Camping

de lemeler esch

Camping De Lemeler Esch  |  Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Anahí Clemens

De Lemeler Esch; ‘Beleef wat de natuur kan doen.’

“Beleef wat natuur kan doen”, is de filosofie van Tinus en Wilma Ellenbroek die in 1982 De Lemeler Esch startten. Een camping gelegen aan de voet van de Lemelerberg. “De Lemelerberg hoort bij ons. Als kind waren we al erg onder de indruk van dit gebied.” Inmiddels is zoon Joost bedrijfsleider van de natuurcamping.

“We zagen al jong het bijzondere van deze plek. De naam Lemeler Esch bestond al. Een Esch is een stuk cultuurgrond aan de voet van een heuvel. Ons uitgangspunt is om vakantiegasten op deze plek te laten genieten en te laten ervaren wat de natuur met je kan doen. Wij voelen de verplichting om bewust en zuinig om te gaan met dit prachtige stuk natuur. De keuzes die wij maken zijn zoveel mogelijk in harmonie met de natuur. Wij faciliteren de gasten graag om op ontdekkingstocht te gaan in de omgeving. Vanaf de camping starten ontelbare fiets- en wandelroutes die de gasten leiden langs de mooiste plekjes van het Vechtdal. Tijdens de schoolvakanties gaan kinderen op avontuur in de natuur. Wijze Wieger, een grappige wijsneus, vertelt dat mieren heel sterk zijn en dat je ook kunt eten uit de natuur.”

Passend in het landschap

Zoon Joost leidt ons rond en vertelt: “Alles wat we hier doen, ook de gebouwen, passen in het landschap. Wij beschikken over het Green Key Gold certificaat voor duurzaam ondernemen. Dat is ons kompas. De inrichting en beplanting sluit aan bij de omgeving. Ook op het gebied van energievoorziening kiezen we voor duurzame oplossingen.” In 2018 ontving De Lemeler Esch de D66 Duurzaamheidsprijs voor de manier waarop zij op de camping omgaan met natuur en milieu en duurzaam ondernemen.

We starten onze rondwandeling bij het restaurant met terras. Een aansprekende entree en blikvanger waar bezoekers ontspannen genieten. De uitstraling van het gezellige terras, maar zeker ook de bosrijke omgeving, brengt de gasten bij aankomst direct in vakantiesferen. De Lemeler Esch heeft 191 toeristenplaatsen en 20 verhuuraccommodaties. Het totale grondgebied is achttien hectare groot waarvan twaalf hectare in gebruik zijn als camping. Door de opdeling in talrijke velden krijg je nergens het gevoel van massaliteit en de indeling in caravan-, camper- en tentenvelden maakt het zeer overzichtelijk. De camping is opgedeeld in bosplaatsen, comfortplaatsen, royale comfortplaatsen alsmede camperplaatsen en tentenveld evenals plaatsen met privé-sanitair. De bosplaatsen zijn geschikt voor kleine caravans, tenten en vouwwagens. De percelen met privé-sanitair zijn op het achterste veld met royaal uitzicht. De plaatsen zijn zeer ruim en hebben elk hun eigen beleving, waarbij kwaliteit en comfort altijd centraal staan. Op het tentenveld geniet men nog van het aloude kampeergevoel midden in de natuur. De camperplaatsen liggen op het voorste veld van de camping, dichtbij de voorzieningen.

Overal heerst de natuur

Tijdens onze rondwandeling zal het gevoel dat we met onze voeten diep in de natuur staan geen moment verdwijnen. Langs de randen, op de velden, in het bosgedeelte, overal heerst de echte natuur en kijken we naar de vlinders op de bloemen, genieten we van de zang van vogels in de bomen. Een moeder bedient de waterpomp om water op te pompen dat via de houten goot afloopt naar de in het zand spelende kinderen. We wandelen langs verouderde omgevallen bomen, waarover Joost vertelt: “Bomen die omvallen horen in de natuur om de aanwas van insecten te stimuleren en voedsel te geven aan de natuur. Op de open plekken vindt telkens nieuwe aanwas van bomen plaats.”
 

Tekstpaaltjes

Onderweg komen we bij tekstpaaltjes beschreven door Wilma. “Mijn moeder is erg creatief, en alle natuurlijke uitingen die je tegenkomt, komen voort uit haar creativiteit.” Zoals de naam Takkenbende, waarmee het zomerse recreatieprogramma voor kinderen wordt aangeduid, dat zich hoofdzakelijk afspeelt in de vrije natuur. Ook komen we voorbij het openluchttheater dat dient als speelplaats voor de kinderen.

Het klimbos

Als we langs het klimbos komen zien we kinderen hangend aan touwen, hun krachten metend. Dichter bij de campingvelden wordt onze neus geprikkeld door de geuren van het avondeten. Ook zien we een grote aanplant van jonge fruitbomen die wanneer ze straks rijke vruchten dragen door de gasten geplukt mogen worden. Op het achterveld lopen we ook langs de activiteitentent waar in de zomerperiode o.a. yoga wordt gegeven.

Huuraccommodaties

Ook biedt Lemeler Esch tal van huuraccommodaties aan variërend van bosvilla’s tot safaritenten en duurzame Trek-Ins. De meesten zijn het hele jaar te boeken. De Bosvilla’s zijn ruim genoeg voor vijf personen en hebben een knusse woonkamer met een grote open keuken. Een heeft een hottub, de andere bosvilla’s hebben dit niet. Aan de rand van het bos ligt de luxe bungalow, groot genoeg voor vier tot zes personen. Ook kun je op De Lemeler Esch je vakantie doorbrengen in een luxe safaritent, groot genoeg voor vijf personen en voorzien van alle zit- en slaapcomfort.

Trek-In; de luxe trekkershut

De Trek-In is een luxe, duurzame trekkershut met eigen sanitair en geschikt voor vier personen. De ligging van de Trek-in is ook bijzonder, met een groot raam dat uitkijkt op de bloemenweide. Ook is er een trekkershuisje, een knus en comfortabel huisje voor vier personen. Op het kampeerveld ligt de Coco-Sweet, een hippe huurtent gemaakt van kokoshout. De Coco-Sweet heeft het uiterlijk van een tent en het comfort van een caravan.

Zwemmen op de Lemeler Esch

Op Camping De Lemeler Esch is verder een verwarmd buitenzwembad. De camping beschikt over een gezellig restaurant en een snackbar. Het Boscafé is een dagzaak. Voor de kleine dagelijkse boodschappen kan men terecht in de campingwinkel en bij de receptie kan men fietsen huren en er is een oplaadpunt voor
de elektrische auto. De Lemeler Esch biedt de absolute zekerheid enkele onvergetelijke dagen of weken te beleven midden in de natuur. De natuur die zich op De Lemeler Esch uitstrekt over een prachtig gebied, waar je optimaal kunt genieten van je vakantie in harmonie met de natuur.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Vakantie midden in de natuur omgeven door bos en hei.

Geef kinderen zand en water en ze genieten.

Wij faciliteren de gasten graag om op ontdekkingstocht te gaan in de omgeving.

De Lemeler Esch Natuurcamping
Lemelerweg 16
8148 PC Lemele
T 0572-331241
www.lemeleresch.nl
info@lemeleresch.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2022