Vakantie vieren op Hof ‘t Sprakel

Hof ‘t Sprakel   |  Tekst: Willem Smalen  |  Fotografie: Anahí Clemens.

Het boerenbedrijf maakte plaats voor recreatie. Het werd een minicamping, gecombineerd met appartementen.
In hun koffieschenkerij vertellen Truus en Johan Lubbers en dochter Anke over vakantie vieren op ‘Hof ‘t Sprakel in Haaksbergen.

“Met het houden van varkens waren we gestopt, de schuren zijn afgebroken”, vertelt Truus. “De locatie van onze boerderij is aantrekkelijk voor mensen die vakantie willen vieren. Een camping beginnen in combinatie met appartementen leek ons een haalbaar plan. We hadden geen ervaring met recreatie, maar het was wel een uitdaging. Het begon met het bouwen van de koffieschenkerij en van twee appartementen. Toen die gebouwd waren hebben we het terrein van de camping ingedeeld. Een minicamping met vijfentwintig plaatsen. Dat was in 2016.”

Mallumse molen in de rivier de Berkel. Op fietsafstand van de camping.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

“Het zijn ruime kampeerplekken die bewust niet afgebakend zijn door hagen, want dan beperk je het uitzicht.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Truus en Johan Lubbers: “We proberen het onze gasten zo veel mogelijk naar de zin te maken om vakantie te vieren op Hof ‘t Sprakel.”

“In de omgeving kun je fietstochten maken.
Er zijn knooppuntroutes die je kunt volgen.
We hebben zelf ook een aantal routes uitgezet.
Korte en langere wandelingen kun je vanaf
de camping maken.”

Johan met zijn ‘Fell pony’. 

Op een es

“Ik ben hier, op deze boerderij geboren”, vertelt Johan. “Truus woonde iets verderop in een boerderij, zo hebben we elkaar leren kennen. Heel lang hebben we een varkensbedrijf gehad, maar we wilden niet groter worden, geen
megastallen met varkens. De boerderij en het erf staan op een oude Es, een hoger gelegen weide. Vanaf de camping heb je daardoor een weids uitzicht op het omliggende landschap. Het zijn ruime kampeerplekken die bewust niet afgebakend zijn door hagen, want dan beperk je het uitzicht. Een echte minicamping voor mensen die rust zoeken. Meestal zijn het vijftigplussers die met hun caravan hier komen staan. In de omgeving kun je fietstochten maken. Er zijn knooppuntroutes die je kunt volgen. We hebben zelf ook een aantal routes uitgezet. Korte en langere wandelingen kun je vanaf de camping maken.”

Omgeving

“Voor boodschappen en winkelen is het dorp Haaksbergen dichtbij, vertelt Truus. “Grotere plaatsen, zoals Hengelo en Enschede liggen iets verder. Twee gebieden zijn het bezoeken waard. Dat is het ‘Buurserzand’ en landgoed ‘Het Lankheet’. Het ‘Buurserzand is een nat heidelandschap van ruim 400 hectare. Een uniek natuurgebied met oude jeneverbesstruiken, klokjesgentiaan, beenbreek, parnassia, zonnedauw en orchideeënsoorten. Het landgoed ‘Het Lankheet heeft een groot gevarieerd landschap met heide, vennen, historische boerderijen, hooilanden en oude essen. De middeleeuwse vloeiweiden zijn opnieuw aangelegd. Het landgoed is daardoor voor een groot deel een uniek waterpark te noemen.”

Monique en Sjoert staan
op punt om een fietstocht te maken. 

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

In de koffie-schenkerij organiseren we twee keer
per week een ‘aanschuifdiner’ voor onze gasten.

Eigengemaakte honing in de theeschenkerij.

‘Boeiend en bloeiend’in elke jaargetijde op Hof ’t  Sprakel.

Rondom de koffieschenkerij

We maken een wandeling over de camping. Johan wijst ons de kampeerplekken aan, herkenbaar en zorgvuldig afgezet. “We hebben de camping zelf ingedeeld en aangelegd rondom het gebouw met de koffieschenkerij en de appartementen. In de koffie-schenkerij organiseren we twee keer per week een ‘aanschuifdiner’ voor onze gasten. Daar is altijd veel belangstelling voor. We proberen het onze gasten zo veel mogelijk naar de zin te maken om vakantie te vieren op Hof ‘t Sprakel.”

“Een echte minicamping
voor mensen die rust zoeken”

“Vanaf de camping heb je een weids uitzicht op het omliggende landschap”

Speeltuintje net buiten de camping.

Op de fiets
Monique en Sjoert staan op punt om een fietstocht te maken. “Onze hond gaat mee in de fietswagen. Je kunt in de omgeving heerlijke fietstochten maken over rustige landwegen. Vandaag fietsen we naar het stadje Delden. We willen het landgoed Twickel bezoeken. De camping hebben via internet gevonden. Een rustige kleinschalige camping, dat zochten we. “

Hof ‘t Sprakel
Beckummerweg 41A  |  7482 ST Haaksbergen
074 3574582
info@hofsprakel.nl  |  www.hofsprakel.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2020