Camping De Oude Trambrug

Camping De Oude Trambrug  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Rob Kater

Bij De Oude Trambrug in ‘het andere Friesland’ wordt het nooit druk.

In de Friese Wouden zal het nooit zo toeristisch worden als in de Friese Meren. Dat is nu net waarom Adrie Mollema en Piet Azier bij een oude trambrug in Hoornsterzwaag een verwaarloosde boerderij met open veld wilden ombouwen tot een camping met bed & breakfast. Sinds de opening in 2013 wisten ze gasten te trekken van West-Europa tot Abu Dabi. Als we in de zomer de camping bezoeken, treffen we een open en natuurlijk kampeerveld met maar slechts zeventien bezette plekken op 2,1 hectare. “Onze slogan is: ruimtelijk genot. We vinden dit al druk.”

Als we richting camping De Oude Trambrug rijden, moeten we ons clichébeeld van Friesland bijstellen. Geen uitgestrekte weilanden en meren, maar een wisselend landschap met hier en daar stukken bos, begroeide akkers, natuurgebiedjes en dan weer een weilandje. Het is wel een typisch agrarische omgeving en dus verbaast het ons niet dat de camping van onze bestemming bij een voormalige boerderij is. Het vlagvertoon en de borden bij de entree laten geen twijfel: dit is een camping. Waarom deze de naam De Oude Trambrug heeft, krijgen we te horen van de eigenaren Adrie Mollema en Piet Azier. Maar eerst krijgen we een rondleiding over de kampeervelden. 

Bloemrijk grasveld

Bij de entree zagen we nog een vlag van Kamperen bij de Boer, maar als we over het achterste kampeerveld lopen hebben we meer de indruk van een natuurkampeerterrein. Caravans en tenten staan rondom een lommer- en bloemrijk grasveld met hoog gras. Piet, die de taak heeft om het veld te maaien en het groen te onderhouden: “We maaien bewust niet het hele veld. Nu hebben we het middenstuk laten staan, op een ander moment kan dat een ander deel zijn. Zo zorgen we ervoor dat er van het vroege voorjaar tot in het najaar altijd bloemen zijn. We vinden dat belangrijk voor de insecten en onze gasten waarderen het.” 

Plek zelf bepalen

Het natuurlijke karakter van het veld komt ook doordat de caravans en tenten willekeurig verspreid op het open veld staan. Er is geen orde of planning aan af te leiden. Adrie: “Gasten komen vooral voor het open veld. Toen we het terrein geschikt hadden gemaakt om er te kunnen kamperen, vroegen we ons af hoe we markeringen konden aanbrengen waar de staplekken moesten komen. We kwamen er niet uit. Om daar achter te komen hebben we de eerste gasten zelf hun plek laten kiezen. Dat bleken ze enorm te waarderen. Het hoort bij het gevoel van vrijheid. We willen de kampeerders zo min mogelijk opleggen. Er zijn nog steeds geen vaste plekken. Dat betekent wel dat we enkele centrale stroompunten hebben gemaakt. We faciliteren in extra kabels als iemand wat verder van die punten staat.”

Campingeigenaren Adrie Mollema en Piet Azier.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De entree met vel vlagvertoon kan niet missen.

Op het open veld zijn er ook plekken met schaduw.

Zo vrij kun je het treffen op het open, natuurlijke veld.

Open ontmoetingsruimte

Het gevoel van vrijheid op dit open veld achteraan de camping komt ook doordat het zonder afscheiding overgaat in het open landschap. Wie wat meer beschutting zoekt, kan terecht op het veldje helemaal aan de voorkant. Op dit kampeerveld staat ook één safaritent voor vier personen en onder een tentoverkapping is een open ontmoetingsruimte ingericht. Hier kunnen kampeerders bij slecht weer droog hun maaltijd klaarmaken en nuttigen. Adrie vertelt dat gasten elkaar hier ’s avonds ook wel opzoeken. “Als het erg warm is, zoeken kampeerders hier ook de schaduw op.”


Tramspoor

Vanaf deze plek kan Piet ook de oude trambrug aanwijzen, die we op onze weg naar de camping hebben gemist. “De brug is 105 jaar geleden gebouwd. Het is in het tramspoor van Drachten naar Oosterwolde. De lijn is in 1948 opgeheven. Nu is het onderdeel van routes voor ruiters en mountainbikers.” Adrie en Piet weten dit doordat ze zich in de omgeving hebben verdiept sinds ze in 2010 voor het eerst de boerderij kwamen bezichtigen. Adrie: “We komen hier niet vandaan. We zochten een omgeving van rust en ruimte met het plan om er een camping te beginnen. Dit was een vervallen boerderij. Toen we voor het eerst binnen stonden, zagen we het niet zitten. Maar toen we het rondje over het veld buiten maakten, waren we overtuigd. We zagen de waarde van het mooie uitzicht en de potentie om het terrein op een natuurlijke manier in te richten.” 

Sanitair is speerpunt

Om het geschikt te maken voor caravans en tenten, hebben ze in het eerste jaar het terrein vlak gemaakt. Tegelijk maakten ze de boerderij bewoonbaar. Het was een intensieve periode, maar in 2013 was de camping zover om de eerste gasten te ontvangen. In de boerderij maakten ze nog een bed & breakfast en een inpandig sanitair. Adrie: “Het sanitair is echt een speerpunt van onze gastvrijheid. Gasten zeggen vaak dat het mooier is dan hun badkamer thuis.” Ze bieden ook gastvrijheid door ontbijt en diner op verzoek te verzorgen. 

“We maaien bewust niet het hele veld. Zo zorgen we ervoor dat er van het vroege voorjaar tot in het najaar altijd bloemen zijn.”

Gezamenlijke promotie streek

Hoewel ze vanaf het begin af kampeerders hadden, zagen ze ook in dat kampeerders niet zomaar komen. Piet: “Je moet ontdekt worden. Dit deel van Friesland, de Friese Wouden, is niet zo bekend als de Friese Meren. Daarom is promotie belangrijk. De naam Friese Wouden is inmiddels veranderd in Het Andere riesland. We proberen de promotie daarvan samen met andere campings te doen. We hebben al eens met vijf andere campings op een beurs gestaan en we zoeken samenwerking met recreatiebedrijven in de buurt. Adrie: “Het zal nooit zo druk worden als bij de Friese Meren, maar daar zijn we ook niet op uit. Hier komen mensen, omdat het niet zo druk is op de fietspaden.”

Fietsknooppunt

Voor die fietsende recreant heeft de camping oplaadpunten voor e-bikes. Adrie: “We zitten hier aan een fietsknooppunt. Je kunt hier vandaan twee weken lang iedere dag een andere route fietsen.” Piet: “We leren de omgeving zelf ook steeds beter kennen, zodat we uit eigen ervaring activiteiten kunnen aanbevelen of ze zelf ontwikkelen. Onze dochter heeft een fietsroute Rondje Wereld gemaakt. Er zijn hier locaties die verwijzen naar het buitenland zoals Moskou en Sint Petersburg, Frankrijk, Egypte, Luxemburg en Canada. Het fietsrondje van 47 kilometer is goed te doen op een dag.”

 

Verwachtingen

De camping trekt ook gasten vanuit de hele wereld. Adrie: “We krijgen gasten uit West-Europa en hebben al eens iemand uit Abu Dabi gehad. ” Ze komen met hun tenten en caravans door elkaar op het veld te staan. Piet: “We houden het aantal seizoenplaatsen zeer beperkt. We houden ook altijd even een praatje wat de bedoeling van het verblijf is en wat ze van de plek kunnen verwachten. We leggen dan ook uit waarom we het aantal kampeerders beperken. Dat is soms nodig, als ze zien dat er nog veel ruimte is en denken er nog wel bij te kunnen. Dit jaar zijn we wat coulanter omdat veel mensen vanwege corona in Nederland nog een plekje zoeken. Maar eigenlijk vinden we het nu met zeventien bezette plekken al druk.”

  | Gasten aan het woord |

Het is een van de mooiere plekken, in de verre uithoek van het open veld met het weidse uitzicht. Sybe en Fetsje Zeilstra uit het Friese Scharnegoutum hebben het dan ook getroffen. Hoewel ze de plek bij hun verkenning in het voorjaar niet konden reserveren, wisten ze wel dat ze in de zomer hier wilden staan. Sybe: “Ja, we zijn in het voorjaar al wezen kijken. Deze camping sprak ons aan omdat we de vrijheid willen om onze caravan op iedere willekeurige plek neer te kunnen zetten. We hoorden dat ze maar vijftien plaatsen hebben. We begonnen te tellen: hé dit is ruim.” Fetsje: “Voor de kinderen gingen we altijd naar grotere campings in het buitenland. Sinds in 2007 de kinderen niet meer meegaan, zijn we helemaal om. We gaan alleen nog in Nederland kamperen. We gaan met vrienden vaak naar Texel, maar deze camping wat dichter in de buurt is ook prachtig. We leren een heel ander Friesland kennen.”

Camping De Oude Trambrug
Bij de leijwei 74
8412 SL Hoornsterzwaag
Tel. 06 40301901
info@oudetrambrug.nl
www.oudetrambrug.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2021