Landgoed Old Putten

Kamperen bij een landgoed, omringd door groene natuur.

Landgoed Old Putten   Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Voor we Landgoed Old Putten op kunnen lopen wordt er van ons verwacht dat we ons via de gele praatpaal melden. De vriendelijke stem van de eigenares, mevrouw Rambonnet, klinkt via de speaker en even later ontmoeten we haar onder de hoge, groene bomen. Het kampeerterrein telt 120 plaatsen, verdeeld over 5 hectare en diverse velden. “Voor alle velden geldt: rust, natuur, ruimte en privacy. Voor de echte natuurliefhebbers dus”, start mevrouw Rambonnet haar uitgebreide en interessante verhaal over Old Putten.

Via het oude pomphuisje neemt de eigenares ons mee naar de hoefijzervormige gracht (de Putternerbeek) en het bruggetje naar het landhuis. Gasten mogen in deze prachtige en bosrijke omgeving wandelen, maar de directe omgeving van het huis zelf mag niet worden betreden. Voor ons wordt een uitzondering gemaakt en mevrouw Rambonnet neemt ons via de grote stenen brug, met aan weerszijden de familie- en landgoedwapens, mee naar het privé terrein. We drinken koffie onder de klokkentoren van het bijgebouw en de eigenares vertelt met plezier over Landgoed Old Putten, dat al sinds 1878 in het bezit is van de familie Rambonnet. Zij is heel vriendelijk en vertelt graag meer over het landgoed en de camping. Tussendoor laat zij weten dat ze Nicole heet en samen met haar man op het landgoed woont, maar dat ze zich door gasten bewust mevrouw Rambonnet laat noemen. “Het Slot Old Putten wordt voor het eerst vermeld in 1186, als leen van de Hertog van Gelre”, zo valt op de website te lezen. “In 1482 wordt het kasteel verwoest door de Elburgers, trouwe aanhangers van de Bisschop van Utrecht. Op de fundamenten is de huidige buitenplaats gebouwd. 

In 1878 kwam het landgoed in handen van het Franse Hugenotengeslacht Rambonnet. Mijn overgrootvader heeft het landhuis gerestaureerd. Old Putten is nu in zijn geheel als ‘Beschermde Historische Buitenplaats’ opgenomen in de Rijksmonumentenlijst”, vertelt mevrouw Rambonnet. Daarnaast heeft Old Putten officieel ook nog de status van kasteel, hoewel het exterieur van het huis daar niet direct aan doet denken. De gracht rondom is het meest duidelijke bewijs dat hier ooit een heus kasteel stond.

 

Dwars door het landgoed stroomt de Puttenerbeek

Natuurkampeerterrein ‘Veld Eskamp’ met zandbak

Voor jonge kinderen is er een peuterbad

Natuurlijk kamperen

Anno 2021 zijn er in totaal 120 kampeerplaatsen en drie ingerichte, royale trekkershutten. Twee van de velden op Landgoed Old Putten zijn natuurkampeerterrein, waarvoor een Natuurkampeerkaart nodig is (ter plaatse te koop inclusief ‘Groene boekje’). De andere velden, allen ook omzoomd door hoge bomen, zijn algemene natuurcamping. De camping beslaat in totaal 5 hectare, het landgoed zelf bedraagt een oppervlakte van 17 hectare.

“In 1963 zijn mijn ouders onder de fruitboomgaarden begonnen met het kampeerterrein. De omheining van hoge bomen en een beukenlaan is er nu nog. Ooit was die rij bomen als beschutting tegen de wind bedoeld om het fruit in goede staat te houden. Nu is het ideaal voor de camping. Kampeerders staan op ruime staanplaatsen met de ‘rug’ naar bos- of singelrand, zodat er vrij uitzicht aan de voorzijde is én beschutting door houtsingels en bosschages voor de tenten en toercaravans. Landgoed Old Putten is gericht op rustzoekers, natuurliefhebbers en gezinnen met kleine kinderen. In de zomervakantie zijn er zomeractiviteiten, bijvoorbeeld met een gids een natuurontdekkingstocht maken over de lanen van het landgoed. Tijdens de natuurontdekkingstocht mogen kinderen bijvoorbeeld met schepnetjes in de gracht scheppen en kijken wat voor beestjes er allemaal in leven. Voor volwassenen en kinderen is er een activiteitenprogramma met bijvoorbeeld wol vilten, zijde schilderen, een boomslinger maken etc. Af en toe wordt er voor kinderen pannenkoeken bakken georganiseerd; van zelf beslag maken tot bakken. Een feest.”  

Vanwege het vele groen op het terrein is de flora en fauna zeer divers. Een paradijsje! Tijdens onze wandeling zien we hoe een eekhoorntje op een picknicktafel zit en ’s avonds vliegen er uilen en vleermuizen. “De buitenplaats herbergt vele stinseplanten, vooral in het voorjaar te bewonderen. En afgelopen voorjaar heeft een ooievaarspaar een nest gebouwd op een oude boomstronk”, vertelt mevrouw Rambonnet.

 

 

Mevrouw Rambonnet weet de mooiste plekjes op het terrein aan te wijzen

Kamperen in het groen!

Uitzicht op het landgoed vanaf de zolder van het bijgebouw

Prachtige laan met bomen

Fietsen en wandelen

Wij zijn, terwijl wij tussen de bomensingel lopen, onder de indruk van de eigenheid van het terrein. Schitterend groen en een diversiteit aan natuurschoon. Mevrouw Rambonnet verklapt dat zij veel hulp van vrijwilligers krijgt, zowel om de tuin en het groene landgoed keurig te houden als het kampeerterrein draaiende te houden. “Het hoofddoel is toch de instandhouding van het landgoed. De camping is vijf maanden per jaar geopend voor toeristische gasten.” Een vredig lustoord voor de ware kampeerder!

De omgeving leent zich overigens ook uitstekend om ontdekt te worden. Op tien minuten lopen van Old Putten ligt het Middeleeuwse vestingstadje Elburg. Een bezoek meer dan waard! Ook tipt mevrouw Rambonnet een wandel- of fietsroute door de oude Putteneralleée en de landgoederenroute. Ontdek de andere landgoederen (bijvoorbeeld Landgoed Schouwenburg), maar ook het Veluwemeer en de Veluwse zandgronden. “Je bent hier op het terrein in het overgangsgebied van het Veluwemassief naar de Randmeren. Dat betekent ongekend veel wandel- en fietsmogelijkheden. Onder andere het Zuiderzeepad (LAW) en de Zuiderzeeroute (LAF) lopen langs Old Putten.”

Autoluw

Wat ons naast fluitende vogels en rust nog meer opvalt op het kampeerterrein? Het is autoluw, heerlijk. We nemen nog een kijkje bij het centraal gelegen sanitairgebouw met o.a. gratis warme douches en een aparte babywasruimte met aankleedtafel. Verder vinden we op het terrein nog een slechtweeraccommodatie/droogzitruimte met een boekenkast, spelletjes en knutselspulletjes. Op het terrein is over diverse velden verdeeld kleinschalige speeltuintjes met bijvoorbeeld een zandbak, schommels of klimrek én er is een kleuterbad. Gasten genieten zichtbaar van de natuur op Landgoed Old Putten!

Gasten aan het woord

Astrid en Arie van Vonno uit Amersfoort zijn dan wel bezig met inpakken, maar ze staan ons met plezier te woord. Arie: “Ik ben zes weken vrijwilliger geweest op de camping. Recent ben ik gestopt met werken en ik heb dit vrijwilligerswerk als overgangsperiode gedaan, het was erg leuk. De diversiteit aan vragen van gasten, maakt deze periode voor mij een tijd waar ik met plezier op terugkijk. Er gebeurt op aankomstdagen van alles en samen met collega-vrijwilligers zorg je dat gasten tevreden op de kampeerplek staan. En natuurlijk zeer tevreden weer weggaan na een fijn verblijf. Welke tip ik gasten graag geef? Huur een vuurschaal om een vuurtje te stoken bij je ruime kampeerplaats. Ga vooral ook naar Hanzestad Elbrug en fiets rond over de Veluwe en langs de Randmeren. Gezinnen vinden binnen een straal van 35 kilometer o.a. Walibi World, het Klimbos, Aviodrome, Julianatoren en de Apenheul.” 
Astrid vult aan: “Ik ben ieder weekend naar Old Putten gekomen en het is hier heerlijk. De rust en de groene natuur op de camping zijn zalig. De omgeving is breed gevarieerd en dus leuk om hier te fietsen en te wandelen.”

Landgoed Old Putten

Zuiderzeestraatweg-Oost 65
8081 LB  Elburg
Tel. 0525-681938 / 06-57200739
www.oldputten.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2021