Camping ‘Ter Leede’ tussen de fruitbomen

Camping Ter Leede   Tekst: Willem Smalen  |  Fotografie: Jan van Esch

Bij Leerdam rijden we een brug over het riviertje de Linge over. We toeren over een landelijk weggetje met aan weerszijden sloten en bruggetjes die naar boerderijen leiden. Een weids polderlandschap met aan de horizon een enkele kerktoren. Camping ‘Ter Leede’ in Leerdam.

Na een rit over landelijke weggetjes is de camping duidelijk te herkennen. Een bruggetje over en we zijn er. Even verder zien we tussen fruitbomen caravans staan. Een beeld van rust in deze landelijke omgeving. We krijgen een rondleiding door John Paul Slob. Hij is samen met zijn vrouw Bertine eigenaar van deze camping. “Op deze plek begonnen mijn grootouders begin ‘vijftiger jaren’ een kampeerterrein, vertelt John Paul. “Ze boden een paar seizoensplekken. Het was toen nog echt ‘kamperen bij de boer’. Mijn ouders hebben de kampeerfaciliteiten in 1989 overgenomen en uitgebreid. Toen was er geen sprake meer van een boerenbedrijf. Ik werkte als kleine jongen al mee op de camping. Later leerde ik mijn vrouw Bertine kennen. Ze ging meehelpen met het werk op de camping. De liefde voor dit werk groeide ook bij haar. In 2006 hebben Bertine en ik de camping van mijn ouders overgenomen. De kampeerplekken kregen hagen en er werd een nieuw sanitairgebouw neergezet. We hebben nu veertig ruime plekken. De naam van de camping is afkomstig van het kasteel ‘Ter Leede’ dat hier in de middeleeuwen heeft gestaan.”

Tussen de fruitbomen

“De kampeerplekken zijn verdeeld over twee velden”, vertelt John Paul. “Een apart veldje met speeltjes voor kleine kinderen. Je kampeert eigenlijk in een boomgaard met oude hoogstam-fruitbomen. Als de vruchten rijp zijn mogen onze gasten de oogst meenemen. We zien elk jaar veel van onze gasten terug. Dat schept een band. Men komt hier voor de rust en de omgeving. De camping ligt in een karakteristiek landschap tussen de rivieren de Merwede, de Lek en de Linge’’.

De Linge en Leerdam

‘‘Je kunt een boottocht maken over dit mooie riviertje. Je krijgt op deze wijze een goede indruk van het landschap. Ook leuk in combinatie met een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum en de glasblazerij van dit museum in Leerdam. Niet voor niets wordt Leerdam ‘glasstad’ genoemd. Verder zijn Gorinchem en Culemborg interessante steden om te bezoeken.”

Vakantiestemming

“Bertine en ik vinden het campingwerk leuk omdat onze gasten altijd in vakantiestemming zijn. Je bent de hele dag lekker bezig. We doen beiden alle werkzaamheden. Er zijn altijd weer plannen om het nog leuker te maken. Bijvoorbeeld het aanleggen van een jeu-de-boules-baan en van perken met kleurrijke bloemen. Zo zijn we altijd weer aan het bedenken hoe we onze camping voor onze gasten nog leuker kunnen maken.”

Je kampeert eigenlijk in een boomgaard met oude hoogstam-fruitbomen. Als de vruchten rijp zijn mogen onze gasten de oogst meenemen.

  | Gasten aan het woord |

Dertien jaar

Jan en Resie uit Den Bosch komen al vanaf 2006 op deze camping. “Dat we dertien jaar hier komen zegt genoeg. Deze camping past helemaal bij ons. Eigenlijk is het drie maanden ons tweede huis. Vanaf onze caravan hebben we een prachtig weids uitzicht over het landschap. Elke dag genieten we daarvan. Het is ook een prima omgeving om mooie fietstochten te maken, bijvoorbeeld langs de Linge.”

Camping Ter Leede
Recht van Ter Leede 28A  |  4143 LP Leerdam
Tel 0345 599 232
Email: reserveren@campingterleede.nl
www.campingterleede.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2020