camping de waterbuffelfarm

Camping de Waterbuffelfarm  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Ervaar hoe waterbuffels leven op de camping in Oldemarkt.

Wie van een speciale beleving houdt, gaat kamperen bij Camping de Waterbuffelfarm in het Overijsselse Oldemarkt. Je overnacht hier op ruime kampeerplaatsen, naast dierenweides met bijzondere dieren zoals struisvogels, kippen en waterbuffels. Leuk en leerzaam en bovendien rustig.

Kamperen bij een waterbuffelfarm, het is weer eens iets anders. We kijken uit naar ons bezoek aan eigenaren Carina en Richard en als we Oldemarkt door zijn gereden is het even zoeken naar de ingang van de camping. Het blijkt ‘achterom’ te zijn, via de Ossenzijlerweg. De eigenaren ontvangen ons hartelijk bij de landwinkel en bieden een waterbuffel burger aan. Ze zijn zelf ook net aan het lunchen en kunnen dan tijdens het eten van een verse buffelburger over het ontstaan van het bedrijf vertellen. “In 2010 zijn we begonnen met de waterbuffelfarm. Wij zijn de enige in de Benelux die de waterbuffels hebben voor het vlees, het zijn dus waterbuffelmannen. Mensen kennen de waterbuffel wellicht van de Big Five en verwachten dat ze vooral in Afrika leven, maar Nederland heeft het ideale klimaat voor waterbuffels. Ons bedrijf ligt centraal in de kop van Overijssel, te midden van Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste aaneengesloten moerasgebied van Noordwest-Europa. Daar verblijven onze waterbuffels ook. Ze lopen er heerlijk vrij rond in het gebied van Staatsbosbeheer. En we hebben waterbuffels in de wei achter de camping. Het zijn er tussen de 100-120 stuks en ze leven zo natuurlijk mogelijk, dus buiten, bij elkaar en zonder het eten van krachtvoer”, vertelt Richard.

 

Landwinkel

Tegelijk met het houden van de waterbuffels is er gestart met een klein winkeltje. Carina trots: “Inmiddels zijn we lid van de coöperatie Landwinkel en verkopen wij dus streekproducten, boerendelicatessen, zuivel, groente en fruit, cadeauartikelen en dus waterbuffel vlees en zuivel van eigen buffels. Dat doen wij als ‘de Waterbuffelfarm’ en we zijn een begrip in de regio. Iedereen is welkom om te komen winkelen of voor op het grote terras iets te eten of drinken.” Onze lunch is op en het is tijd om de camping te gaan bekijken, we komen later terug om al het moois in de Landwinkel te bekijken.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

“Onze dieren behandelen wij met respect en in een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving. De waterbuffels groeien op in de Weerribben op een zo natuurlijke mogelijke wijze. In de winter staan ze gezellig op stal, want ze houden niet van kou.”

In onze Landwinkel verkopen wij streekproducten, boerendelicatessen, zuivel, groente en fruit, cadeauartikelen, waterbuffel vlees en zuivel van eigen buffels. 

Waterbuffels zijn slimme dieren die goed te fokken zijn, mits je ze goed verzorgt en perfect voer geeft. 

Voor 18+

De SVR Camping de Waterbuffelfarm in Oldemarkt is op 1 april 2020 geopend. “We hebben bewust gekozen voor een camping voor volwassenen, dus 18+. Voor de rustzoeker en dierenliefhebber. Kinderen zijn zeker welkom bij de Landwinkel, want daar hebben we ook skelters en tractortjes staan om mee te spelen. We willen kinderen ook graag de boerderijdieren laten zien, maar op de camping komt men voor de rust. Adult only dus. Mocht er eens een kleinkind op bezoek komen, dan vinden we dat heus niet erg”, legt Carina uit. Ze benadrukt dat de keus ook is voortgekomen uit het feit dat ze een boerenbedrijf zijn en je altijd op moet passen met dieren. Richard neemt ons mee naar de boerderijdieren naast de camping. “We hebben 26 soorten dieren, van ezels tot geiten en van kalkoenen tot Kune Kune varkens. Op het terrein naast de camping lopen struisvogels Kees en Keesje, nandoes, alpaca’s en lama’s. De camping is in carrouselvorm aangelegd en diverse plekken grenzen direct aan de dierenweide. Je kunt hier dus letterlijk een nadoe, een loopvogel, naast je kampeerplaats hebben.”

Gloednieuw sanitair

“Het was hard werken, maar het nieuwe sanitair gebouw staat er. Modern en ruim, met een strak interieur en voldoende toiletten, douches, wasbakken en buiten twee afwasplaatsen. Ons sanitair gebouw draait op eigen bronwater, dit is duurzaam en wij zorgen voor een hoogstaande waterkwaliteit”, legt Richard uit. Bij de afwasplaats zien we een informatiehoekje met folders, onder andere over de ‘bakker aan de camping’ en ‘restaurant aan de camping’. Wat een luxe! Je kunt met behulp van een QR-code naar alle soorten brood, patisserie of complete ontbijtjes die de dag erna worden bezorgd. Hetzelfde geldt voor het restaurant op de campingplaats. Bestel een compleet drie-gangenmenu, high win / high tea, borrel-, snack- BBQ- of gourmetpakket, maaltijdsalade of los gerecht en het wordt op de camping bezorgd.

 

Vrolijke struisvogels

We lopen via de stallen waar jonge waterbuffels lekker warm en goed verzorgd in het stro liggen naar de camping. We passeren de struisvogels en bewonderen hun veren en bijzondere gedrag. Ze kijken je echt aan. Schitterend! Dan komen we op het ronde terrein van de camping, met in het midden een indrukwekkende Twaalf Apostelenboom. Richard: “Deze twaalf bomen zijn op het kerkhof bij elkaar geplaatst en aan elkaar gegroeid. Ik heb de stam kunnen bemachtigen en op een betonplaat op het midden van het kampeerterrein gezet. Handig om de Wifi bovenop te plaatsen en het watertappunt zit aan de zijkant. Iedere campingplaats heeft zijn eigen elektriciteit aansluiting én uitzicht op de dieren en het groen. We hebben ook drie safaritenten in de verhuur, ook met uitzicht op de dierenweide. Het zijn zes persoons safaritenten, maar wij hebben ze in gebruik voor vier personen. Lekker ruim dus en voorzien van alle comfort.”

Slimme waterbuffels

Carina en Richard organiseren – voor iedereen die zich aanmeld – elke laatste zaterdag van de maand rondleidingen op de Waterbuffelfarm. Carina: “We beginnen met kopje koffie en stuk droge buffelworst, ondertussen volgt er een beeldpresentatie en uitleg over de waterbuffels en onze boerderij. Daarna gaan we uiteraard naar de dieren toe om ze van dichtbij te bekijken en ze te aaien.” Richard vertelt graag over de waterbuffels: “Wekelijks komen er nieuwe stierkalfjes bij die wij ophalen bij andere waterbuffelboerderijen. Bijzonder aan de waterbuffels is dat ze zich gaan hechten aan hun verzorgers. Ze zijn groot en log en hebben hun eigen willetje. Wanneer ze iets niet willen is het moeilijk ze in beweging te krijgen. Waterbuffels zijn slimme dieren die goed te fokken zijn, mits je ze goed verzorgt en perfect voer geeft. Op onze waterbuffelfarm staat dierenwelzijn hoog in het vaandel. Het rantsoen bestaat voornamelijk uit natuurgras en aardappelen. We zijn een duurzaam bedrijf en gebruiken géén antibiotica. De dieren hebben een goed leven voordat ze uiteindelijk na twee jaar geslacht worden.”

 

Tussen de waterbuffels

Richard neemt ons mee naar het weiland achter de camping, waar een aantal waterbuffels lopen. Van een afstand maken ze al indruk, maar als wij met Richard mee de wei in mogen en hij schel fluit, komen de grote, zwarte dieren naar ons toe. Indrukwekkend! “Onze buffels lopen in natuurgebieden zoals de Weerribben, Kalenberg en kunnen de hele dag genieten van het natuurlijke gras en water. Hier bij de boerderij verzorgen wij er ook een aantal en kunnen de waterbuffels afkoelen in het water. Ze hebben geen zweetklieren dus raken in het water hun warmte kwijt”, vertelt Richard terwijl wij opeens tussen de waterbuffels staan. Probeer dan maar eens relaxt te blijven… dat moet wel, want de dieren kunnen schrikken en dat willen we zeker niet. Deze bijzondere ervaring rijker, gaan we nog een kijkje nemen in de Landwinkel. Hier is werkelijk van alles te koop rondom waterbuffels, van souvenirs als waterbuffelleren tasjes tot ‘man cave’ hoorns op houten bord, maar ook buffel mozzarella en – hamburgers (tot ingevroren BBQ-pakketten). In de gezellige winkel worden diverse ambachtelijke producten verkocht, van Italiaanse koekjes tot fruitsappen. Er is ook ruime keus aan streekproducten zoals honing, fruit (kersen bijvoorbeeld) en verse eieren. Ook leuk: de cadeauartikelen met waterbuffel- of boerenthema. Een bezoek aan de Waterbuffelfarm en camping is ronduit een belevenis!

  | Gasten aan het woord |

Astrid Poelen uit Mook zit rustig te haken. “We komen hier voor de rust en de dieren. Ik hou enorm van dieren en ik heb deze camping speciaal uitgekozen vanwege de waterbuffels. Wat zijn het grote en indrukwekkende dieren! Ik ga graag bij de waterplaats even naar ze kijken en het is speciaal dat je de waterbuffels achter onze caravan in de wei hoort lopen. Ik vind dit echt een mooie camping, leuk ook zo op een rond veld en de boer en boerin zijn enorm vriendelijk. Als de boer op de tractor rijdt, dan hoor je de ezel balken omdat ‘ie denkt eten te krijgen. Schitterend! Wij genieten van het uitzicht en de rust, dus het is ook fijn dat het een volwassenen camping is.”

 

De heer en mevrouw Spijkerman uit Ter Apel hebben hondje Donja even laten wennen aan de indrukken met andere dieren. “Natuurlijk blijft Donja aangelijnd bij de caravan, maar ze vindt het nu inmiddels leuk om naar de struisvogels te kijken. Wij verblijven zelf heel graag op een boerencamping omdat het zo gezellig is met de dieren. Hier hebben ze wel heel veel verschillende dieren en dat is leuk. Er is altijd wel beweging en tegelijkertijd is het heerlijk rustig. Wat wij ook handig vinden is de overdekte fietsenstalling waar je de fiets kunt opladen. Bovendien is het sanitair schoon en netjes. Kortom, een aanrader en wij komen zeker terug!”

Camping de Waterbuffelfarm
Hareweg 6a
8375 EA Oldemarkt
Tel. 06 30353018
info@waterbuffelfarm.nl
www.waterbuffelfarm.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2022