Kamperen, varen en blauwe bessen plukken bij De Lytse Brekken

Micamping ‘De Lytse Brekken  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Jan van Esch

Bij camping De Lytse Brekken hoort ook de mooie jachthaven met 16 ligplaatsen

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De hoge KPN toren is een handig herkenningspunt op weg
naar camping De Lytse Brekken.

Vlakbij de Friese dorpen Sloten en Lemmer, ligt het kleine plaatsje Follega. Aan het eind van een weggetje langs het Prinses Margrietkanaal komen wij aan op de zeer ruime camping met jachthaven. Voor wie van varen (en zwemmen) houdt is dit een ideale uitvalsbasis waar je kunt genieten van de rust en groene natuur.
De Lytse Brekken wordt wel de poort tot de Friese meren genoemd.

De hoge KPN toren aan het Prinses Margrietkanaal zien we van ver. Een handig herkenningspunt op weg naar camping De Lytse Brekken. Er varen grote schepen over het kanaal, en zo zien we later, langs de camping. Er valt vanaf het zwemstrandje op de camping dus veel te zien, van grote vrachtschepen tot schattige zeilboten. We komen aan via een overzichtelijk, maar redelijk smal weggetje, waar op korte termijn extra passeerstroken worden gemaakt, bij de minicamping. Eerst zoeken we op de camping naar de receptie en zo blijkt al snel, er is alleen een telefonische receptie. We bellen dus met Lenie Wind en even later schuiven wij bij haar woonhuis aan op het terras. Daar vertelt haar man Bernard dat zij de camping week om week runnen met zijn broer Hayo en Linda. “In 2002 kocht ik samen met mijn broer het stuk grond en we hebben alles opnieuw opgebouwd. Wij wonen met twee gezinnen in de ruimte twee-onder-een-kapper vooraan het terrein. Vroeger was er een paardenboerderij met drafbaan, die je nog gedeeltelijk kunt zien. We hebben de jachthaven met 16 ligplaatsen aangelegd, zodat er meer mensen van dit mooie gebied kunnen genieten. En we zijn de camping met 25 plaatsen gestart in 2014. Het is fijn om de camping en de jachthaven met twee gezinnen te draaien. De verdeling is week om week, want we hebben ook nog ander werk naast De Lytse Brekken én op deze manier kun je als gezin ook zelf op vakantie.”

Het is fijn om de camping en de jachthaven met
twee gezinnen te draaien.

Lenie en Bernard runnen samen met zijn broer Hayo en Linda de camping.

Comforte

Behalve minicamping en jachthaven is er ook nog een blauwe bessentuin. In juli en augustus kunnen gasten van De Lytse Brekken en omwonenden de fruitige snoepjes zelf komen plukken. Wij proeven van de blauwe bessen en het is goed te zien dat ze goed gedijen hier in het Friese klimaat, want het zijn mooi, grote exemplaren. Lekker! En, ze bevatten weinig calorieën en zitten boordevol antioxidanten. Gezond dus. We wandelen naar de jacht-haven en de minicamping en wat opvalt, zijn de ruime plaatsen. Fijn comfortabel en dankzij diverse veldjes ook veel privacy. “Ruimtezoekers zijn van harte welkom. Kamperen aan het water betekent genieten. Van het uitzicht, van de wind en van de rustgevende kracht van het water. De omgeving biedt rust, maar daagt ook uit tot activiteiten”, vertelt Lenie. We staan inmiddels bij het eigen privéstrand aan het meer, waar jong en oud geniet. Kinderen springen in het water en komen via het trappetje weer aan de kant. “Het is een veilige zwemplek en gasten gaan ook graag kano varen of suppen. Op de achtergrond zie je de grote schepen langsvaren vanaf het Prinses Margrietkanaal. De camping is een prima uitvalsbasis voor een ontdekkingsreis over de Friese Meren. Alles wat Friesland zo mooi maakt, ligt voor het grijpen op onze minicamping met haven”, aldus Bernard. Er loopt een campinggast in badpak langs en zij zegt: “Schrijf gerust op dat het hier kindvriendelijk is! Wij genieten.”

 

Varen

De kleinschalige haven heeft 16 ligplaatsen en er is een brede trailerhelling.De moderne haven biedt vooral rust en comfort.
De camping en de haven beschikken – vanzelfsprekend zo vinden de eigenaren – over schoon sanitair. Op een kwartiertje varen vanaf minicamping de Lytse Brekken ben je in Lemmer. Of kies je voor een tocht over de Friesen meren? In 30-45 minuten vaar je naar het Tjeukemeer of het Slotermeer. En richting het noorden ben je zo op De Kûfurd en de Langweerder Wielen. Je kunt hier letterlijk alle kanten op. Zelfs naar het IJsselmeer. Vanaf camping De Lytse Brekken aan het water kun je Friesland echt ontdekken en beleven!

“Ruimtezoekers zijn van harte welkom.”

Er valt vanaf het zwemstrandje op de camping dus veel
te zien, van grote vrachtschepen tot schattige zeilboten.

Boten, van heel groot tot klein, kijken aan het Prinses Margrietkanaal.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Kinderen springen vanaf het strandje bij de camping in het Prinses Margrietkanaal.

Behalve minicamping
en jachthaven is er ook nog
een blauwe bessentuin.

Eerst even zelf plukken in de bessentuin en dan geniete

  | Gasten aan het woord |

Frea en Corrie uit Emmeloord staan voor het derde jaar op camping

 De Lytse Brekken. Hoe en waarom zijn ze hier terecht gekomen? “Wij hadden een boerencamping, maar wij konden zelf dus niet op vakantie. Wij zagen dat het terrein in ontwikkeling was en als wij langs vaarden zeiden wij tegen elkaar dat wij op die locatie graag vakantie wilden houden. Toen gasten van onze camping over de gemoedelijke sfeer bij De Lytse Brekken spraken zijn we hier met onze kleine Kip caravan naar toe gegaan en dat bevalt uitstekend. Het is hier zalig rustig en wij vinden het bijzonder om te zien hoe de twee gezinnen de camping runnen. Ieder gezinslid helpt mee”, vertelt Corrie. De boerencamping hebben zij inmiddels niet meer, maar dus wel een fijne seizoen-plaats naast gezellige buren. “Ik ga graag een stukje varen in de kano. Als het water spiegelglad is kijk ik naar de ondergaande zon. Soms springt er een visje op. Een geluksmoment! Ik ben ook dol op zwemmen en dat kan gemakkelijk vanaf de camping”, legt Frea uit. Op de vraag of zij tips in de omgeving hebben, volgt een prachtige opsomming: “Ga lekker fietsen, naar Oudemirdum of een rondje Balk. Ook leuk om naar Laaxum, het kleinste vissersdorp van Europa, te gaan waar je zalig vis kunt eten. De Theetuin in Wijckel, Under de Toer, is erg leuk. Je kunt er blauwe bessentaart eten… en de bessen komen bij De Lytse Brekken vandaan. Over bessen gesproken, dat is een must do op de camping. Een bak verse blauwe bessen plukken. Het Kabouterpad in Sint Nicolaasga is fantastisch! Je kunt er wandelen langs houten figuren, gemaakt door kettingzaagkunstenaar Banzai-John. Van vergane bomen rondom de vijver maakt hij bijzondere figuren.”

Micamping ‘De Lytse Brekken’ | De Lytse Brekken
8535 XA Follega | Tel. 06 189 083 59
info@delytsebrekken.nl | www.delytsebrekken.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2021