camping

thaborhoeve

Camping Thaborhoeve  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Genieten van Friese wijn van eigen wijngaard bij Thaborhoeve

Met diverse vragen in ons hoofd rijden we over een polderweg en wapperen langs de kant een Friese en Nederlandse vlag om aan te geven dat we bij camping Thaborhoeve zijn. We willen van de eigenaren Marrit en Pieter graag weten hoe je in Friesland wijn kunt maken, maar ook hoe je een camping combineert met een mooie locatie waar je een feest kunt geven.

Wij rijden de oprijlaan langs zo’n 1500 druivenstruiken op, naar de hoeve. Van oorsprong was het een oud klooster en daar verwijzen de kunstwerken van monniken langs de kant van de wijngaard ook nog naar. Als we uit de auto stappen horen we koeien in de stal en niet veel later komt eigenares Marrit ons welkom heten. De koeien blijken hier alleen op stal te staan en door een boer uit de omgeving verzorgd te worden. Als gast mag je natuurlijk in de stal een kijkje nemen. Eigenaren Pieter en Marrit hebben andere plannen met hun hoeve; namelijk het runnen van een kleinschalige camping, wijngaard en locaties voor trouwerijen en feesten. 

Monniken

Eerst willen we graag een klein stukje historie over de locatie opgehelderd hebben. Hoe zit het met het voormalig klooster Thabor? Marrit: “De Sneker edelman Rienck Bockema (ca. 1350 – 1426) stichtte op een terp het klooster Thabor, dat behoorde tot de orde van reguliere kanunniken Van Windesheim. De monniken hielden zich onder meer bezig met geschiedschrijving en landmeetkunde. Na de hervorming werd het klooster in 1572 gedeeltelijk verwoest en in 1580 afgebroken. Op de plaats van het klooster hebben sindsdien boerderijen gestaan. In het kerkje van Tirns is een kleine exposite aan het klooster gewijd.” 

Weids landschap

In 2019 namen Marrit en Pieter de Thaborhoeve over. Pieter vertelt: “Geboren en getogen in het mooie Friese land liepen we begin 2019 tegen deze prachtige plek aan. Een locatie waar je tijd voor elkaar kunt hebben bij iedere gelegenheid en dat terwijl je geniet van de rust van het weidse landschap.” Zij zijn begonnen met een camping met 15 plekken en de locatie kan (met of zonder de camping) worden gehuurd om te trouwen en rouwen. “We hebben er plezier in om ervoor zorgen dat mensen een onvergetelijke dag hebben. Zo creëren we samen een dag waar men alle tijd heeft om met elkaar te zijn, een dag waar je lekkere hapjes en drankjes kunt nuttigen en je kunt genieten van het Friese landschap”, vult Marrit aan. En inderdaad, het uitzicht op de Friese landerijen is prachtig vanaf de camping. Wij zien in de verte een kerktoren, enkele boerderijen en vooral groene weilanden en mooie slootjes waar gasten met een kano een tochtje kunnen maken. Aan de voorzijde van de hoeve ligt de wijngaard.

De trotse eigenaren Marrit en Pieter in hun wijngaard Thaborhoeve.

Ruime kampeerplaatsen bij camping Thaborhoeve.

Friese wijnen

De wijnranken zijn al in 2007 geplaatst door de vorige eigenaar. In 2011 werd er voor het eerst geoogst. Inmiddels worden er twee verschillende witte wijnen in een oplage van totaal 1500 flessen per jaar gemaakt. “Wij wisten eigenlijk niets over wijn. Behalve dat we goed zijn in het consumeren”, vertelt Marrit lachend. “Maar je kunt over het maken van wijn leren en dat doen we! Inmiddels weten we dat geen jaar hetzelfde is! Onze 1.500 druivenstruiken hebben diverse druivensoorten, zoals Cabernet Cortis (blauwe druif), Solaris (witte druif) en de Johanniter (witte druif). De druiven van onze wijngaard laten we in Nijkerk persen en we zijn trots op onze flessen De Sinne en de mousserende De Warrelwyn. Beide Friese, frisse en witte wijnen”, aldus Pieter. Grappend vertellen de eigenaren dat de wijn het allerlekkerste als het gedronken wordt op eigen grond, bij de wijngaard. Vandaar dat er regelmatig wijnproeverijen worden georganiseerd. “Op ons mooie en zonnige terras schenken we drie wijntjes met drie bijpassende hapjes. Daarna laten we ook graag de wijngaard zien en vertellen we over het reilen en zeilen in de wijngaard. De wijn is bij ons te koop en campinggasten genieten er graag van, met een Fries kaasje en Friese worst erbij.”

 

Camping in Friesland

De minicamping ligt dankzij de boerderij op de terp wat lager, en dus iets meer uit de wind. Gasten zetten de caravan graag neer langs de bomenrij of voor de waterpartij met fantastisch uitzicht op bloeiende oeverplanten. Marrit en Pieter verhuren nu kano’s en in de toekomst ook een elektrosloep om er lekker op uit te trekken. “We hebben 15 staanplaatsen met stroom en gratis Wifi en er zijn diverse waterpunten. Het sanitair gebouw met toilet, douche, wasmachine ligt op de terp. Op het krijtbord in het gebouw, wat overigens op het dak vol ligt met 240 zonnepanelen, schrijf ik tips voor uitstapjes in de omgeving. De mummies in de kerk in Wieweet doen de gasten nog altijd verbazen. Het is ook uniek en een bezoek meer dan waard”, legt Marrit uit. Camping Thaborhoeve is geopend tussen 1 april en 1 september.

 

Uitstapjes

In de omgeving van de camping valt genoeg te beleven. Het centrum van Sneek ligt op nog geen 15 minuten fietsen en Bolsward ligt op 10 kilometer fietsafstand. De omgeving leent zich sowieso goed voor mooie fiets- en wandeltochten. Trek er vooral op uit, langs de bekende dorpen van de Elfstedentocht en bekijk vooral ook de kleine idyllische Friese dorpjes als IJsbrechtum, Tirns, Eastereind, Oudega en Blauwhuis. Wandelaars kunnen een etappe van de pelgrimsroute, het Klooster Claercamppad, lopen.

  | Gasten aan het woord |

Familie Visser uit Joure geniet een paar dagen van de rust en ruimte op deze prachtige plek: “We hebben een feest in de buurt, dus combineren we dat met een paar dagen vakantie op de camping. We zijn met pensioen en doen nog veel vrijwilligerswerk, dat geeft ons energie. Maar, even een paar dagen in een andere omgeving en genieten van de vrijheid en het buitenleven op de camping is heerlijk. Het is hier goed toeven! We horen de natuur; de koeien loeien en vogels fluiten. We zijn nog van plan om vanaf de camping een stukje te gaan kano varen, maar eigenlijk pakken we sneller onze elektrische fiets. Er zijn schitterende fietsroutes, bij het Sneekermeer of bij het recreatiegebied De Potten. Een ochtend of middag op de camping voelt ook zo ontspannen. We hebben nu een broodje frikandel gemaakt, maar vanmiddag zijn we zeker van plan om een kaasplankje met wijn van eigen wijngaard bij Marrit en Pieter te bestellen. Volgens zeggen is De Sinne, een frisse en fruitige witte wijn van de Solaris, een echte aanrader.”
Thaborhoeve
Thaborwei 10
8632 WG Tirns
Tel. 06-12810805
info@thaborhoeve.nl
www.thaborhoeve.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2022