Camping relles muhle

 

 

Camping Relles Mühle   Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Anahí Clemens

“Ik gebruik mijn vakantie altijd om kennis op te doen. Zien hoe andere regio’s en andere campings het doen, geeft mij nieuwe inspiratie. Burgh Haamstede in Zeeland is mijn favoriete plek”, zegt Jurgen Relles, die samen met zijn vrouw Waltraud Camping Relles Mühle in Dasburg exploiteert. 

Die vakanties beleeft hij met een oud VW-busje dat door Jurgen helemaal werd geprepareerd voor dergelijke vakantietochten. “Dat busje heb ik geschikt gemaakt om te kamperen. Mijn filosofie is dat je pas weet wat campinggasten wensen, wanneer je zelf hebt gekampeerd. Daarom reis ik in mijn eentje naar Zeeland. “

Leren van anderen

” Nee”, onderbreekt Waltraud haar man: “Ik ga niet mee. Iemand moet op de camping blijven. Jurgen kijkt graag hoe anderen de camping runnen, want je leert het meeste van het succes van anderen. Ik heb voor Zeeland gekozen vanwege de mooie natuur en omdat daar alles keurig is geregeld”, zegt Jurgen.

Dat keurig onderhouden mag zeker ook gezegd worden van Camping Relles Mühle. Fraaie brede groenstroken die meanderen rond de rivier de Our en waar gasten idylische plekjes vinden. Zo spreken we een van de gasten die zegt: “Dit is een paradijs. We genieten van het gezang van de vogels en de melodie van het kabbelende water. Kijk nou hier, zo’n plek vind je nergens. Grote royale percelen, met de blik gericht op de rivier en voor onze caravan een brede groenstrook. Niets wat het zicht op het water ontneemt. Heerlijk toch!”. En voegt Jurgen eraan toe: “Het water is heerlijk om verkoeling in te zoeken en geschikt voor kinderen om in te spelen. Want het is door zijn stroming ook zuiver water.”

Camping van hun ouders

Jurgen en Waltraud zijn twee zeer vriendelijke en gastvrije mensen. Het was in 1985 dat ze de camping overnamen van de ouders van Jurgen. Een camping gelegen op 300 meter van de molen van zijn broer; vandaar de naam Relles Mühle. De molen is nog steeds in gebruik. Zijn broer exploiteert ook een bakkerij.  

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Blik op het ‘groene’ stadje Dasburg

Recreëren in een oase van rust en ruimte

Heerlijk toeren tussen de uitgestrekte velden

Stroomversnelling in de rivier

Lekker wild eten

De camping met zijn zesendertig seizoenplaatsen en veertig jaarplaatsen bevindt zich op de grens van Duitsland en Luxemburg, de rivier vormt de scheidslijn. Jurgen is een fervent jager. De bossen rond de camping lenen zich er perfect voor. Samen met zijn 27-jarige zoon Lucas jaagt hij op zwijnen en ander wild. Het levert heerlijk braadstukken op die worden geserveerd in de restaurants in de omgeving, maar ook door campinggasten worden gekocht voor de barbecue of om vacuüm verpakt mee naar huis te nemen. “Met welke gedachten je ook van huis gaat om je vakantie te vieren, hier vinden alle generaties iets wat hen aanspreekt. Is het de rust? Is het de weldaad van recreëren rond de rivier; wandelen, fietsen over heuvels die te nemen zijn, bezoek aan stadjes of wil je gewoon lekker vissen? Het snelstromende water van de rivier is zeer visrijk.

Je kunt in de omgeving paardrijden, maar er zijn ook parken als het avonturenklimpark Irrhausen of dierenpark Zoo Lünebach, Of cultuur opsnuiven of winkelen in historische steden als Luxemburg, Bitburg, Prüm, Trier. Het ligt allemaal binnen handbereik.

Rustgevende geluiden

Langzaam valt de avondschemering over de camping en we genieten van de heldere sterrenhemel. Een lichte bries doet de ons omringende bomen fluisteren op het ritme van de bladeren. Waltraud zegt: “Het is dat rustgevende geluid van de rivier en de tjilpende krekels die onze gasten zachtjes in slaap wiegen. De gasten zeggen regelmatig: “Het is bij jullie zo rustig, man wat slaap ik hier lekker!”

Camping Relles Mühle kent een eigen restaurant voor lunch en diner. Waltraud is de kok die zorgt voor heerlijke gerechten. Tegenover het restaurant is een speeltuin. 

Dasburg

De camping ligt op hooguit tweehonderd meter van de dorpskern. Dasburg ligt midden in het Duits Luxemburgse natuurpark en dankt haar naam aan de burcht uit de dertiende eeuw, gelegen op één van de vele heuvels met uitzicht op de vallei van rivier de Our. 

Bijzonder aan de geschiedenis van de burcht is dat Napoleon deze in 1811 gratis schonk aan zijn maarschalk Oudinot, die deze twee jaar later verkocht voor 4400 franken voor de sloop. Het enige wat overbleef was de tweeëntwintig meter hoge toren en de buitenmuren. Monumentenzorg van de deelstaat Rheinland-Pfalz zorgt voor de instandhouding.

Over de ligging van Dasburg op de grens met Luxemburg zegt Jurgen: “Door het Akkoord van Schengen zijn er geen persoonscontroles meer. Dit komt ten goede van onze gemeenschap en de vele werknemers die dagelijks naar Luxemburg pendelen. Het douanehuisje op de brug werd in 1995 afgebroken en de driehonderd inwoners van Dasburg betrekken graag onze gasten in het dorpsleven, o.a. bij de traditionele bergfestivals en andere evenementen. 

Gasten aan het woord

Je ervaart hier al snel het ‘dolce vita’

“Kom erbij en ga lekker even zitten. Willen jullie wat drinken? We komen net terug van een wandeling. Nee, niet zomaar even een wandeling. Wij maken graag echte lange tochten”, zeggen twee gasten uit Rotterdam. “’s Morgens vroeg weg en dan genieten van de eenzaamheid, de rust en de omgeving. Weet je, de Ourvallei is een ietwat miskende, maar uiterst charmante regio. Wanneer je de streek doorkruist ervaar je al snel de ‘dolce vita’ van deze pittoreske vallei. Mooi zijn de zacht golvende plateaus en de ingesloten valleien. Hier en daar zitten er stijgingen in, maar de inspanning is de moeite waard: Want vanaf het hoogste punt zie je blauwe toppen van de Eifel. Daarna gaat het terug bergafwaarts door de naaldbossen en de langs de bremstruiken. Beneden in de vallei bereik je het drielandenpunt, de grens tussen België, Duitsland en Luxemburg.” 

“We komen nu al een aantal jaren, we weten wat we krijgen: een prachtig perceel langs de rivier, mooie tochten die we kunnen maken, en de gezelligheid op de camping maar ook in het dorp. De mensen hier zijn gastvrij en vriendelijk. Even weg van alle dagelijkse beslommeringen, en die kun je hier in de Eifel geweldig goed achter je laten,” aldus onze Rotterdamse gasten.

Camping Relles Mühle

An der Brücke 3A, 54689 Dasburg
Tel. +49 6550 1073
info@camping-relles-muehle.de
www.camping-relles-muehle.de

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2020