Franse sferen bij 

Camping Erve Wisselink

Camping Erve Wisselink   Tekst: Willem Smalen  |  Fotografie: Anahí Clemens

Op het heetst van de dag lopen we het erf op. Even verderop zien we wijnranken in de blakende zon. De sfeer van Zuid Frankrijk zo lijkt het, maar we zijn ‘gewoon’ thuis in eigen land. Op bezoek bij campingeigenaren en wijnboeren Els en Henk Timmermans. Erve Wisselink in Eibergen.

Getooid met strooien hoed en in korte broek komt Henk ons verwelkomen. “Welkom op zomers Erve Wisselink”. We zitten in de schaduw van een grote boom. De sfeer van een siësta in een zuidelijk land. Els schenkt water uit een grote kan. “Voor wijn is het nog een beetje vroeg”, zegt zij op lachende toon. “We hebben deze boerderij met twee hectare grond in 2000 gekocht. Het was een boerenbedrijf met melkvee. Na jaren in Amsterdam en Enschede te hebben gewerkt en gewoond wilden we graag buitenaf gaan wonen. De ligging en uitstraling van de boerderij uit 1917 met monumentale gevel vonden we aantrekkelijk. We hadden toen nog geen plannen voor een camping, die zijn pas veel later gekomen. Eerst zijn we gaan verbouwen. De verbouwde varkensstal werd ons eerste woonverblijf. Nu is dit een vakantiewoning. Ook het erf en de weiden moest worden aangepakt. Het erf was geheel geasfalteerd en er stond geen enkele boom, het was een kale boel. We hebben veel bomen en struiken aangeplant. Daarvan zie je nu het resultaat.”

Idee voor een camping

“Het idee voor een camping is zo’n vijf jaar geleden ontstaan. Een spontaan idee omdat ons dat leuk leek. En nu ervaren we dat ook zo. Je leert aardige mensen kennen. Het geeft jezelf ook een gevoel van vakantie.  Op de camping is plaats voor vijfendertig caravans, campers of tenten. Geen plekken op een rijtje, maar verspreid over het terrein, meestal met schaduw. Het is een camping voor mensen die van een rustige vakantie houden. In de omgeving zijn veel fietsroutes aangelegd. Je bent ook zo in Duitsland. De grens is maar een paar kilometer hier vandaan.”

Wijngaard

“Ik denk dat het een goed wijnjaar wordt”, zegt Henk als we langs wijnranken lopen. “Het idee van de wijngaard was er eerder dan het idee van de camping. We hebben samen met andere wijnboeren een jaar lang cursussen gevolgd over het aanleggen en onderhouden van een wijngaard en het maken van wijn. We hebben vijf soorten druiven, onder andere de ‘Johanniter’ en de ‘Souvignier Gris’. Het zijn druivensoorten die goed bestand zijn tegen ons klimaat.”

Een favoriete plek om tot rust te komen

“Mede door de wijngaard heb je een gevoel dat je in het buitenland bent.”

Mooie plekken verspreid over het terrein, meestal met schaduw

Er is ook een moestuin en een bloementuin

Rondleiding

Tijdens onze rondleiding scharrelen kippen om ons heen, een haan kraait luid. Aan de rand van de wijngaard hebben we zicht op het omliggende landschap. Els en Henk gaan ieder in een stoel zitten. “Dit is een favoriete plek van ons om tot rust te komen. Je kunt hier van de ondergaande zon genieten”, zegt Els.
Terug bij de boerderij krijgen we in de koele wijnmakerij uitleg over het persen van druiven en het bottelen van wijn. Weer buiten valt de warmte op ons. Het wordt een goed wijnjaar voor Erve Wisselink.

Gasten aan het woord

Beetje buitenland

Hond Floortje zit aan hun voeten. Theo en Hannie zijn hier voor de vijfde keer. “We zijn hier altijd een paar dagen of een weekend. Het is vlakbij onze woonplaats Enschede. Een rustige camping met ruime plekken. Je kunt hier jezelf zijn. Op een warme zoals vandaag blijven we rustig bij de caravan. Gisteren hebben we een fietstocht gemaakt naar buurtschap Zwilbroek, gelegen aan de Nederlands-Duitse grens. Daar hebben we een heel leuk restaurant ontdekt. Dit is een perfecte camping voor ons. Mede door de wijngaard heb je een gevoel dat je in het buitenland bent.”

Lange fietstochten

“Deze streek van Nederland vinden we prachtig.” Vertellen Lily en Jan uit Alphen aan de Rijn. “Sinds kort hebben we E-bikes. Daarmee maken we flinke dagtochten door het afwisselende landschap. Meestal zo’n 40 km. Langs de route zijn veel boerderijen met eigen gemaakte producten. Heel leuk om te bezoeken. We hebben deze camping per ongeluk ontdekt. We zijn deze vakantie vier weken onderweg, langs verschillende campings.”

Erve Wisselink

Winterswijkseweg 22
7152 CX Eibergen
Tel. 06-12485179
info@erve-wisselink.nl
www.erve-wisselink.nl

 

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2019