Camping sauer-our

 

 

Camping Sauer-Our   Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Anahí Clemens

Met zijn driehonderdveertig inwoners is Wallendorf een kleine gemeenschap in de Eifel. Het dorp ligt aan de rivieren Sauer en Our in de regio Zuid-Eifel. “De grens tussen Luxemburg en Duitsland loopt precies midden door de rivier”, zegt Franz-Josef Wenzel, eigenaar van Camping Sauer-Our. “Daarom is het dorp doorsneden en behoort de ene helft tot Duitsland en de andere helft tot Luxemburg.”

De familie Wenzel is tevens eigenaar van Camping Ourtal-Idyll in het vijf kilometer verder gelegen Gentingen, de camping die we aansluitend bezoeken. “Door de grens met Luxemburg ontstaat de merkwaardige situatie dat in de ene helft van het dorp de wetgeving heel anders is dan in de andere helft. Soms is dat wel lastig”, weet Franz-Josef.

De geboortegrond

“Daar ben ik geboren in dat huis”, wijst Franz-Josef naar één van de monumentale gebouwen die de camping aan de dorpskant omlijsten. Vroeger was het een boerderij, nu een heel goed lopend restaurant. De gebouwen dateren uit 1791. Ik wilde ook net als mijn vader boer worden, we hadden thuis een melkvee boerderij. Maar uiteindelijk ben ik, na mijn landbouwstudie, campingeigenaar geworden.” Frans-Josef wijst naar één van de grote huizen die de camping aan de dorpskant omlijsten. “Enkele van die woningen hebben we al verbouwd, maar mijn geboortehuis verdient nog een uitdaging”. Hij wijst naar een van de stallen van de voormalige boerderij. Veelal komen er appartementen en kamers in voor de verhuur.

Beheerder Erwin

Bij aankomst spraken we op de receptie met Erwin, de Nederlandse medewerker, die vijftien jaar geleden reageerde op een oproep van Franz-Josef voor een nieuwe medewerker. “Ik zocht een beheerder voor Camping Sauer-Our. Erwin solliciteerde. Ik hoefde er slechts één nacht over na te denken, om te besluiten hem in dienst te nemen. Daarna is hij nooit meer weggegaan. Hij bracht recreatie-ervaring mee die hij in Italië had opgedaan. Er ontstond een goede zakelijke relatie tussen ons waardoor ik hem ook betrek bij grotere beslissingen.”

Zwemmen in de Sauer

Franz-Josef nodigt me uit om een rondje te maken over het campingterrein. Achter in een hoek van de camping komen we op de plek waar de rivieren Sauer en Our samenkomen. “Dit is onze gelukplek”, zegt Franz Josef: “De Sauer is de rivier waar gasten in zwemmen. De Our is veel meer ondiep en daarmee een veilige speelplek voor kinderen. Het zijn beide rivieren met zeer zuiver water en bijzonder is, zoals je ziet, dat de twee rivieren precies bij de camping samenstromen. En willen mensen een kanotocht maken dan kunnen ze op de camping een kano huren voor een tocht over de Sauer.”

Half hoog tegen de heuvel

Camping Sauer-Our heeft honderdtwintig plaatsen, twee safaritenten met echte bedden en enkele seizoenplaatsen. De safaritenten liggen halfhoog tegen de heuvel waardoor de huurders vanaf hun terras een fraai uitzicht hebben over de camping en het glooiende landschap van de Eifel. In verband met het gevaar voor hoogwater is de camping in de winter gesloten.

 

Monumentale brug over de rivier

De camping telt tal van

oude gebouwen als onderdeel

van de voormalige boerderij

Campingshop

In de campingshop koopt men dagelijks verse broodjes en ook alle spullen die men nodig heeft om te kamperen, variërend van vuilwaterslang tot tentharingen. Ook verkoopt men in de campingshop o.a. Brand voortenten.

Eco-camping

Zowel Sauer-Our als Ourtal-Idyll zijn eco-campings en aangesloten bij de organisatie: Ecologische campings in Europa. Op een ecologische camping staat duurzaamheid centraal. De beide campings treffen talrijke maatregelen om het milieu zo min mogelijk te belasten. De campings hebben een Mission Statement ondertekent en geven daarmee aan er alles aan te doen wat binnen hun vermogen ligt om bewust met het milieu om te gaan, zodat ook volgende generaties ervan kunnen genieten. Daarbij gaat het om CO2-reductie, en het gebruik van verwarming, warm water en elektriciteit op een ecologische en verantwoorde wijze. Elke eco-camping doet dat op haar eigen manier. In zaken als het consequent scheiden van afval, zuinig omgaan met energie en water. Beiden bieden zeer ruime kampeerplaatsen aan. Al die milieubewuste acties leiden tot het verkrijgen van het eco-label waarover zowel camping Sauer-Our als ook Ourtal-Idyll beschikken. De populariteit van de eco-campings groeit elk jaar, want ook de campinggasten worden zich steeds meer bewust van de impact die zaken hebben op het milieu. Op een eco-camping als Sauer-Our of Ourtal-Idyll kun je jouw duurzame levensstijl moeiteloos voortzetten. 

Regio Zuid-Eifel

De regio Zuid-Eifel is qua klimaat het beste van het hele Eifel-gebied, zegt Frans Josef. “De Ardennen aan de Luxemburgse kant houden het slechte weer dat van zee komt, aan die kant van de bergen tegen. We hebben hier de minste regen van de hele streek en het is altijd enkele graden warmer.

Camping Sauer-Our

Ourtalstraße 1A, 54675 Wallendorf,
Tel. 0049 6566 352
info@eifelidyll.de
www.eifelidyll.de

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2020