Hoorbare stilte  in de Achterhoek

Camping de Vetweide  |  Tekst: Willem Smalen  |  Fotografie: Robin Visser

Het zijn vijftien kampeerplekken omsloten door bos en weilanden. 

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Bos, weiden en bosschages. Karakteristiek landschap van de Achterhoek. Tussen de rivier de Berkel en het Twentekanaal ligt camping de Vetweide, in het dorp Almen. Een plek waar je de stilte kunt horen. Een impressie over de minicamping van Coby en Henk Wiltink. 

Op het erf komt een hond kwispelend op ons af. “Boes kom hier”, horen we roepen. Boes mag tijdens de rondleiding met ons meelopen. “Onze minicamping ligt achter het erf van de Saksische boerderij uit 1848”, vertelt Coby. Het zijn vijftien kampeerplekken omsloten door bos en weilanden. Een kleinschalige camping met de sfeer van een boerderij. Een dierenwei met kippen, varkens en konijnen. En niet te vergeten onze ezels.”

Coby Wiltink: “Onze minicamping ligt achter
het erf van de Saksische boerderij uit 1848.”

Net buiten het dorp Almen

“Onze camping ligt net buiten Almen. Een klein dorp met een dorpsplein zoals het er zo’n honderd jaar geleden ook uit zag. De kerk dateert uit de 14e eeuw. Dichtbij het dorp meandert het riviertje de Berkel. Verderop het rechte Twentekanaal. De omgeving heeft een  karakteristiek landschap van bos, weiden en bosschages. Nabij gelegen landgoederen en natuurgebieden zijn opengesteld om tochten te maken. Op fietsafstand liggen de plaatsen Zutphen, Vorden Lochem.”

 

Kleinschaligheid

Coby laat ons de camping zien. Haar hond Boes loopt keurig mee.  Het is een warme zomerdag. Veel gasten zoeken de schaduw op. “De kleinschaligheid van onze camping maakt dat gasten zich snel thuis voelen. Voor kinderen hebben we een apart speelveld met skelters en speeltoestellen. En niet te vergeten een rit met één van ons ezels is een belevenis voor kinderen. We hebben hiervoor een aantal routes in de omgeving uitgezet met onderweg een picknick. Voor ouders als begeleiders is zo’n tocht ook heel leuk. Op loopafstand van de camping ligt het Twentekanaal. Ideaal voor gasten die graag een hengel uitgooien. Voor een tochtje over de Berkel huur je een kano bij het buiten-zwembad bij het dorp. Wandelaars kunnen korte of lange wandelingen maken. De route van het  Pieterpad loopt hier dichtbij. Dankzij de knooppuntroutes kun je omgeving al fietsend ontdekken.”

 

De dames ezels

We staan stil bij een hek met daarachter nieuwsgierig kijkende ezels  “Allemaal dames”, zegt Coby lachend. “Ze zijn heel braaf in de omgang. Als kennismaking voor een wandeling met picknick krijg je van ons instructie en mag je de ezel borstelen. De ezel krijgt een picknick-mandje met ‘iets d’r in’ op de rug. Het eerste stuk van de uitgezette route lopen we mee, daarna ga je alleen. Het is elke keer weer een groot succes.”

We kunnen moeilijk afscheid nemen van de Vetweide en van de ezels. Tot weerziens ofwel ‘goedgoan’ in het dialect, lijken de dames ezels tegen ons te zeggen.

En niet te vergeten een rit met één van ons ezels is een belevenis voor kinderen.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Een kleinschalige camping met de sfeer van een boerderij. 

Op de Vetweide worden ondermeer houten puzzelnamen, kapstokjes met naam, krukjes met naam en andere figuurzaagmodellen gemaakt.

“Een kleinschalige camping met
de sfeer van een boerderij”

Ada en Gert wilden beslist een keer in de Achterhoek kamperen. De stilte kun je hier horen

Op loopafstand van de camping ligt het Twentekanaal. Ideaal voor gasten die graag een hengel uitgooien.

Camping de Vetweide
Dorpsstraat 7 | 7218 AA Almen | +31 (0)575 431 927

info@devetweide.nl | www.devetweide.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2020