat is ook fijn voor Pippa. Nu Henk de eigenaar van de camping is, is het een fijne combinatie van rust en reuring. Ik geniet van het water en de groene omgeving, maar het is ook gezellig op de momenten dat er bijvoorbeeld muziek op de camping wordt gemaakt En het eten van De Gabay’s is heerlijk. Ik heb nog nooit zo weinig gekookt tijdens mijn verblijf… ik haal steeds weer heerlijks af bij het pop-up restaurant.”

 

Camping Reitdiep
Roodehaansterweg 9
9963 TC Warfhuizen
Tel 06 50970903
www.campingreitdiep.nl
info@campingreitdiep.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2022