Het hotelgevoel van een adults only camping in de Betuwe

Camping Felishoeve  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie:Robin Visser

Eigenaren Look Boden en Marian Heijdra.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Een kersenbonbon bovenop het welkomstpakket zegt alles over camping de Felis Hoeve in Acquoy. Het staat voor het fruit uit de Betuwe en voor de gastvrijheid van de eigenaren Look Boden en Miranda Heijdra. Toen ze in april 2019 ontdekten dat ze bij de aankoop van een voormalige boerderij er een camping bij hadden gekregen, kozen ze ervoor om flink te investeren in de camping om de gasten in de watten te kunnen leggen. Dat is een jaar later, als wij de camping bezoeken, al een heel eind op weg.

De Betuwe is het land van mascotte Flipje, weggetjes en sluisjes. Eigenlijk kan van ieder landschapselement een verkleinwoord worden gemaakt, want rijdend over een paar honderd meter kronkelige dijk langs de Linge wisselt het uitzicht van boomgaard naar waterpartij tot bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier past een kleinschalige camping als de Felis Hoeve perfect bij. Als we aankomen zet eigenaar Look Boden net de parasol boven een tafel in hun eigen voortuin. Hier worden we verwelkomd met de keuze voor een appelflap of kersenflap bij de koffie. Look: “Ze komen vers van de warme bakker die hier iedere dag het brood op bestelling van de campinggasten bij de caravans komt afleveren.”

 

Camping bij de koop inbegrepen

Het zijn deze details die laten zien dat Look en Miranda het goed voor elkaar hebben. Zo liggen ook de velden erbij als kortgeschoren golfbanen. Het is alsof ze al jaren een camping beheren, maar dat is niet het geval. Miranda: “We zochten naar een kleiner huis met een grote schuur of stal voor onze stichting die verwilderde katten opvangt. Look wilde bovendien een ruimte om zijn nieuwe radio- en productiestudio in te kunnen richten. Zo kwamen we dit tegen. We kochten het met twee hectare grond erbij. Toen we op 1 april 2019 bij het tekenen van de koop de vraag kregen wat we met de camping van plan waren, was dat geen grap. We beseften dat we dus een camping erbij hadden gekocht.”

 

 

“Vanaf de dag dat wij open gingen, hebben we geen dag
minder dan vijftien gasten gehad.
Op websites krijgen we alleen maar positieve reviews.”

Eigenaar Look Boden

De omgeving is ook mooi vanaf het water te ontdekken.

De camping ligt op een knooppunt van fietsroutes, zoals de Rijnroute en de Lingeroute.

Het plasdras natuurgebied van acht hectare groot ligt direct tegenover de camping en is vrij toegankelijk.

Voortvarend

Ze vroegen zich vervolgens af waar die camping dan was. Het bleek een verwaarloosd stuk land waar een paar caravans op pasten. Je kon tussen het overwoekerende groen inderdaad je caravan kwijt, maar hoefde vervolgens niet te rekenen op enige aandacht van de campingeigenaar. Miranda: “Look legt graag mensen in de watten, dus zei ik dat hij de camping maar moest gaan doen.” En dat deed Look voortvarend. “Ik heb een loonbedrijf ingeschakeld om de troep op te ruimen en de kleilaag af te dekken. We hebben 24 plekken in-gericht. Iedere plek heeft 10 ampère stroom en er is vrij wifi die sterk genoeg is om televisie te kunnen kijken. We hebben in een bestaande schuur douches en toiletten met aparte ruimtes voor scheren en beauty gemaakt.”

 

Adults only

Het is een ontzagwekkende prestatie die meteen zijn vruchten afwierp. Look: “De camping had natuurlijk een ontzettend slechte naam, maar vanaf de dag dat wij open gingen, hebben we geen dag minder dan vijftien gasten gehad. Op websites krijgen we alleen maar positieve reviews. We hebben veel aandacht voor de gastvrijheid. Als je aankomt, nemen we de tijd voor je en krijg je een pakket met informatie over de omgeving, met daarop een kersenbonbon. Het is de verwijzing naar het fruit van de Betuwe en een klein gebaar om onze gastvrijheid te tonen. We vinden dat je hier hetzelfde moet vinden wat je op een bed in een hotel aantreft.” Miranda: “We zijn bewust een adults only camping. Dat trekt andere gasten. Allereerst zoeken ze echte rust, zonder de drukte en herrie van kinderen. Ze hebben ook geen behoefte aan vermaak op de camping zelf en ze zijn zorgzamer. Ze zijn bijvoorbeeld gewend om het sanitair schoon achter te laten.”

 

De mini-bibliotheek is de enige vorm van vermaak.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4
Het grote veld is ruim opgezet. De begroeiing zorgt voor beschutting.
Op adults only camping Felishoeve worden geen kinderen toegelaten.

Bomen midden op het grote veld zorgen voor welkome schaduw.

De velden zijn goed onderhouden met kortgemaaid gras.

“We zijn bewust een adults only camping. Dat trekt andere gasten. Allereerst zoeken ze echte rust, zonder de drukte en herrie van kinderen. Ze hebben ook geen behoefte aan vermaak op de camping zelf en ze zijn zorgzamer.”

Eigenares Miranda Heijdra

Fort Asperen is gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Holladse Waterlinie. In de oude artillerieloods is nu een taveerne gevestigd. Het staat op een paar kilomter
van de camping. 

Er is niets te merken van de kattenopvang in de loods voor op het terrein.

Kampeerders Leun en Henny Berns

Toren van Pisa

Afgezien van de mini-bibliotheek is er inderdaad geen vermaak op de camping. Gasten komen voor de omgeving, en dan niet alleen het acht hectare grote, vrij toegankelijke plasdras natuurgebied recht tegenover de camping. Miranda: “We zitten op een knooppunt van fiets- en wandelroutes, zoals de Rijnroute en de Lingeroute.  Je kunt leuke routes via pontjes maken, er zijn leuke stadjes en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En je moet zeker een foto maken van onze ‘toren van Pisa’. Dat is de scheve toren van Acquoy, waar mevrouw Pisa onder begraven ligt.” Look zag de toeristische potentie van de wijde omgeving. Ondernemend als hij is bracht hij winkeliers, horeca en toeristische attracties bij elkaar om het gebied gezamenlijk te promoten en arrangementen samen te stellen.

Theater in silo

We zien dat de camping al uit drie velden bestaat. De twee grote velden zijn beschut en ruim van opzet. Het tweede veld ligt buiten de begroeiing en heeft de toepasselijke naam Veldzicht. Hier staan de caravans met de opening naar het open uitzicht. De velden  liggen erbij alsof het gras met een nagelschaartje wordt kortge-houden. “Ik ben een golfer, dus ik vind een goed, mooi strak en groen grasveld erg belangrijk.” De camping ligt afgezonderd van de loods aan de voorkant waar Miranda haar kattenopvang heeft.

Alleen de naam Felis Hoeve verraadt deze activiteit (felis is de Latijnse naam voor kat), want er is op de camping niets van te merken. Als Look ons meeneemt naar de camping, komen we langs de voormalige opslagruimte voor het kuilgras, wat nu wordt gebruikt als parkeerplaats. Daarna zien we een drie meter hoge mestsilo. De ronde bak is van binnen al helemaal schoon. “We denken erover om er een klein theatertje in te maken, het silotheater. Maar er zullen ook fitness apparaten voor de gasten komen te staan.” Look laat een stuk ruig terrein zien waar hij plannen heeft voor meer plaatsen, maar dan bedoeld voor tentkampeerders.

Nog meer verbeteringen

Het lijkt erop dat het eerste jaar nog maar het begin is van veel meer camping. Look is initiatiefnemer en drijvende kracht achter grote landelijke radiozenders. Daar ligt zijn passie, maar het lijkt erop dat hij die makkelijk even laat rusten en zijn plannen voor de camping zo snel mogelijk realiseert. En dat blijkt ook het geval. Look meldt aan het begin van het nieuwe seizoen dat hij na het eerste kampeerseizoen niet stil heeft gezeten en noemt een hele waslijst met verbeteringen. Allereerst de kampeervelden. “De hele camping is gedraineerd en er is een hele nieuwe grasmat gelegd. Er zijn vier plaatsen bijgekomen. Er zijn vier nieuwe elektriciteitskasten bij-gekomen en er zijn nieuwe wifi-antennes geplaatst. Er is een groot afdak boven de afwasplaats gebouwd.” En dan is er ook nog een fietsenstalling van 5 bij 12 meter gebouwd en de parkeerplaats met 150 vierkante meter vergroot naar bijna 800 vierkante meter.

De toegang naar het kampeerterrein is geheel nieuw geasfalteerd. “We hebben ook 26 hoogstam fruitbomen geplant waar de gasten straks gratis van mogen plukken.” Die opmerking over het comfort van een hotel maakte Look dus niet zomaar.

  | Gasten aan het woord |

Kampeerders Leun en Henny Berns

“Geen kinderen, geen animatie, maar heerlijke rust”

 Op het buitenste veld Veldzicht zitten Leun en Hennie Berns uit Zeist voor hun caravan van het uitzicht te genieten en meteen plannen te maken waar ze hun fietsen vandaag naartoe trappen. Na jaren te hebben gevaren en in het buitenland te hebben gekampeerd kiezen ze sinds 2017 vaker voor de kleinschalige campings in Nederland. Leun: “We gaan al langer zonder kinderen kamperen. Met animatie doen wij niet meer mee. Geef ons maar de rust van een camping zonder kinderen.” Hennie: “We hebben dit gebied nog maar kort ontdekt. Het is 40 kilometer van Zeist, maar we zitten in een heel andere wereld. Het is een prachtige omgeving waar veel te doen is. We blijven hier gelukkig wat langer, want je hebt aan twee dagen echt niet genoeg.” Leun: “De camping is uitstekend. Het sanitair is schoon en je kunt lekker douchen. Het hoeft niet luxe te zijn. De eigenaren zijn ontzettend gastvrij. Bij ontvangst werden we naar onze plek gebracht en iedere ochtend krijg je het verse brood bij de caravan. Dat is toch genieten. Ik denk dat we hier nog vaker komen.” 

Camping Felishoeve

Huigenstraat 49 | 4151 CC Acquoy | +31 (0)6 55715400

info@felishoeve.nl | www.felishoeve.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2021