Kampeerhoeve Koole

Kampeerhoeve Koole  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Peter Franken

Kampeerhoeve Koole; tussen het groen en water van Nieuwkoop.

Kampeerhoeve Koole ligt in een bijzonder gebied van het Groene Hart, namelijk vlakbij het natuurgebied Nieuwkoopse Plassen. Uit de verhalen van vroeger die eigenaren Joke en Johan Koole vertellen, weten we dat hier het kleinschalige toerisme al een halve eeuw geleden op gang kwam. Tegenwoordig is de kampeerhoeve een modern ensemble van groepsaccommodaties en kampeervelden tussen de bomen. We verwachten geen drukte van massatoerisme, want op de website lezen we: “Discotheek en kantine ontbreken, onwaarschijnlijke rust niet.”.

Bij het Groene Hart is vaak het beeld van het Hollandse polderlandschap: groene graslanden met daar tussen smalle slootjes. Een groot deel bestaat echter uit plassen en meren, eeuwen geleden ontstaan door de turfwinning. Zo is ook Kampeerhoeve Koole in Noorden bij Nieuwkoop omgeven door water met uitlopers tussen de zogeheten legakkers. Rijdend over de dijk van Nieuwkoop naar Noorden is er aan weerszijden dan ook een ritmische afwisseling van water en land met zo af en toe een boerderij of villa als intermezzo. De camping behoort daar niet toe, want die is vanaf de dijk niet te zien. We zien ook nog geen kampeervelden als we de parkeerplaats voor het hoofdgebouw oprijden. Dat maakt nieuwsgierig en dat weten Joke en Johan nog even aan te houden door ons eerst in hun woonkamer in de boerderij uit te nodigen.

Paar balen stro

We krijgen de indruk dat Johan hier is opgegroeid en het kampeerbedrijf van zijn ouders heeft voortgezet. We hoeven er niet eens naar te vragen, want hij vertelt graag hoe zijn ouders ooit de eerste gasten onderdak boden. “Dat was in 1970. Mijn ouders hadden toen nog een boerenbedrijf. Er stonden op een vrijdag een paar jongeren op het erf. Ze vroegen of er een plekje was waar ze konden overnachten. Mijn vader heeft toen in een hoekje een paar balen stro uitgeschud. In die tijd was dat al comfortabel. Blijkbaar beviel het die jongeren goed, want een jaar later kwamen ze terug.” 

In de boomgaard

Het hele idee van kamperen bij de boer met goede voorzieningen, bestond toen nog niet. Maar ook toen al was er het besef dat sanitair essentieel is als je gasten wilt laten verblijven. “Dat sanitair stelde natuurlijk niet veel voor. Ze zetten een wc-pot en een emmer water in een hoekje. Op een briefje stond dat de emmer water was bedoeld om de pot schoon te spoelen. De jaren erna kwamen er wat meer gasten. Die hebben toen ook nog in het stro geslapen. De eerste echte kampeerders kwamen daarna. Zij konden hun tent opzetten in de boomgaard. In 1975 is dat verplaatst naar een veldje en kwam er het eerste sanitair.”

 

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Het weidse uitzicht vanaf de achterste velden.

Het agrarische landschap heeft ook veel natuurlijke begroeiing.

Omgevormd tot recreatie

Wat een verschil met de situatie nu. Het boerenbedrijf is helemaal omgevormd tot recreatie met twee grote groepsaccommodaties en een camping. Joke: “We hebben een accommodatie voor 36 en voor 60 personen. Ze zijn goed gescheiden van de camping. Er staat nog een grote schuur tussen. En er zijn huisregels om voornamelijk in de avond geen last van elkaar te hebben. De kampeerders komen voor de beleving van het landschap met de ruimte, rust en natuur.”

Onwaarschijnlijke rust

De camping bestaat uit twee veldjes die zijn omgeven door bomen en twee velden erachter waar je helemaal vrij in het weidse landschap staat. Er zijn veertig plaatsen, waarvan er maximaal tien worden verhuurd voor seizoenkampeerders en er vijf geschikt zijn voor campers. Voor wandelaars en fietsers op doorreis is er een trekkershut. De kampeerplekken van 80 tot 120 vierkante meter hebben 6 ampère stroom. Er is een centraal waterpunt en er is wifi. In het centrale sanitairgebouw zijn de douches en toiletten, een babywasruimte en wasplaatsen met een wasmachine. Voor kinderen is er vooraan bij de parkeerplaats een speeltuintje, maar er worden op de camping geen activiteiten of ander vermaak aangeboden. De camping profileert zich dan ook op de website treffend: “Discotheek en kantine ontbreken, onwaarschijnlijke rust niet.” Bij onze rondgang over de kampeervelden is er van de grote gezelschappen in de groepsaccommodaties inderdaad niets te merken. Het overweldigende uitzicht over de polder overheerst alles.

Nieuwkoopse Plassen

Ook op de meer beschutte velden vooraan zijn er doorkijkjes tussen de bomen. Het uitzicht is voornamelijk op agrarische weilanden, maar Koole weet dat de kampeerders daar niet in de eerste plaats voor komen. Joke: “In de directe omgeving is er 150 hectare aan beschermde natuur. De Nieuwkoopse Plassen zijn bijna wereldberoemd. Richting de Vinkeveens Plassen, op zo’n vijftien kilometer fietsen zijn er ook veel natuurgebieden. Dichterbij is nog het Kerkepad bij Noordse Buurt. Daar komen de kampeerders voor. De fiets- en wandelroutes gaan langs en door de natuurgebieden waar ook veel water is. Daardoor moet je soms een fietspontje nemen.”

Moerasbos

Het mooiste fietspontje is tussen De Meije en Noorden. Dat is het enige pontje in Nederland dat onderdeel is van een fietsroute. Het is niet een overtocht, maar een vaartocht van een uurtje, met een gids die van alles weet te vertellen over de turfwinning en de natuur. Het is een fluisterboot, waardoor deze door het beschermde deel mag varen. Je kunt in alle stilte de omgeving in je opnemen en libelles rondom de boot of langscherende weidevogels volgen. Sommige delen zijn moerasbos, het oorspronkelijke landschap van het gebied voordat het werd gecultiveerd en de plassen ontstonden door turfwinning. Met een beetje fantasie waan je je in de mangroves van de Amazone. Neem de pont beide kanten op, want de routes zijn anders. Je kunt ook een kano huren om zelf al peddelend het natuurgebied te verkennen.

Dicht bij huis

Johan en Joke merken dat het Groene Hart steeds bekender wordt als recreatiegebied. Nog steeds krijgen ze reacties van kampeerders dat ze niet wisten dat het hier zo mooi en rustig is. Joke: “We verhuren fietsen, e-bikes en tandems aan onze gasten en steeds vaker aan mensen van buiten de camping. Het valt ons op dat er steeds meer mensen uit de Randstad komen. Zij ontdekken hoe mooi het kan zijn zo dicht bij huis. Sinds de coronajaren is de bekendheid van het gebied enorm toegenomen. Het jaar 2021 was voor de camping het beste jaar ooit.” De campinggasten die wij spreken, kunnen nog veel meer over de omgeving vertellen. We nemen hun tips ter harte als we onze route door het groene en waterrijke gebied vervolgen.

  | Gasten aan het woord |

Voor Marten en Willy Sijbrandij uit Maassluis is de camping bekend terrein. Ze komen er al vijftien jaar, nadat ze de camping tijdens een wandeling over de dijk ontdekten. Marten: “We verbleven in de buurt, omdat we met ons koor een concert zouden geven. Toen we hier met zonsondergang voorbij liepen, bedachten we dat we er eens een weekend wilden kamperen. Later werden dat enkele weken en we zijn telkens teruggekomen.” Ze komen altijd met de caravan. Willy: “Twintig jaar geleden gingen we nog met de tent naar de Middellandse Zee. Een flink verregende vakantie was de motivatie om een caravan te kopen. Daarmee zijn we veel naar Frankrijk en soms Duitsland geweest.” Ze vinden dat ze op het mooiste veld en ook nog eens op de mooiste plek staan. Marten: “Het is open, waardoor een windje voor lekker verkoeling zorgt. We staan hier direct naast een weiland waar je in de ochtend het knarsen en malen van een grazende koe kunt horen. Zo stil is het hier.” Ze vermaken zich goed buiten de camping, maar vinden het ook leuk om Joke en Johan met hand- en spandiensten te helpen. Als tip voor een mooie route noemen ze de Nieuwkoopse Plassen. Willy: “Huur een kano in Noorden. Ga vooral meer keren, want het is iedere keer weer net even anders mooi.”

 

Leo en Rini van Klink uit Assendelft hebben de traditionele kampeercarrière doorlopen van tent naar vouwwagen naar caravan. Rini: “In 1972 gingen we met een tent van kennissen kamperen op de Veluwe. Daarna kochten we een tweedehands tent. We kampeerden toen altijd in Nederland. Met de eerste vouwwagen 13 jaar later gingen we een keer naar Frankrijk. Sinds 2001 hebben we een caravan.” Ze kamperen voor het eerst op deze camping, die ze ontdekten bij het uitzetten van een route voor hun fietsclub waar ze ieder jaar een weekend voor organiseren. Leo: “We zijn nu een route aan het voorbereiden die door heel het Groene Hart loopt. Dat gaat vanaf Harmelen naar IJsselstein en door de Reeuwijkse Plassen. We denken aan een tussenstop bij Kasteel de Haar in Haarzuilens.”

Kampeerhoeve Koole
Hogedijk 6
2431 AA Noorden
T 0172-408 206
info@kampeerhoevekoole.nl
www.kampeerhoevekoole.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2023