Een gouden plekje bij Campingplakje

Campingplakje  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Voor wie van water, rust, ruimte en natuur houdt, is bij Campingplakje aan het juiste adres. Er zijn ruime plaatsen met uitzicht op de landerijen en kampeer/camper plaatsen aan het water. Hier is het goed genieten en gasten ervaren het als een ‘gouden plek’. Eigenaar Sybren vertelt graag meer over Campingplakje. 

We treffen Sybren bij de receptie, waar hij in alle rust kort de historie van Campingplakje vertelt: “Mijn ouders hadden hier een agrarisch bedrijf en zo’n dertig jaar geleden kwam de eerste caravan. De camping was echt mijn moeder haar ding. Langzaamaan is het terrein naar alleen een camping ontwikkeld en run ik het recreatiebedrijf samen met mijn zus en broer. De haven dateert ook al van zo’n dertig jaar geleden en is twee jaar geleden volledig uitgebaggerd, zodat we konden uitbreiden. Er is nu ruimte voor 23 ligplaatsen, zowel voor onze verhuur zeilboten en elektrosloepen als voor boten van campinggasten en passanten.”

Gratis voorzieningen

De camping ligt direct aan het verbindingswater De Grons, tussen de Oudegaaster Brekken, Grote Gaastmeer en het Heegermeer. Een schitterende en centrale locatie dus en een ideaal vertrekpunt voor een vaartocht. “Onze Campingplakje gasten kunnen gratis gebruik maken van onze kano’s en optimisten. De optimist is een prachtige één persoonsboot waar kinderen op een veilige en vertrouwde manier kennis kunnen maken met het zeilen”, vertelt Sybren. Hij vindt het belangrijk dat er op de camping niet overal geld voor wordt gevraagd. Zo zijn de douches ook gratis, net als de Wifi.

 

Met de pont

Naast de camping treffen we een pontje. “We liggen bij fietsknooppunten en het fietspontje ‘Droech oer de feart’ brengt gasten naar de overkant. Mijn vader en broer varen onze campinggasten naar de andere kant, om daar lekker verder te fietsen. Bijvoorbeeld naar het mooie Workum, op zo’n 3,5 km van de camping.” In het hoogseizoen staat er aan de zijde van de camping een ijscokar waar gasten zelf een ijsje kunnen pakken en geld in het potje doen.

Het fietspontje ‘Droech oer de feart’ brengt gasten naar de overkant.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Ga lekker zwemmen, varen of surfen.

Ruim kamperen aan het water

We wandelen via het zandstrandje bij de camping over het groene grasveld met tenten en caravans. Er zijn ruime kampeerplaatsen aan de rand zodat er genoten kan worden van de weidsheid van het Friese landschap. Aan de andere rand van het terrein kan men ruim kamperen aan het water, een gouden locatie. In totaal zijn er 40 plaatsen op de camping, waarvan 21 seizoenplaatsen (er is een wachtlijst) en er zijn twee verhuur chalets en een groeps-accommodatie. Sybren: “Er staat op de camping ook een safaritent, maar deze is van een particulier. We zijn wel met plannen bezig om glamping accommodaties neer te zetten maar hiervoor moet het bestemmingsplan worden aangepast.” Ook aan camperliefhebbers is gedacht, want in 2017 zijn er bij Campingplakje 5 nieuwe verharde camperplaatsen – waarvan twee direct aan het water – gecreëerd. 


Water

Water is voor Campingplakje belangrijk, zowel het stromende water door De Grons als het water in het moderne sanitair gebouw. Ze beschikken over een eigen zuiveringsinstallatie voor het afvalwater. “Dit zorgvuldige en gecertificeerde zuiveringsproces staat echter niet toe dat wij schoonmaakmiddelen tegen grijze mineraalstrepen gebruiken. Op iedere deur in het sanitair gebouw leggen wij via ‘Het verhaal van de grijze streep en het porselein’ meer uit. Het sanitair is in 2016 opgeleverd en dus modern, we beschikken ook over een grote familieruimte met douche en wc. Op het pand liggen zonnepanelen waarmee het pand en het water wordt verwarmd. Duurzaamheid is voor ons belangrijk”, legt Sybren uit. 


Nieuwe slechtweersaccommodatie

Er is nog een modern pand bij de receptie te vinden, de slechtweersvoorziening (nieuw sinds 2017). Een prachtige en lichte ruimte met een tafeltennistafel en tafelvoetbalspel. Verder staat er een chillbank, zijn er spellen om samen te spelen en boeken om te lezen. Er is ook een aparte werkplek waar tijdens ons bezoek hard wordt gewerkt en bij navraag de Wifi verbinding uitstekend is.

Verhuur en varen

Sybren neemt ons mee naar de haven en laat de zeilboten en elektrosloepen zijn. “Wij verhuren polyvalken zodat gasten kennis kunnen maken met de zeilsport en/of er op uit kunnen trekken over de Friese meren. Ontdek vanaf Campingplakje bijvoorbeeld het Heegermeer en de Oudegaaster Brekken. We hebben ook elektrosloepen tot tien personen in de verhuur zodat gasten comfortabel van de natuur kunnen genieten, zonder het lawaai van een motor.” Op Campingplakje kun alle kanten op, of gewoon heerlijk genieten van de rust op de camping zelf.

 

 

 

“Op Campingplakje kun je alle kanten op, of gewoon heerlijk genieten van de rust op de camping zelf.”

Sybren: “Wij verhuren ook polyvalken zodat gasten kennis kunnen maken met de zeilsport.”

Zeilen over de Friese meren… de camping is een prima uitvalsbasis.

Koud of regen? Schuil of warm lekker op in de slechtweeraccommodatie.

  | Gasten aan het woord |

Rennie en Sjoerd uit Assen staan met hun hond Sprokkel (net als de hond uit de ‘Freggels’) naar eigen zeggen op een ‘gouden plekje’. Sjoerd: “Deze week vakantie kwam als een verrassing. We waren al weggeweest en weer thuis tot we opeens dachten: zullen we nog even weg? Ik heb online gezocht via de SVR naar kleinschalige campings in Friesland, in de buurt van het water. Zo kwam Campingplakje in beeld en ik kon direct zien of er beschikbaarheid was. Ik heb alleen nog even gebeld met de camping of onze hond welkom is. Dat kon, dus we genieten nu volop.” Zijn vrouw vult aan: “We wandelen graag met Sprokkel en vanaf de camping kun je heel makkelijk (en leuk) met de pont over om lekker rustig te wandelen. We fietsen ook graag en we hebben een mooie tocht langs de zeedijk gemaakt via Hindeloopen en Stavoren. Toen we door het natuurgebied van het Oudemirdumerklif (in Gaasterland in Zuidwest-Friesland) fietsten en over het IJsselmeer keken waar kite surfers volop door het water gingen, was het haast of wij in het buitenland waren. We hebben een prachtige vakantieweek.”

Frank, Tom, Annelies en Vincent vatten de camping mooi samen: “Het is een fijne, ruime camping met heel goed en schoon sanitair. Dat is misschien nog wel belangrijker dan de plek aan het water.” Hun Paradiso vouwcaravan is ideaal om achter de auto mee te nemen en staat snel na aankomst op de camping. Op het dak ligt een zonnecel, zodat er (desgewenst) zelfstandig kan worden gekampeerd. Opvallend is ook het enthousiasme van de twee tieners: “Donderdagavond was er live muziek, pizza en je kon marshmallows of een blikje worstjes boven een kampvuur verwarmen. Erg gezellig en betalen deed je met een vrijwillige bijdrage in de pot. Wat ook goed geregeld is, zijn de kano’s die je gewoon kunt lenen en een stuk kunt varen. Je kunt het water inlopen via het zandstrandje om te gaan zwemmen. En, de camping heeft ook een chillplek! In de slechtweer-accommodatie is het relaxt, met een tafeltennistafel én er is overal goed Wifi bereik!”

Campingplakje
Kaepwei 2
8611 JL Gaastmeer
Tel 0631780849
www.campingplakje.nl
info@campingplakje.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2022