Mee op de trekker en genieten van de hazen in het veld

Camping Boerderij Hazenveld  |  Tekst:Bert van den Hoogen   |  Fotografie: Robin Visser

De camping is omgeven door het open agrarische landschap.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Camping Hazenveld ligt vlakbij Kasteel De Haar bij Haarzuilens. Dit kasteel werd vanaf 1892 op de ruïne van een oud kasteel gebouwd in neogotische stijl en heeft door de pracht en praal van het interieur een sprookjesachtige sfeer. Het is een roemrucht kasteel omdat veel beroemdheden er verbleven, onder wie Roger Moore, Sophia Lauren, Brigitte Bardot, Coco Chanel en Maria Callas. Het kasteel is te bezoeken.

Als de boer nog zijn koeien in het weiland melkt, dan weet je dat je op een camping bent waar het authentieke boeren leven nog heerst. Op camping Hazenveld in Kockengen zien gasten bovendien wat erbij komt kijken om het gras voor de hoosbui binnen te halen en mogen ze komen kijken als er een kalfje wordt geboren. En als je een overall aantrekt mag je met boer Piet mee  op de trekker. Je zou bijna vergeten dat de camping in het prachtige weidse landschap van het Groene Hart ligt.

Dat we op een boeren landweggetje tussen Kamerik en Kockengen worden opgehouden door een trekker, beschouwen we maar als een extra beleving van de agrarische omgeving dat we moeten waarderen. Het had de trekker kunnen zijn van boer Piet van de Geer, maar als we bij de boerderij camping van hem en zijn vrouw Marianne Hoekstra arriveren, komt hij de stal uit lopen om ons te begroeten. Hij roept Marianne erbij, omdat zij over de camping gaat. Zelf onderbreekt hij zijn werkzaamheden om samen te kunnen vertellen hoeveel plezier ze aan de combinatie van boerderij en camping beleven.

 

Zicht op de polder

Marianne vertelt hoe enthousiast ze in 2004 reageerde toen de agrarische natuurvereniging kwam meedelen dat ze een camping kon beginnen. “Yes! Dat heb ik altijd gewild. In 2000 hadden we al plannen voor een camping met bed & breakfast. Ik wilde een camping waarmee we ons konden onderscheiden. Het sterke punt is het weidse uitzicht, dus hebben we de plekken zo ingericht dat je overal uitzicht naar buiten hebt. Ook de plekken in het midden hebben zicht op de polder.” Ze legden gelijk 23 kampeerplaatsen voor tenten en caravans aan met eigen elektriciteit en aansluiting op het riool. In de loop der jaren hebben ze een jeu de boules baan en een sportveldje aangelegd. Drie jaar geleden hebben ze het sanitairgebouw vernieuwd. Internet via wifi is nog niet sterk genoeg om de gasten televisie te laten kijken, maar dat verandert als in 2021 glasvezel in dit buitengebied wordt aangelegd.

Campingeigenaren Piet van de Geer en Marianne Hoekstra.

Vanaf iedere plek is er zicht op de polder.

Je eigen privé-uitzicht over de polder.

 

Autovrij

Terwijl Marianne verder vertelt over het grote aantal zonnepanelen en de oplaadpunten voor e-bikes in de stal, arriveren net nieuwe campinggasten. Ze zijn blijkbaar eerder geweest, want ze weten dat ze niet zelf hun caravan de camping op mogen rijden. Dat doet Piet met de trekker. Marianne: “We willen de camping autovrij houden en voor zoveel mogelijk rust zorgen. Daarom kun je minimaal een week verblijven en beperken we de aankomst- en vertrekdagen tot maandag, vrijdag en zaterdag. Camperaars zijn gewend korter op een plek te blijven, dus die kunnen vanaf twee nachten blijven. De camperplaatsen staan wel aan de buitenkant, afgezonderd van de andere plekken. En het achterste deel van de camping is hondenvrij.”

 

Koeien melken

Zodra kinderen merken dat Piet de trekker voor de caravan zet, staan ze bijna in de rij om mee te mogen rijden. Dat kunnen ze ook als Piet zijn 25 koeien gaat melken. Piet: “Ik melk de koeien nog altijd in het weiland. Daarvoor moet ik erop uit. Het is meer werk dan dat ik de koeien naar de stal laat komen, maar ik vind het veel te leuk om het op deze manier te doen. En campinggasten vinden het dan leuk om mee te gaan. Ik heb er speciaal zitplaatsen voor gemaakt. En als je mee wilt, moet je een overall aan. Kinderen vinden dat leuk en zo zorgen we ervoor dat hun kleren schoon blijven.” Als er een kalfje geboren wordt, mogen de camping-
gasten daar ook bij komen kijken.

Als kinderen op de trekker mee het weiland in willen om de koeien te melken, krijgen ze een overall aan.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De camping heeft ook een bed & breakfast en een groepsaccommodatie.

Als je met de trekker mee wilt, moet je een overall aan.

Harris Brauticham en Loes van den Berg hebben de camping en de schoonheid van het Groene Hart ontdekt.

Het Groene Hart is een waterrijk gebied,
maar niet alle watertjes zijn
geschikt om te zwemmen.

Spelevaren en vissen behoren tot het kleine vermaak op de camping.

Centrale ligging

We zijn in het late voorseizoen op de camping die vrijwel geheel vol staat. Gasten komen volgens Marianne niet alleen voor het boeren leven. “Dat is denk ik 10 procent. De meeste gasten kiezen onze camping vanwege de centrale ligging. Amsterdam. Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn hier vandaan goed te doen voor een dagtrip. Daardoor is een kwart van de gasten uit het buitenland. We krijgen ook veel bewoners van Leidsche Rijn (Utrecht). Opa’s en oma’s staan dan langere tijd hier en de kleinkinderen komen op bezoek.” Het Groene Hart is ook een populair gebied voor fietsers en wandelaars, dus heeft Marianne fiets- en wandelroutes die ze gedurende het verblijf aanbiedt. Zo hebben de gasten iedere keer nieuwe onontdekte weggetjes, dorpen en bezienswaardigheden om erop uit te gaan.

 

Vissen en spelevaren

Op de camping zelf zoekt Marianne telkens naar nieuwe vormen van klein vermaak. De boeren slootjes lenen zich daar goed voor. Marianne weet in de weilanden achter de camping een paar goede stekken om te vissen en in de sloot direct achter de camping ligt een bootje klaar om te spelevaren. Sinds de uitbraak van Corona komt een yoga-lerares haar cursussen op de camping geven. Daar doen ook campinggasten aan mee. Maar gasten vermaken zich ook prima door hun stoel aan de buitenkant van de camping te zetten en over de weilanden uit te kijken. Als ze niet genieten van de boeren bedrijvigheid, dan hebben ze wel kans om een haas te spotten. Marianne: “We hoeven daardoor nooit uit te leggen waarom de camping Hazenveld heet.”

Vanaf de camping zijn er diverse wandel- en fietsroutes.

 

Melkbussen ontbreken niet op de melkveehouderij, maar hebben nu een andere functie

 

Campinggasten pakken al snel de fiets voor
een boodcschap of een ommetje.

Bij de receptie is voldoende
inspiratie om erop uit te trekken.

Bij de receptie is voldoende inspiratie om erop uit te trekken.

 

  | Gasten aan het woord |

‘We ontdekten de schoonheid van het Groene Hart en zijn nog niet uitgekeken’

Het is voor Harris Brauticham en Loes van den Berg uit Amsterdam alweer de derde keer dat ze op camping Hazenveld staan. Ze wisten niet dat het vlakbij hun woonplaats zo mooi is en beleven veel plezier aan de boeren bedrijvigheid. Harris: “We zijn voor onze vakanties jarenlang naar het buitenland getrokken. In 1982 was dat voor het eerst met een tent naar Frankrijk, vanaf 1988 hadden we een caravan. Een paar jaar geleden vonden we dat ver weg rijden wel genoeg geweest. We hebben jarenlang een seizoensplek in Schoorl gehad, maar wilden ook een plek om makkelijk naar huis te kunnen, dus in de buurt van Amsterdam.” Loes: “Deze camping bevalt ons goed vanwege de goede ontvangst en de natuur. We wilden een plek met uitzicht en dat hebben we hier. We kwamen eigenlijk nooit in het Groene Hart en kenden het daardoor niet. Het eerste jaar hebben we de schoonheid van het gebied ontdekt en zijn voorlopig nog niet uitgekeken.” Harris: “We genieten ook van het boeren leven. Je maakt het echt mee. Een paar dagen geleden nog. Het dreigde te gaan onweren. Je merkte de spanning van de boer om zijn gemaaide gras voor die bui binnen te halen. Het was echt hectisch, met vijf trekkers waren ze in de weer. Het ging wel om het veevoer voor het komende jaar. Daardoor krijg je meer waardering voor de boer.”

Camping Boerderij Hazenveld

Laag Nieuwkoop 36 | 3628 GC Kockengen | +31 (0)6 21804650

info@boerderijhazenveld.nl | www.boerderijhazenveld.nl/camping

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2 -2021