Voel je vrij op de sfeervolle boerderijcamping De Vrije Vogel

Boerderijcamping de Vrije Vogel  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Zeer ruime kampeerplaatsen en voor wie wil staat er een picknicktafel.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Siem zit in zijn kinderwagen rustig naar de koeien te kijken.

Naast het moderne melkveebedrijf en de stolpboerderij van familie Tjepkema is camping De Vrije Vogel te vinden. Verdeelt over twee grasvelden zijn vijftien ruime kampeerplaatsen, waarop veel picknicktafels met fleurige planten staan. Dochter Annegeertje en haar ouders Riet en Klaas hebben met z’n drietjes een maatschap en runnen met elkaar met zichtbaar veel plezier de camping. Voor ons bezoek hebben ze zelfs een tafel gedekt met prachtig melamine servies uit de ‘Winkel op Texel’. Het brengt nog meer sfeer op de toch al zalige camping.

Terwijl we bij de stolpboerderij van de familie even staan te wachten, horen we de geluiden van een boerderij; grazende koeien, fluitende musjes en een kraaiend haantje. We wandelen de koeienstal in waar ongeveer zestig koeien kunnen staan. Velen zijn lekker in de wei of wisselen elkaar af bij de melkrobot. “Campinggasten mogen altijd een kijkje in de stal komen nemen”, vertelt Annegeertje terwijl zij haar zoontje Siem in de kinderwagen meeneemt. Dochter Saar loopt gezellig met ons mee naar de schitterend gedekte tafel. Terwijl wij een kopje thee drinken uit vrolijk gekleurde melamine servies legt Annegeertje uit dat een vriendin van haar – Martina – in Den Burg een gezellige winkel heeft waar alle spullen die op tafel staan te koop zijn. “Ik hoor van gasten vaak enthousiaste verhalen over de leuke woonaccessoires en praktische producten uit de Winkel op Texel.” De familie schuift aan tafel en Klaas vertelt: “Wij zijn sinds 2000 naast het melkveebedrijf met de camping gestart.” De boerderij en camping wordt in een maatschap van drie personen gerund. Riet en Klaas en hun dochter Annegeertje. “Duurzaamheid en bewust omgaan met het milieu vinden wij belangrijk. Daarom is onze boerderij een zogenoemde ‘boerbewust / kringloop’ boerderij. Dat betekent dat wij op bewuste wijze melk produceren, met oog voor dier en milieu. Het werk op de boerderij gaat altijd door en er is dan ook vaak gezellige bedrijvigheid op het terrein. Heb je vragen over het werk op een melkveebedrijf of ben je geïnteresseerd in onze werkwijze? We staan altijd open voor uitleg!”

“Duurzaamheid en bewust omgaan met het milieu vinden wij belangrijk.”

Klaas en Annegeertje: “Campinggasten mogen altijd een kijkje in de stal komen nemen.”

Gezellige recreatieruimte

Na de thee wandelen we met elkaar over de camping en zien we dat alle plaatsen ruim van opzet zijn en voorzien zijn van een water- en stroomvoorziening. Trots laat Riet de recreatieruimte, waar ook de moderne sanitaire voorzieningen te vinden zijn, zien. “Er zijn twee douches en toiletten voor dames en twee douches en toiletten voor heren. De douches zijn voorzien van een ruime kleedruimte, zodat je comfortabel kunt omkleden en kleding droog blijft. Er is een aparte familiedouche en toilet, geschikt voor mindervaliden en rolstoelgebruikers.” Er staat ook een wasmachine en droger waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. In de sfeervol aangeklede recreatieruimte staan tafels met stoelen en een bankstel waar gasten gezellig met elkaar kunnen zitten, een spelletje kunnen spelen of een boek kunnen lezen. Boeken zijn zelfs aanwezig in de bibliotheek en er zijn folders met informatie over Texel en de vele mogelijkheden. Aan de wand hangt een expositie van schilderes Greet Zwabedisse. Kortom, een fraaie ruimte waar ook nog eens een keuken voor gasten is. “Vooral bij minder weer of als gasten zelf geen kookstelletje mee hebben. Iedereen is welkom in de keuken waar wij een kookgelegenheid, magnetron, koelkast en vriezer hebben staan. Er wordt veel gebruik van gemaakt”, legt Riet uit. Zij vervolgt: “In de toekomst willen we een veranda bij de recreatieruimte aanleggen, met gezellige zitjes en een mooi uitzicht. Dan kunnen gasten in de avonduren rustig buiten zitten en de zon onder zien gaan. Zonsondergangen zijn prachtig te zien vanaf de camping. Geen avond is hier hetzelfde.”

 

Voor jong en oud

Op één van de kampeervelden is een hoek speciaal ingericht voor kinderen. Zij kunnen zich lekker uitleven op de schommel, de glijbaan of in de zandbak. Er staan ook skelters en trapfietsjes om te lenen. Kinderen gaan natuurlijk ook graag bij de koeien kijken. Net als volwassenen. Vandaar ook dat De Vrije Vogel een prima camping voor jong en oud is. Ook als je denkt aan de vele mogelijkheden aan uitstapjes. Annegeertje tipt: “Zelfpluktuin Voedselbos is erg leuk. Bijna alles wat er groeit en bloeit is – mits het rijp is – te eten. Museum Kaap Skill is ook interessant en je ziet er schatten uit de zee. Of ga eens met een garnalenvisser het Wad op. Bij Waddenhaven Texel in Oudeschild is een klein strand en speeltuin, echt geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Je kunt er krabbetjes vangen en het water heeft er geen stroming. Soms kun je in de haven zeehonden zien en het is natuurlijk leuk om naar de bedrijvigheid bij de kotters te kijken.” We drinken nog aan laatste glas water aan de sfeervolle picknicktafel en nemen dan afscheid van de gastvrije Annegeertje, Riet en Klaas. Ze hebben het absoluut goed voor elkaar op De Vrije Vogel!

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Astrid en Jeroen Mennink uit Bennebroek komen al zeker voor de tiende keer op deze boerderijcamping.

Kees Roth uit Steenwijk.

“Ik heb het zo goed naar mijn zin, ik blijf terugkomen bij Boerderijcamping De Vrije Vogel”, vertelt Kees Roth.

  | Gasten aan het woord |

 

Astrid en Jeroen Mennink uit Bennebroek komen al zeker voor de tiende keer op deze boerderijcamping. “Het bevalt ons hier zo goed! We zijn een aantal jaar niet geweest, maar nu we weer bij De Vrije Vogel zijn voelt het echt als thuiskomen. Het is goed toeven en de plaatsen zijn ook nog eens groter geworden. Niet dat we per se met onze zelfgemaakte minicamper met luifel een grote plek nodig hebben. Deze minicamper is alweer onze derde versie en eigenlijk perfect. ’s Avonds bouwen we de bus om naar ruim tweepersoonsbed. We hebben zelf stoeltjes mee, maar we kunnen ook aan de picknicktafel van de camping zitten. Op alle tafels heeft Annegeertje een bloeiende plant staan, dat ziet er gezellig uit. En mocht het wat slechter weer zijn, dan kunnen we in de recreatieruimte zitten. Je kunt er zelfs koken! Er zijn ook verse eitjes te koop, ik kan uit ervaring zeggen dat de scharreleitjes heerlijk zijn. Je snapt het; we komen graag op deze camping. Ook vanwege de ruime douches en uiteraard vanwege de mooie fietsmogelijkheden op Texel.”

Mevrouw Van Oorschot uit Middelbeers kwam per toeval bij De Vrije Vogel: “Het fijne van in het voorseizoen op vakantie gaan is dat je vrijwel overal nog wel plek hebt. Dus wij waren onderweg tijdens onze vakantie en ik sprak een vriendin die op Texel op een andere camping staat. Flexibel als wij zijn, bedachten we om ook naar Texel af te reizen. Online vond ik deze camping en ik heb gebeld of er plaats was. We konden zo terecht en het bevalt uitstekend. Luxe zelfs, met een waterkraan achter de caravan. Ik geniet ervan om bij de koeien te kijken én vanaf de camping heb je een prachtig zicht op de ondergaande zon. Ik geniet van de kleine dingen, zoals de aankleding en bloemen op tafel. Wij fietsen graag in de omgeving en bewonderen de natuur. Ik kocht bij een nabijgelegen camping verse, geschilde asperges. Een feestje op het bord. Wij genieten enorm van onze vakantie op Texel.”

Bert en Inie van Egdom uit Overberg trekken er al 32 jaar op uit met de caravan. “Deze camping bevalt goed. We hebben een ruime plaats, de zon schijnt, de voorzieningen van sanitair tot recreatieruimte zijn superschoon en Annegeertje, Riet en Klaas zijn erg vriendelijk. Wij trekken er met de fiets op uit, bijvoorbeeld naar de vuurtoren. Dat is een mooie route door het duingebied, over goede fietspaden. We nemen een boterham mee en rusten hier en daar op een bankje uit. Texel is een heerlijk eiland om te fietsen en van de natuur te genieten.”

Kees Roth uit Steewijk komt al 18 jaar bij De Vrije Vogel. “Ik heb het zo goed naar mijn zin, ik blijf terugkomen bij Boerderijcamping De Vrije Vogel. Klaas, Riet een Annegeertje werken hard en zetten zich voor 100% in voor de camping en de boerderij. Ze maaien het gras uitstekend en ik vind het fijn dat zij – net als ik – planten- en natuurliefhebbers zijn. Een groot voordeel vind ik de recreatieruimte waar je meteen na aankomst even kunt zitten en koffie of thee kunt zetten. Je kunt er zelfs koken en ik moet telkens lachen om het bordje naast het fornuis ‘maak er geen potje van’. Ook vind ik het slim dat ze er een informatiemap met voorschriften op de camping en boerderij hebben liggen. Duidelijkheid, maar vooral ook veiligheid boven al.”

 

 

Boerderijcamping de Vrije Vogel
Laagwaalderweg 21 | 1792 CE Oudeschild Texel
Tel: 0222314509 | 0622639536
info@vrijevogeltexel.nl
www.vrijevogeltexel.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 4-2021